Warcross de Marie Lu (Recenzie de Florea Teodora)

 Am ajuns și la recenzia cu numărul șapte din proiectul Tu scrii noi, noi publicăm!

Te-ai gandit vreodata ca nimic nu-i imposibil? Da, chiar asa! Nimic nu-i imposibil, iar asta o demonstrează cel mai bine Marie Lu prin creatia sa de senzatie „Warcross”.
Emika Chen, cea mai tanara hakerita, se zbate in incercarea de a trai cat mai departe de tomberoanele din New York. Cu o mama care a parasit-o si un tata decedat este nevoita sa participe la vanatorile de recompense, puse pe capul acelora care pariau pe Warcross. Pentru milioanele de utilizatori care se logau zilnic, Warcross devenise un stil de viata, captivand atentia intregii lumi. Dar Emika isi permitea doar sa viseze la o asemenea viata in Warcross, asa ca neavand resurse financiare si obligata de gandul ca va locui pe strazi daca nu plateste chiria pe ultimlele trei luni, decide sa se foloseasca de talentele ei incredibile de haker si sa patrunda in meciul de deschidere pentru a fura o potiune suficient de costisitoare cat sa-i acopere datoriile. Reuseste sa identifice slabiciunea jocului si sa puna mana pe acea potiune, dar reuseste si sa-si dezvaluie identitatea in fata milioanelor de oameni care priveau meciul.

Iar aici povestea devine din ce in ce mai palpitanta, datorita creatorului,Hideo Tanaka, care doreste s-o angajeze ca spion, intruducand-o ca jucatoare surpriza in campionat.Acest lucru a starnit destul de mult presa si a determinat afisarea pozelor cu ea pe toate cladirile orasului Tokio. Pentru a-si schimba statutul social de la o hakerita fara bani la cel mai valoros jucator surpiza au fost suficiente doar cateva saptamani. Pe masura ce isi exploateaza cat mai mult potentialul, Emika face rost de informatii valoroase ajungand cat mai aproape de acel complot sinistru care avea sa compromita intregul imperiu Warcross si realizeaza ca a alege in cine sa ai incredere poate fi cel mai periculos pariu dintre toate. In potriva acestui complot sinistru este cel mai misterios personaj,Zero, care se dovedeste in final a fi Sasuke, fratele lui Hideo rapit in copilarie si persoana pentru care Hideo depunea toate aceste eforturi si motivul pentru care isi dorea sa controleze ultilizatorii de Warcross prin NeouroLink. Motivul pentru care isi dorea o lume mai buna. Dar Emika se dovedeste a fi impotriva acestui plan. In ciuda faptului ca era indragostita de Hideo, ratiunea si-a spus prima cuvantul, intorcand-o cu hotarare impotriva lui si a planului sau dezgustator de ingenios.

Warcross nu are termen de comparatie. Este inteligent, incredibil de surprinzator,romantic, si totusi explodeaza de viteza, actiune si loialitate.

Daca un asemenea volum a reusit sa deschida seria cyberpunk, care este plin de intorsaturi de situatie si pe deasupra punctat de momente romantice, atunci intreaga serie va fi de-a dreptul mirobolanta. Nu te poti numi  fan SF daca nu poti aprecia acest volum, asta e clar!

Îi mulțumesc mult Teodorei de la blogul Wonderful Place of Books Web pentru recenzie! Aștept și altele! Mai multe despre proiect puteti afla aici: Tu scrii, noi publicăm.