Când am citit cartea aceasta nu mă așteptam să îi fac o recenzie. Dar zilele au trecut și eu am terminat cartea. Și mi-am dat seama că nu pot să trec la o altă carte până nu scriu despre aceasta.
TITLU: A doua șansă
AUTOR: Christine Riccio
EDITURĂ: Leda Edge
NR. PAGINI: 496
ANUL PUBLICĂRII: 2019
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤
Sinopsis
Shane este convinsă ca și-a ratat experiența de facultate. Este studentă la medicină, ia examenele cu punctaj maxim și își face părinții fericiți – sună ideal, nu? Însă tânăra nu are prieteni, se întoarce acasă în fiecare weekend, iar despre dragoste nici nu se pune problema…
Ca să aibă parte de schimbarea pe care și-o dorește, Shane se înscrie într-un program de studiu în străinătate, la Londra, unde speră să își facă prieteni, să iasă la întâlniri și să trăiască aventuros!
Însă planul nu se potrivește cu realitatea! Cât de curând, fata se confruntă cu ce înseamnă să ieși din bula de confort, iar, când începe să aibă și îndoieli asupra deciziilor luate, noua viață se destramă.
Până la final, Shane se convinge că, dacă dă dovadă de curaj și de hotărâre, poate învinge orice obstacol. Și, cu puțin ajutor din partea destinului și cu un strop de magie, posibilitățile sunt infinite!
Am citit cartea sub formă de audiobook. Cred că am cumpărat-o prin octombrie și nu m-am putut convinge să mă apuc de ea decât în luna decembrie. Și nu mi-a luat mult să o ascult. Cred că am terminat-o în numai 10 zile, ceea ce zice ceva având în vedere că audiobook-ul durează în jur de 12 ore.
Povestea lui Shane este una cumva atipică. Ea nu e eroina aceea care reușește să obțină băiatul de care îi place, care are numai note bune și merge la facultatea la care visează.
E acea eroină despre care se vorbește mult prea puțin, și anume omul obișnuit. Cel care e măcinat de stres și anxietate, cel căruia îi este frică să își dezamăgească părinții, cel care se sacrifică pentru a le fie bine altora.
Și ne arată cum un astfel de om are două moduri în care își poate trăia viața: chinuit de aceste obstacole, nefăcând nimic să treacă peste el, sau se pune pe primul loc și înflorește sub ochii noștri.
Iubesc cel mai mult la cartea asta felul simplu prin care e povestită. Nu e nimic complex la ea, nu sunt frământări complicate și lucruri de zi cu zi care cântăresc mai mult decât pare.
E foarte greu să spui lumii cine ești, ăsta e un citat din unul din filmele mele preferate și merge foarte bine în acest context. Nu e lucru ușor și astfel ajungem să renunțăm să ne mai afirmăm. E infricoșător să îi lași pe oameni să te vadă așa cum ești, cel adevărat, pentru că asta te face vulnerabil, te lași judecat de cei din jurul tău.
Întrebarea la care răspunde foarte bine cartea e: merită să experimentezi acest nivel de vulnerabilitate?
Și de asta ar trebui să o citiți.
O iubesc pe Christine în principiu pentru autenticitatea ei. Prima dată când am dat de ea pe YouTube chiar credeam că e ceva cu ea, că e ciudată. Mi-a luat câțiva ani să înțeleg că asta e personalitatea ei, că e plină de energie. Și acum îmi dau seama cât de mult a muncit pentru a fi ea însăși, așa cum o facem și noi. Am reușit să o cunosc mult mai bine pe autoare prin intermediul cărții și acum chiar o apreciez mult.
Recomand mult această carte. E un roman ușor și se citește repede, cum am mai zis. Părerile despre el știu că sunt împărțite, unii consideră această carte destul de slabă. Dar pentru mine, o persoană care înțelege foarte bine anxietatea socială, chiar a fost o carte care m-a uns pe inimă.
Țin pumnii ca traducerea să redea la fel de bine emoțiile personajelor 🙂