Cele treisprezece motive de Jay Asher

Am să vă spun un secret: încă nu am terminat de citit cartea. Dar nu vă faceți griji, e a doua oară când o citesc, deci eu deja știu cum se va termina, ceea ce face recenzia validă 🙂 

Cartea și serialul sunt foarte controversate. Ceea ce mă face ca să fac parte din una dintre cele două grupări: celor care le-a plăcut și celor care nu le-a plăcut. Ceea ce nu îmi place absolut de loc. Eu zic că întotdeauna este o cale de mijloc.

Poate toată lumea mă va considera încuiată, ceea ce e ciudat având în vedere că îmi citiți blogul și că vă pasă de părerea mea, dar eu cred că și cartea și serialul sunt bune.

Am auzit atâtea păreri împărțite că la un moment dat nici măcar eu nu știam ce să mai cred. Din această cauză am și recitit cartea, ca să fiu sigură că părerea mea este a mea, fără să fie influențată de a celorlalți.

Cele treisprezece motive este o carte despre o fată care s-a sinucis și lasă în urma ei treisprezece casete. Aceste casete merg de la unul la altul și pe fiecare parte a unei casete este o înregistrare în care Hannah (fata cu pricina) le explică de ce și-a pus capăt zilelor. Fiecare parte a unei casete este destinată unei persoane, iar casetele merg în ordinea dictată.

Regulile sunt destul de simple. Sunt doar două. Regula numărul unu: Asculți. Regula numărul doi: Dai mai departe. Sper că niciuna nu va fi floare la ureche.

Totul începe când Clay primește o cutie de pantofi plină cu casete. Dar cel mai mare șoc a fost când a auzit vocea fostei lui colege, Hannah. În timp, se va descoperi legătura dintre cei doi. Dar, cea mai mare întrebare pe care o are Clay: de ce se află el pe lista aceea? El nu a făcut nimic care să o rănească pe Hannah…

Cartea este controversată, în primul rând, din cauză că are ca temă principală sinuciderea. De asemenea, și pentru că pune sinuciderea într-o lumină favorabilă, un gest care te-ar aduce în atenția persoanelor, chiar dacă ar fi ultimul gest pe care îl mai faci. Multă lume spune că Hannah a vrut doar atenție, că motivele ei nu sunt întemeiate, că e ea prea sensibilă, că pune prea mult la suflet etc.

Dar adevărul pe care prea puțini vor să-l recunoască e că ea nu s-a sinucis pentru niște tâmpenii, ci pentru că simțea că viața ei nu va mai lua niciodată cursul fericirii și pentru că și-a pierdut interesul. Cel mai rău i-a fost atunci când și-a dat seama că nimănui nu îi păsa dacă dispărea.

O altă cauză din care cartea este controversată e faptul că pare că personajul Clay nu face nimic. De fapt, mint. Serialul e mult mai controversat din cauza asta decât cartea. În carte Clay și așa nu poate face nimic. Dar, serios?!, ce ar putea face Clay în serial? Fata e deja moartă. În afară de ai îndeplini ultima dorință, cea de-a asculta casetele, ce ar putea face mai mult?

Sunt multe de spus despre carte, dar nu cred că voi scrie așa de mult. Nu prea am timp acum. Dar tot ce vă mai zic, e că veți întâlni și mai multe teme de gândire în cartea. Efectul bulgărelui de zăpadă care presupune că un sigur eveniment poate determina mai multe evenimente care pot determina și mai multe alte evenimente este principiul pe care se structurează povestea.

Recomand să citiți cartea. Și serialul vi-l recomand, doar dacă nu sunteți prea sensibil, e destul de dur și cam dus la extrem (sau poate doar prea real). Dar eu zic că romanul este o lectură bună și e o lectură de doar câteva zile.

Voi ce părere aveți despre carte? Credeți că merită citită? Vreau să vă aflu opinia în comentarii 🙂

Cartea mi-a fost oferită de Leda Edge spre recenzare și o puteți achiziționa de aici: link.