5 lucruri pe care am început să le fac în autoizolare

5 lucruri pe care am început să le fac în autoizolare

Autoizolarea a venit și cu necesitatea atribuirii unei noi rutine, astfel că după 6 săptămâni, pot spune cu mândrie că am reușit să îmi creez o rutină care să meargă pentru mine. Așa că am decis, chiar dacă nu prea are legătură cu cărțile, să vă povestesc despre 5 activități noi pe care am început să le fac ca parte a acestei rutine.

1. Învățarea unei limbi străine

Deși nu e tocmai o activitate nouă, pot spune că, de când am intrat în autoizolare, m-am ținut mai serios de limbile străine pe care le învăț. Am început un curs ca să îmi îmbunătățesc engleza și chiar am început să fac lucruri mai seriose pentru franceză, pe care am neglijat-o ceva timp. Prin neglijat mă refer că foloseam doar Duolingo și Memrise, pe care încă le folosesc în fiecare zi, dar pe lângă ele am adaugăt lecții pe care le-am găsit pe internet și chiar câte o sesiune de video în fiecare săptămână cu o prietenă care mă ajută să învăț, ea vorbind foarte bine franceză.

2. Meditare

Deși am început acest obicei din nevoia de a mă liniști înainte de somn (am probleme mari cu somnul și îmi e greu să adorm), după 2 săptămâni jumătate, au început să apară și alte efecte ale meditării. Acum folosesc Simple Habit și meditez seara (să mă pot separa de restul zilei și să adorm mai repede) și dimineața (îmi setez un ton mai pozitiv). Și pe lângă că acum pot să adorm mai repede (adică îmi ia mai puțin de jumătate de oră), am început să observ îmbunătățiri în privința concentrării. Acum mă pot concentra pe un singur lucru un timp îndelungat și nu mai am probleme atunci când învăț.

3. Exerciții fizice

Pe acestea le-am început la o săptămână de la începutul autoizolării și principalul motiv a fost că am simțit că mă dor mușchii. După ce am venit la București, pentru facultate, am început să fac mai multă mișcare, mai ales datorită stilului de viață. Potrivit ceasului meu, în fiecare zi mergeam cel puțin 7000 de pași și urcam în jur de 12-16 etaje, depinzând în ce clădire aveam ore. Ei bine, cu autoizolarea, corpul meu nu făcea mai mult de 1000-2000 de pași pe zi și asta în zilele în care mă plimbam mai mult prin casă. Așa că am simțit nevoia să mă apuc să fac niște exerciții fizice. Și acum îmi dau seama că am 5 săptămâni de când fac regulat exerciții, aproape în fiecare zi. Sincer, nu cred că făceam atâta sport nici când eram în rutina mea obișnuită. Ceea ce e surprinzător e că m-am ținut atâta timp de ele.

4. Lectura înainte de culcare

Pentru că de multe ori mă simțeam vinovată că citeam și nu învățam în loc, am decis să îmi aloc un timp special cititului. Nu ajung să citesc mai deloc în timpul zilei, așa că de la ora 8-9 seara am un timp alocat special lecturii. Ideea e că oricum m-aș opri din studiat la această oră, pentru a-i da creierului meu timp să înțeleagă că e timpul să ne pregătim de somn și nu mai trebuie să ne gândim la diferite probleme (ceea ce nu înțelege întotdeauna, dar lucrăm la asta), astfel că nu mă simt vinovată dacă doar stau să citesc. Din păcate, uneori ajung să stau mai mult pe telefon, din cauză că în timpul zilei nu prea apuc, dar, la fel, lucrez încă la asta. Cert e că, îl ultimele zile, am reușit să citesc mult mai mult decât am citit în primele săptămâni de autoizolare.

5. Relațiile sociale

Un element important din rutina mea e timpul alocat pentru a vorbi cu familia și cu prietenii mei. Nu am idee câți știu asta, dar eu am rămas la cămin, în București, pe perioada autoizolării, asta în principal pentru că prefer să stau singură și să nu mă cert cu oamenii. Eu mă cert cu părinții mei chiar și dacă nu trebuie să stăm închiși unii cu alții și ne înțelegem mult mai bine când suntem la distanță. Un alt motiv e că stau într-un campus privat și e mult mai sigur decât dacă aș merge acasă. Oricum, ideea e că am alocat de multe ori, ore întregi pentru a-mi suna părinții, ba chiar am început să le trimit poze cu diferite feluri de mâncare pe care le-am încercat și am făcut schimb de rețete 😂.

În ceea ce privește prietenii, de câteva săptămâni bune, eu și prietena mea cea mai bună am început să stăm pe Discord și să urmărim împreună filme și seriale. Acum ne uităm la The Circle: France (da, e pentru a-mi exersa franceza) și chiar ne place. E amuzant cum am început să ținem cu unii jucători și să îi disprețuim pe alții.

Un obicei nou, pe care l-am început săptămâna asta, e în genul video-urilor study with me, dar cu o fostă colegă din liceu care e la medicină și care și ea trebuie să tragă tare. Așa că am început să facem sesiuni pe Zoom, să învățăm împreună și pot spune că e o idee super bună! Dacă v-a trecut vreodată prin cap, chiar recomand. Secretul e să nu da-ți niciodată drumul la microfoane ca să nu fiți tentați să vorbiți 😉

Acestea sunt câteva dintre lucruri pe care am început să le fac în autoizolare. Sunt curioasă dacă și voi ați descoperit modalități noi de a vă petrece timpul în autoizolare…