Ieri s-au împlinit 4 ani de când a luat naștere World of Books Web și nu puteam să las această ocazie să treacă fără să scriu ceva despre asta. Astfel că aici sunt patru lucruri pe care le-am învățat pe parcursul acestor ani.
1. Blog de carte scris de o persoană
Când am început acest blog, am scris în principal doar lucruri legate de cărți: recenzii, citate, topuri, tag-uri etc. Și mai nimic altceva. Dar pe parcurs am înțeles că tema blogului sunt cărțile, dar eu sunt cea care scrie pe el și eu sunt o persoană care are multe alte lucruri în viață decât cărțile. Așa că am ajuns să scriu și despre ce mi s-a mai întâmplat în viață. Așa a luat naștere categoria ”Din viața de cititor” unde am scris despre lucruri precum facultatea și căminul, gusturi literare și autoizolare. Și am încercat să mă deschid mai mult cu privire la experiențele prin care trec ca cititor, dar și ca persoană.
2. Cărți gratis, dar fără stres
Un beneficiu cu care a venit acest blog au fost, desigur, cărțile primite pentru recenzii. Deja s-au făcut trei ani de când primesc cărți pentru recenzii și pot spune că am învățat multe lucruri în privința relațiilor dintre bloggerii de carte și edituri sau librării. Dar cel mai important lucru e că nimeni nu are voie să te facă să te simți că trebuie să citești o carte pe care nu vrei să o citești, iar cum va decurge colaborarea dintre tine și o editură sau librărie depinde și de dorințele tale. Iar dacă te trezești cu un autor sau o editură care te întreabă să le faci recenzii, ei bine, ai tot dreptul să refuzi, dacă nu te interesează. Toate astea mi s-ar fi părut nazuri acum patru ani, dar, o dată ce ajungi să ai mai mulți colaboratori, volumul de cărți crește și nici nu realizezi când te vei trezi cu 20 de cărți pe care trebuie să le recenzezi și se mai întâmplă ca 10 să nu te atragă de așa mult cum ai crezut. Așa că, pentru toți bloggerii de carte, amintiți-vă că aveți tot dreptul să refuzați, chiar și atunci când vi se bagă o carte pe gât.
3. E despre pasiune
După doi ani, să fiu sinceră, am început să scriu automat și cam fără tragere de inimă. În al treilea an, cred că se poate vedea foarte clar cum au ajuns recenziile mele să fie foarte asemănătoare între ele și cum multe postări erau doar de umplutură. Atunci cred că a fost perioada în care am intrat în acel moment de „obișnuiță”, când continuam să scriu mai mult din inerție decât din dorință. După luni în care am continuat așa, mi-am dat seama că, de fapt, nu mai scriam despre ce mă interesa. Pentru că, de multe ori, nu îmi plăcea așa de mult să fac topuri și ajunsesem să scriu despre cărți pe care nu le iubeam așa de mult. Și atunci a început lungul drum (pe care încă îl străbat) ca să descopăr despre ce îmi place să scriu. Așa am ajuns să fac recenzii doar la anumite cărți care mi-au plăcut și nu la toate cărțile pe care le-am lecturat. Am început să scriu despre subiecte care mă interesau și pentru care nu simțeam că mă chinui când le scriam, ci o făceam cu plăcere. Și asta înseamnă de fapt să scrii cu pasiune.
4. Postarea cu regularitate
Unul dintre cele mai folositoare lucruri pe care le-am învățat și pe care am reușit să îl aplic de abia în ultimele două luni e postarea cu regularitate. E normal să mai lipsești de pe blog, atunci când ești într-o perioadă încărcată, dar întotdeauna e important să te întorci. După atâția ani, eu nici nu aș putea să mă las de blog. Scrisul a devenit un element atât de important în viața mea, a devenit normalul meu. Scriu pe blog, scriu în jurnal, scriu pentru facultate. Scrisul e ceva ce mă definește ca persoană. Dar asta nu înseamnă că o fac constant, nici pe departe. Sunt săptămâni întregi în care mi se pare că nu pot scoate niciun cuvânt, nicio propoziție cu sens. Dar sunt zile în care sunt în stare să scriu și câte 4-5 postări, una după alta. Și alea sunt zilele care mă ajută să postez regulat. Când ai blog, nu e nevoie să scrii fix în ziua în care vrei să postezi, ci să scrii când ai chef și apoi să postezi în zilele în care dorești, astfel încât să existe o consistență.
Sunt mult mai multe lucruri pe care le-am învățat de-a lungul acestor patru ani, începând de la colaborări și până la tehnici de marketing și promovare, dar am vrut să mă rezum la doar patru puncte care cred că sunt cele mai importante.
Sunt atât de fericită că am reușit să am acest blog timp de 4 ani și sper să reușesc să scriu încă mulți ani de acum încolo. Și vă mulțumesc tuturor celor care continuați să îmi citiți postările!