Orangeboy de Patrice Lawrence

Povestea mea cu Orangeboy e una mai specială, mai aparte. Asta pentru că am citit-o cu gândul că voi vorbi despre ea la Gaudeamus. Și a fost o experiență uimitoare!

TITLU: Orangeboy
AUTOR: Patrice Lawrence
EDITURĂ: Gama
NR. PAGINI: 416
ANUL PUBLICĂRII: 2019
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Nu eram suficient de cool, nici suficient de inteligent, nici destul de golănaș cât să mă bage în seamă cineva. Eram puștiul pe care nu-l observa nimeni.
Dar totul s-a schimbat.
De când cu Mr. Orange.

Marlon, un puști de șaisprezece ani, i-a promis ceva mamei lui – că nu o va lua niciodată pe calea greșită a fratelui său mai mare, Andre. Până acum, nu i-a fost greu, dar când o întâlnire se termină tragic, Marlon ajunge să fie vânat. Cel pe care vor să se răzbune de fapt este misteriosul Mr. Orange, dar pentru asta se vor folosi de Marlon. Iar Marlon ajunge într-o situație fără ieșire – va deveni el oare ceva ce nu și-a dorit niciodată, ca să-i protejeze pe cei dragi?


Totul a început când cei de la editura Gama m-au contactat și m-au întrebat dacă aș dori să vorbesc la lansarea acestei cărți. Nici nu puteam să respir bine de cât de entuziasmată eram. Era pentru prima dată când mă întreba cineva dacă aș dori să vorbesc la o lansare. Desigur, am visat la asta, dar mă gândeam că e un vis pe care îl voi atinge peste mulți ani.

Dar s-a întâmplat și, cum vă așteptați, am spus da. Așa am primit pdf-ul cărții, întrucât aceasta nu ieșise încă din tipar. Asta clar nu a fost o problemă deoarece, în final, am pus mâna și pe copia fizică.

Oricum, nu a fost ceea ce mă așteptam. Tot ce citisem până atunci de la Gama era ușor și drăguț și soft. Romanul acesta însă a venit și mi-a spulberat toate preconcepțiile pe care mi le-am făcut despre tipul de romane pe care le publică.

Am intrat în lumea străzii, a găștilor și a drogurilor. Subiectele la care mă așteptam cel mai puțin.

Personajul principal, Marlon, este foarte bine construit. Viața lui de acasă este una cât de poate de grea și de tristă, există răni deschide din trecutul său care încă sângerează. Pe lângă asta, fata visurilor lui tocmai l-a băgat în seamă, dar îl face să consume droguri doar ca să stea cu ea. Și pe neașteptate se întâmplă o tragedie care îl face pe Marlon să o ia pe căile greșite.

Începe să se piardă pe el însuși și să devină două persoane: Marlon-de-Acasă și Marlon-de-pe-Stradă, cel de-al doilea începând să ia frâiele corpului din ce în ce mai mult.

Ne confruntăm aici cu multe probleme din societate de care tinerii ar trebui să fie conștienți. Presiunea socială din ziua de azi e mai mare ca niciodată și adolescenții sunt mai înclinați să o ia pe căile greșite din dorința de a fi incluși într-un grup, de a avea sentimentul de apartenență.

E decădere a unui adolescent tipic în lumea sumbră și periculoasă a străzii. Cartea îți arată cum câteva alegeri greșite te pot duce într-o situație din care îți este foarte greu să ieși.

E o carte grea, cel puțin eu așa am simțit-o. O recomand tuturor, chiar dacă ești adolescent sau părinte. Cred că ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim și că ceea ce pare că facem din ură, o facem de multe ori din iubire sau din frică.

Dacă te-am convins, poță să îți cumperi cartea de aici: LINK.