Prințul nemilos de Holly Black (Făpturile Văzduhului #1)

Recenzie Prințul nemilos de Holly Black (Făpturile Văzduhului #1)

Da, a sosit timpul să citesc și această serie! După atâta timp și după atâta așteptare, să apară și să se traducă toate volumele, în sfârșit am reușit să pun mâna pe toate volumele și să le citesc pe toate, una după alta. Astfel că, săptămâna trecută, am terminat primul volum din serie și am destul de multe opinii de împărtășit cu voi…

TITLU: Prințul nemilos
AUTOR: Holly Black
EDITURĂ: Storia
NR. PAGINI: 432
ANUL PUBLICĂRII: 2018
SERIE: Făpturile văzduhului
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Jude avea sapte ani cand parintii ei au fost ucisi iar ea si cele doua surori ale ei au fost rapite si duse sa traiasca in inselatoarea inalta Curte a Taramului zanelor. Au trecut zece ani si acum Jude isi doreste mai mult decat orice sa-si gaseasca locul aici, in ciuda conditiei sale de muritoare. insa multe dintre zane detesta oamenii. Mai ales Printul Cardan, fiul cel mai mic si mai nemilos al inaltului Rege. Ca sa-si castige locul la Curte, Jude este nevoita sa-l sfideze si sa suporte consecintele. 


Când m-am apucat de carte, nu aveam așteptări foarte mari. După cum știți, m-am apucat de această serie acum pentru că prietena mea cea mai bună m-a tot împins să o fac. Dacă era după mine, cred că mai stătea mult și bine în bibliotecă până să mă apuc cu adevărat să o citesc.

Oricum, nu aveam prea mari așteptări pentru că mi-a spus ea că limbajul e unul simplu și că acțiunea curge foarte ușor, dar că sunt și câteva lucruri nu chiar așa mișto despre carte. Și cred că acest lucru, faptul că am început să citesc cartea fără să am așteptări mari, a fost cea mai bună alegere.

Sunt destul de multe lucruri care mi-au plăcut. Cum ar fi limbajul ușor de parcurs, mi-a plăcut că frazarea e simplă și că nu se încurcă în figuri de stil complicate sau care să îngreuneze cititul în vreun fel. Astfel că e o carte care se citește foarte ușor.

Un alt element care m-a făcut să îndrăgesc cartea într-un mod la care nu mă așteptam e că se aseamănă mult cu cărțile fantasy pe care obișnuiam să le citesc în generală și liceu. Mi-a plăcut mult că lumea zânelor are o legătură cu lumea muritorilor, adică nu e doar o lume fantasy total ruptă de realitatea noastră și care nu are nicio legătură.

Și venind vorba de lumea fantasy creată de autoare, îmi place cumva că are câteva elemente comune cu alte opere ale Cassandrei Clare, deși această legătură e doar vag existentă. Și mi-a plăcut că e ușor de înțeles, adică nu a trebuit să stau să învăț de la 0 regulile stufoase ale unei noi lumi, un efort pe care nu mai sunt atât de dispusă să îl depun în zilele de azi. Astfel că, deși în primele capitole înțelegem cum funcționează lumea, nu mi s-a părut a fi un lucru greu de făcut, ba chiar nici nu am simțit cum încet, încet a schițat conturul regulilor lumii.

Recenzie Prințul nemilos de Holly Black (Făpturile Văzduhului #1)

Sunt și lucruri care nu mi-au plăcut atât de mult. Aici ar intra personalitatea personajului principal, Jude. E o fire destul de enervantă și care ia, de obicei, cele mai proaste decizii. Dar, cum nu mă așteptam deloc, se pare că asta a făcut acțiunea atât de interesantă. La un moment dat s-a transformat în jocul: hai să vedem unde o vor duce pe Jude aceste decizii proaste pe care le ia. Dar, un lucru pe care l-am apreciat, nu mi s-a părut că s-a focalizat foarte mult pe personajul principal, adică, în afară de câteva introspecții mai serioase la începutul volumului, în rest, autoarea s-a rezumat la doar scurte inserții cu privire la trăirile și gândurile pe care le are Jude.

Volumul pune mai mult accent pe acțiunea, astfel că mi-a fost mai ușor să fiu distrasă de ceea ce se întâmplă în jurul personajului. M-am simțit ca și cum povestea m-a luat de mână și m-a făcut să fug de la o scenă la alta, fără să dau prea mare atenție lucrurilor și fiind prea orbită de dorința de a vedea ce se întâmplă în continuare.

Un element care m-a surprins a fost finalul pe care nu am reușit să îl anticipez. Sincer, modul prin care a fost construită acțiunea, ca să ducă spre final, nu a fost cel mai fericit, adică tot mi-a dat de bănuit că ceva nu o să meargă conform planului, dar a reușit să îmi conducă atenția spre un alt element decât cel care a fost până la urmă implicat. Știu că aici v-am băgat în ceață, dar ideea e că, te face să crezi că e ușor de anticipat și apoi îți dai seama că elementul surpriză a venit din cu totul altă parte. Dar partea care cred că putea să fie mai bună e că oricum te așteptai la un element surpriză.

Oricum, am înțeles că volumul următor promite mult mai multe și că va fi o lectură mult mai interesantă decât acesta.

Recomand Prințul nemilos deoarece cred că e un debut de serie satisfăcător care a conturat o lume a zânelor interesantă și a introdus personaje care îți vor capta atenția. Știu că nu am fost foarte precisă în această recenzie, că nu am spus lucruri exacte, dar cred că ar trebui să intri în poveste fără să știi prea multe despre acțiunea ei, ca să poți fi surprins așa cum se cuvine.

Cele trei volume pot fi cumpărate de pe site-ul StoriaBooks.ro.

Recenzie Făpturile Văzduhului