Povestea slujitoarei de Margaret Atwood (Recenzie – Two Bookworms)

Recenzia cu numărul șase din proiectul Tu scrii, noi publicăm este aici! Enjoy! 🙂

Autor: Margaret Atwood
Publicată: februarie 2016
Nr pagini: 401
Domenii:  Ficţiune, Science-fiction
Descriere : Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima lor generație. Chinuită de o singurătate dureroasă, Offred se străduiește să-și reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în îngrozitoarea lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, și chiar de către cei care le-au instaurat.
Povestea Slujitoarei este o distopie sumbră și un roman răscolitor, considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene.
„Acest roman vizionar, în care Dumnezeu şi Guvernul şi-au unit forţele iar America e condusă în chip de Teocraţie puritană, poate fi luat drept un volum care-i ţine companie romanului lui Orwell 1984 – drept reversul lui, de fapt. Îţi dă la fel de mulţi fiori descriind variatele experiențe ale unei vieți trăite sub o tiranie; evocă aceeaşi oroare în timp ce inteligenţa lui caustică te face să zâmbeşti.” – E.L. Doctorow
„Atwood aruncă o privire în unele dintre cele mai întunecate, secrete și, în mod ciudat, erotice colțuri ale minților noastre – iar rezultatul este un avertisment răscolitor, fascinant și scris cu măiestrie.” – Toronto Sun
Recenzie :
În această carte este prezentată o societate distopică în care femeile şi-au pierdut complet drepturile şi sunt obligate să facă ce li se spune, fără a avea vreo opinie. Toate femeile îşi pierd identitatea, Slujitoarele primind nume precum Offred sau Ofwarren, nume ce indică proprietarul acelei femei. Această societate este denumită în mod simbolic Galaad, dupa numele unei regiuni menţionate în Biblie.  Cartea este scrisă cumva sub formă de jurnal, prezentându-se încercarea lui Offred de a se  elibera de aceasta forţă acaparatoare a unei societăţi nebune. Astfel că aceasta prezintă lumea ca învârtindu-se în jurul unui Comandant, fiind persoana cu cel mai mare rang din această Nouă Ordine Mondială. Unele femei au toate drepturile posibile…pentru o femeie, acestea fiind căsătorite dinaintea instaurării acestui regim, fiind denumite Soţii. Marthele erau femei bătrâne sau văduve, care nu mai puteau avea copii şi care se ocupau de treburile gospodăreşti şi întreţinerea casei, în timp ce Mătuşile erau acele femei care le instruiau pe Slujitoare, pregătindu-le pentru noua lor meserie.  Însă cea mai importantă clasă de femei o reprezentau Slujitoarele, femei al cărui corp era folosit pentru procreere. Acestea aveau rolul de a asigura un viitor Galaadului, de a-i ajuta pe Comandant şi pe Nevastă să aibă un moştenitor. Ironia situaţiei este că ,deşi aveau cel mai important rol în aceasta societate, erau lipsite de drepturi şi le era interzis să aibă opinii. Mai există o clasă socială denumită Nefemeile, acestea fiind acele femei tinere care nu puteau avea copii sau care nu se puteau conforma cu noile legi. Stratificarea socială se resimte şi în îmbrăcămintea personajelor : Comandanţii erau mereu îmbrăcaţi în negru, Soţiile erau îmbrăcate în haine elegante, de culoare albastră, Marthele erau îmbrăcate în haine casnice verzi, Mătuşile în haine kaki, iar Slujitoarele aveau o îmbrăcăminte largă, fiind îmbrăcate  cu o rochie roşie cu falduri largi şi aripioarele albe, o pălărie care limitează orice privire laterală, îngrădindu-le câmpul vizual.
Offred îşi prezintă toata experienţa din casa în care ajunge. Încă din primele zile, Serena Joy, soţia Comandantului, îşi arată autoritatea pe care o are în casa: “Vreau să te văd cât mai rar”.  Scopul lui Offred este să le ofere Serenei Joy şi Comandantului un copil, acesta din urmă fiind considerat copilul Soţiei. Pentru a realiza acest lucru, aceştia trebuie să participe lunar la Ceremonie, ritual în cadrul căruia actul procreării are loc pe picioarele Soţiei, unde stă întinsăSlujitoarea.
Iar Rahela, văzând că ea nu i-a născut lui Iacob niciun fiu, a prins a o invidia pe soră-sa și i-a zis lui Iacob: Dă-mi copii, că de nu, mor!Dar Iacob, aprinzându-se de mânie asupra Rahelei, i-a zis: Sunt eu oare în locul lui Dumnezeu, Cel ce ți-a stârpit rodul pântecelui?
Atunci Rahela a zis către Iacob: Iat-o pe roaba mea Bilha; intră la ea, și ea va naște pe genunchii mei și printr-însa voi avea și eu copii.

Mulțumesc Celest de la blogul Two Bookworms pentru recenzie! Aștept și alte recenzii! Ma multe despre proiect găsiți aici.