De ce citesc mai multe cărți în paralel

De ce citesc mai multe cărți în paralel

Aceasta este o întrebare la care nu aveam răspuns acum vreo 3-4 ani. Și asta pentru că nu aveam nevoie să citesc mai multe cărți în același timp. Dar în ultimii ani, mai mulți factori au intrat în discuție și așa am ajuns să fac și acest lucru.

Sunt mai multe motive și cazuri în care ajung să citesc cărți în paralel. Nu mă înțelege greșit, nu fac asta tot timpul. Aici nu pun la socoteală faptul că ascult și audiobooks. Întotdeauna ascult un audiobook și citesc o carte fizică, asta pentru că audiobook-ul îl pot asculta când fac treabă prin casă, când merg la cumpărături sau în tranzit. În acest articol, când spun că citesc mai multe cărți în paralel, mă refer exclusiv la ebooks și cărți fizice.

1. Sunt un mood reader

La ce mă refer prin termenul „mood reader”? Adică uneori mă pot plictisi de ceea ce citesc în momentul respectiv sau pot să nu am stare să citesc genul acela de carte. În majoritatea cazurilor, voi alege să mă apuc de o nouă carte pentru care am stare și să le citesc pe cele două în paralel, depinzând de ce am chef să citesc. Acesta este motivul numărul unu atunci când vorbesc de cititul în paralel.

2. Depinde unde citesc

Am ajuns să mă apuc de ebooks din cauză că îmi era lene să car o carte cu mine. Dar nu mă judeca, mă refer la cărți precum Regina Aerului și a Întunericului. Crede-mă, nimeni nu are chef să o care după el, mai ales dacă nu știe dacă va avea timp să citească. Și uite așa am început să citesc ebooks pe telefon atunci când eram în tranzit. Am mai descoperit și că îmi e mai ușor să citesc ebooks atunci când mă trezesc noaptea și nu mai pot adormi la loc, dar mă refer doar în cazurile în care mai doarme cineva în cameră. În acel moment nu pot asculta un audiobook și nici nu pot aprinde lumina pentru a citi o carte fizică. E mult mai ușor și simplu să citesc pe telefon. Așa m-am trezit că într-o săptămână am terminat Carry On de Rainbow Rowell, care are peste 500 de pagini.

3. Am de citit pentru facultate

Uneori, rar ce-i drept, mi se mai dau cărți de citit pentru facultate. Nu ceva greu sau prea serios, dar care sunt legate de agenții de publicitate sau de oameni care au lucrat în ele. Oricum, aici sunt situații când trebuie să termin o carte într-o săptămână și atunci nu am cum decât să o citesc în paralel cu cartea pe care deja o lecturam.

Cum pot face asta?

Mulți oameni m-au întrebat cum de nu încurc poveștile între ele. Ei bine, șiretlicul e că nu citesc două cărți din același gen sau care au ploturi similare.

De exemplu, săptămâna trecută ajusesem să citesc trei cărți. Citeam Alice în țara minunilor, dar m-am plictisit de ea și nu îmi dădea o stare bună. Așa că m-am hotărât dă mă apuc să recitesc Tuturor băieților pe care i-am iubit deoarece voiam de ceva timp să citesc întreaga serie. Mai apoi, duminica trecută am fost în Cărturești și s-a întâmplat o poveste amuzantă.

Am găsit Frankly in Love, o carte de care știam dar pe care nu m-am gândit niciodată serios să o citesc. I-am citit sinopsisul și tot ce mi-a trebuit să știu e că persoanjul principal e american cu origini coreene. Prietena mea cea mai bună mi-a zis să pun cartea înapoi pentru că deja am multe cărți necitite acasă. Când mi-a zis asta, mă jur, am început să plâng și nu am putut să o las din mână, atât de mult îmi doream să o citesc. Când am ajuns acasă, am și început să o lecturez.

Și așa am ajuns să citesc trei cărți în paralel. E mai mult o serie de evenimente care m-au făcut să ajung aici.

Cam astea au fost subiectele prin care am vrut să trec în legătură cu acest subiect. Dacă aveți curiozități, întrebări sau recomandări, nu ezitați să le lăsați în comentarii. Voi răspunde la fiecare dintre ele.