O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri de Krystal Sutherland

Nu m-am gândit să citesc acestă carte până ce nu s-a hotărât că o vom discuta la următorul club de carte de la Storia Books. Astfel că, deși nu prea m-am simțit atrasă de carte, la primul drum într-o librărie, am ieșit cu ea în mână. Și nu îmi regret nici acum decizia.

TITLU:  O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri
AUTOR: Krystal Sutherland
EDITURĂ: Storia Books
NR. PAGINI: 360
ANUL PUBLICĂRII: 2019
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

De când bunicul lui Esther Solar s-a întâlnit cu Moartea, toți cei din familia ei au fost blestemați să aibă o frică teribilă. Tatăl lui Esther suferă de agorafobie și nu a mai ieșit din pivniță de șase ani, fratele ei geamăn nu poate sta pe întuneric, iar pe mama lor o înspăimântă ghinionul. Membrii familie Solar sunt chinuiți de fricile lor și, după cum spune blestemul, le este dat să moară din cauza acestora.

Esther încă nu știe care este cea mai mare frică a ei (și nici nu vrea să știe), o realizare la care ajunge evitând aproape orice. Lifturile, spațiile înguste, tunsorile, păianjenii, păpușile, oglinzile și multe alte fobii cărora le ține socoteala în lista ei semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri.

La un moment dat, Esther este jefuită de Jonah Smallwood, un fost coleg de clasă din școala primară. În afară de telefon, bani și o pungă de jeleuri colorate pe care o păstra pentru mai târziu, Jonah îi fură și lista de frici. În ciuda acestui incident, Esther și Jonah devin prieteni, iar el propune o provocare: în încercarea de a rupe blestemul care îi distruge familia, se vor întâlni în fiecare duminică a ultimului an de liceu, ca să treacă împreună prin listă și să înfrunte o frică după alta, înclusiv una pe care Esther nu a luat-o în calcul: iubirea.

„«În fiecare duminică, pentru un an de zile, spusese Jonah la lac. Cincizeci de frici. Cincizeci de săptămâni. Cincizeci de videoclipuri. Cincizeci de șanse să te întâlnești personal cu Moartea și să o rogi să ridice blestemul.» Esther a luat telefonul și i-a trimis un mesaj din numai trei cuvinte: Ne vedem duminică.”


O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri este o carte pe care nu o poți descrie printr-un singur cuvânt. Este interesantă, este înșelătoare, este uimitoare, este heartbreaking, este fantasy, este pur realism. Este nimic și tot ce ți-ai putea imagina.

Dacă coperta nu m-a atras deloc, nici acum nu înțeleg de ce toată lumea o adoră, mie nu mi se pare ceva special și chiar mă cam enervează rozul acela. Dar povestea a fost… nici nu știu cum să vă spun… de parcă citeam o poveste din copilărie, din aceea puțin creepy și cu elemente întunecate, ca mai apoi să se transforme într-o realitate pură și dureroasă, cam ca un adolescent cu toate angoasele lui.

Știu că nu prea are sens ceea ce tocmai am scris, dar ideea e că romanul este mult mai complex decât la prima vedere.

Când vei începe cartea, vei avea impresia că este o poveste pentru copii și te vei întreba constant dacă este un roman fantasy sau este un YA obișnuit, cu acțiunea în lumea noastră. Asta în principal pentru că orășelul în care locuiește Esther este parcă scos dintr-un mit, parcă separat de lume.

Vei continua să citești, să mergi mai departe în poveste și te vei găsi în poziția în care te vei întreba ce Dumnezeu se întâmplă. Pe de o parte, de ce se împrietenește cu hoțul și de ce toate fobiile membrilor familiei ei sunt atât de ciudate și atât de ridicole.

Dar, când vei întra cu adevărat în poveste, inima ți se va frânge bucățică cu bucățică, pentru că devine din ce în ce mai real. Începi să vezi aceste fobii prin ochi raționali și să vezi ce efect au asupra oamenilor și pur și simplu te vei frânge.

Și sunt foarte multe metafore, acțiunea e povestită prin ochii lui Esther, deși la persoana a III-a, iar personajul are un fel de a vedea lucrurile foarte aparte. Asociază ceea ce e în realitate cu lucruri imaginare pentru a fi mai ușor de digerat, realitatea fiind una dureroasă.

Și nici până acum nu am ajuns să discut despre plotul principal, lista ei cu cele mai îngrozitoare coșmaruri. Ei bine, această listă conține toate posibilele fobii pe care ar putea să le aibă. Ideea ei e că dacă le încearcă, cel mai probabil își va descoperi fobia ei și moartea lui Esther va fi din cauza acelei fobii. Astfel că a făcut această listă pentru a ști ce să evite tot restul vieții.

Acest lucru se schimbă când în ecuație intră Jonah, hoțul. El are ideea asta că ar trebui să înfrunte moartea și să o roage să ridice blestemul familiei ei. Astfel că cei doi pornesc într-o aventură interesantă și incitantă, în fiecare duminică vor înfrunta una dintre frici.

Pe parcursul acestei aventuri cei doi vor dezvolta o legătură mai adâncă, aflând lucruri personale unul despre altul și fiecare dezvoltă nevoia și dorința de a-l salva pe celălalt.

Dacă recomand acest roman? Cu siguranță! În ciuda ratingului meu, îți spun că este o carte pe care merită să o citești întrucât aduce în discuție foarte multe teme importante. Singurul motiv pentru care nu i-am dat 5 inimioare a fost faptul că nu e poveste care să fi îmi mers la inimă. Mi-a plăcut și mi-a frânt inima, dar nu cred că voi vrea să mai recitesc vreodată. Asta e un one time read și atât, dar merită această singură dată.