Dragă Evan Hansen de Val Emmich

După ce am terminat Sad Girls aveam nevoie de ceva care să mă țină în priză, asta dacă voiam să termin cele 4 cărți pe care le mai am de citit din TBR-ul pentru luna iulie. Așa că am pus bilețele cu numele tuturor cărților într-un bol și m-am rugat universului să îmi dea ceva ce să mă țină lipită de carte. Și asta am exstras.

TITLU:  Dragă Evan Hansen
AUTORI: Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek, Justin Paul
EDITURĂ: Storia Books
NR. PAGINI: 360
ANUL PUBLICĂRII: 2019
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Dragă Evan Hansen,
Astăzi va fi o zi nemaipomenită și iată de ce…

Când o scrisoare care nu ar fi trebuit să fie văzută de nimeni îl implică pe Evan Hansen în drama unei familii care își pierde fiul, adolescentul primește șansa vieții lui, aceea de a aparține. Trebuie doar să susțină o minciună pe care nu a intenționat niciodată să o spună, anume că un puști despre care toată lumea știa că are multe probleme personale, Connor Murphy, este prietenul lui cel mai bun.

Dintr-odată, Evan nu mai este invizibil, nici măcar pentru fata visurilor lui. Iar părinții lui Connor Murphy îl primesc în frumoasa lor casă din cealaltă parte a orașului de parcă ar face parte din familie, disperați să afle mai multe despre enigmaticul lor fiu, de la cel mai apropiat prieten al acestuia. Pe măsură ce Evan este atras și mai mult în acest vârtej de furie, regret și confuzie, își dă seama că lucrul pe care îl face nu poate fi bun. Dar dacă prin asta ajută niște oameni, cât de greșit poate fi?


Mi-a plăcut foarte mult cum a început romanul. M-am identificat cu personajul principal, Evan mai ales prin micile detalii din viața lui. Mă refer aici la cum nu voia să își comande mâncare pentru că necesita să comunice cu tipul care face livrări, cum ura fiecare început de an școlar din cauză că niciodată nu știe la ce să se aștepte și multe alteel de genul, ceea ce ni se întâmplă multora care experimentăm anxietate.

Intrarea în acțiune se face rapid, după o primă zi de școală nu prea uimitoare, Evan vine acasă fiind panicat de un eveniment care s-a petrecut în timpul zilei. Un băiat singuratic, Connor, i-a luat una dintre scrisorile pe care și le scria singur, o recomandare de la psihiatrul lui. Acum Evan crede că Connor îl va face de râsul școlii publicând scrisoarea sau cine știe ce ar mai putea face doar ca să îl facă pe Evan să arate ca un ratat.

Așa că Evan este peste limită de îngrijorat, dar lovitura pe care o așteaptă întârzie să apară. În următoarele zile de școală, Connor și sora lui, Zoe, nu mai apar la ore, iar Evan crede că asta este și mai rău.

Dar o întorsătură de situație se întâmplă, iar Evan va ajunge să pretindă că a fost dintotdeauna prieten cu băiatul respectiv.

După un început cu care m-am identificat și care mi-a stârnit interesul, a urmat o parte care a construit încet marele final. Un fel de dezvoltare a acțiunii căreia i-am înțeles rostul, dar nu pot ascunde că m-a cam plictisit pe la pagina 150, poate.

Dar finalul, oh, Doamne!, finalul. Da. M-am trezit azi dimineață la 3 jumătate și nu mai puteam dormi. Așa că m-am apucat de ultimele 100 de pagini care îmi mai rămăseseră. Și pe la 5 dimineața m-am trezit plângând la finalul cărții. Și mi-a plăcut cum s-a sfârșit, îmi pare că a avut un final la care nu mă așteptam. Și a fost așa cum trebuie. Poate aș fi vrut ceva mai dramatic, dar nu era nevoie, se poate rezolva și ceva mai pașnic.

Dragă Evan Hansen este un roman complex, cu un plas încet, dar care erupe într-un final la care nu te aștepți. Ce poate ieși bun spunând o minciună? Ei bine, vei vedea.

Mi-a plăcut mult cum a fost conturată anxietatea lui față de ideea de a-i dezamăgi pe părinții lui Connor. A fost ceva autentic, se simte că autorul chiar a trecut prin acea experiență.

Recomand romanul, este un YA foarte interesant, bazat pe un musical de succes. Am încercat să mă uit la musical după ce am terminat cartea, dar musicalurile nu sunt pentru mine, pur și simplu. Dar cartea, da, pe ea ar trebui să o citiți.

Romanul mi-a fost oferit pentru recenzie de Storia Books și îl puteți achiziționa aici: LINK.