Opoziție de Jennifer L. Armentrout (Lux #5)

Nu cred că știți cât de fericită am fost când am văzut că cei de la Leda Edge mi-au trimis cartea. Când am scos-o din pachet, pot spune că mi-au lucit ochii de bucurie și de entuziasm. Într-un sfârșit am putut să închei încă un capitol din viața mea, mai bine spus, să închei seria Lux, una dintre puținele serii pe care am reușit să le citesc până la capăt. 

Titlu: Opoziție
Autor: Jennifer L. Armentrout
Editură: Leda Edge
Nr. pagini: 382
Anul publicării: 2017
Serie: Lux
Rating: ❤ ❤ ❤ ❤

Opoziție a venit ca un final mult așteptat, sfârșitul unei călătorii începute acum doi – trei ani. După atâta zbucium și emoții prin care a trecut nu numai Katy, dar și eu, am reușit să aflăm sfârșitul întregii povești.

Katy stie ca lumea s-a schimbat în noaptea în care au venit luxenii. Ea vede cu uimire că Daemon nu se implica atunci când rasa lui amenință să nimicească toți oamenii și hibrizii de pe Pământ. Dar granițele dintre bine și rău au devenit neclare.

Daemon va face totul pentru a-i salva pe cei pe care îi iubește, chiar dacă asta ar însemna trădare. Dar când revine curând imposibil să deosebească prietenii de dușmani, iar lumea se prăbușește în jurul lor, ei ar putea să piardă totul pentru a asigura supraviețuirea prietenilor lor… și a omenirii.

Când am început să o citesc, îmi era frică că nu voi înțelege prea bine ce se întâmplă. Problema era că eu citisem volumul patru cu mai mult de un an în urmă, nu îmi aduceam aminte aproape nimic. Am citit recenzia pe care am scris-o, dar nu a ajutat prea mult, nu am făcut un rezumat detaliat. Astfel că, mă gândeam, cum aș putea să mă bucur de lectură când îmi prima jumătate a romanului mă voi chinui să îmi aduc aminte ce s-a întâmplat în volumele anterioare? Dar Jennifer demonstrează că este o autoarea foarte bună și că se gândește și la asemenea probleme și ne aduce aminte subtil evenimentele anterioare. În primele 7-10 pagini, autoarea mi-a amintit întâmplările majore ce au legătură directă cu volumul de față.

Deși este ultimul volum din serie asta nu înseamnă că acțiunea lipsește, ba dimpotrivă, pare mai abundentă decât în celelalte volume. În prima parte a romanului, autoarea nu ne lasă bine să ne tragem sufletul, să ne amintim unde ne-a lăsat cu povestea în volumul anterior, că deja ne copleșește cu situații pe muchie de cuțit, cu trădări și comploturi. În primele 50 de pagini îți vei da seama că ești complet absorbit de carte și că îți va fi greu să o lași din mână.

Cert e că nici un îți dai seama când întorci pagina. De cele mai multe ori, ești prins în rapiditatea acțiunii, în suspans și nici nu îți dai seama când întorci paginile și când trece timpul. De multe ori am spus că stau și citesc jumătate de oră înainte să mă culc și ajungeam să îmi dau seama că am stat o oră sau o oră și jumătate fără să simt.

Spre sfârșit am simțit că intensitatea a scăzut, deși acțiunile s-ar fi vrut cu un grad de suspans mai ridicat. Deși evenimentele neașteptate au fost până aproape de ultimele pagini. Ceea ce a fost cireașa de pe tort, epilogul a avut un rol semnificativ în încheierea seriei, s-a constituit ca un capitol de final asemănător cu primele capitole ale primului volum ce expun o situație de o liniște casnică ce te binedispune.

Am avut totuși câteva probleme cu perspectiva dublă. Romanul este asemănător cu cel precedent și este scris din perspectivele lui Katy și a lui Daemon. Din păcate, nu pare ca o idee foarte bună mai ales în scenele în care participă ambele personaje. Uneori uitam din a cui perspectivă se povestea și le încurcam. Dar acesta nu a constituit decât un disconfort mic.

Perspectiva dublă duce însă la aprofundarea sentimentelor personajelor. Putem observa fiecare personaj prin ce sentimente trece, de asemenea și ce gânduri are.

Deși de multe ori m-a făcut să dau ochii peste cap de cât de clișeic și de siropos devine câteodată, romanul și seria vor rămâne plăcerea mea vinovată. Per total, mi-a plăcut mult să citesc o poveste foarte bine construită despre „extratereștri la liceu”.

Recomand cu drag întreaga serie. Este o scriitură ușoară, cu destul de multă încărcătură emoțional și o groază de momente în care vei spune: „Oh! Asta nu e bine deloc!”. Dacă ați citit-o mi-aș dori să vă citesc părerea în comentarii 🙂

Romanul mi-a fost oferit de Leda Edge și îl puteți achiziționa de aici: LINK.