Unul dintre lucrurile ciudate e că nu e prima carte pe care o citesc de la Collen Hoover. De fapt, cred că e chiar a treia! Și totuși, deși nu sunt mare fană al genului adult romance, continui să mai iau din când în când o carte din acest gen.
TITLU: Totul se termină cu noi
AUTOR: Colleen Hoover
EDITURĂ: Epica
NR. PAGINI: 416
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING: ❤ ❤ ❤
Sinopsis
Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Cand Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.
Ryle este un tip hotărât, încăpățânat și poate chiar puțin arogant. Este, de asemenea, sensibil, deștept și foarte atras de Lily. În plus, arată dumnezeiește în uniforma de medic. Lily nu și-l poate scoate din minte. Însă el respinge categoric ideea de a avea o relație serioasă și de lungă durată. Chiar și atunci când Lily pare să devină excepția de la această regulă, ea tot vrea să afle motivul care l-a facut să nu-și dorească decât aventuri de o noapte. Pe masură ce întrebările legate de noua ei relație o copleșesc, apar și gândurile cu privire la Atlas Corrigan, prima ei iubire, cu care a avut o legătură deosebită. Atunci când Atlas reapare brusc în viața lui Lily, tot ce a cladit împreună cu Ryle amenință să se destrame.
De această dată pot spune că autoarea m-a suprins. Mă obișnuise cu povești care te binedispun și povești de dragoste drăguțe și dramatice. Ei bine, aceasta, deși este o poveste de dragoste, este ceva mai diferită de celelalte. În Totul se termină cu noi, Colleen Hoover abordează topicul violenței domestice dintr-un punct de vedere interior și care dezvăluie anumite lucruri pe care cineva din exterior nu le-ar putea observa sau înțelege.
Când am început să citesc acest roman, tot ce îmi doream era o carte ușoară, care să nu mă solicite prea mult, asta pentru că o citeam în fiecare seară, după lungi sesiuni de studiu pentru examene. Și mi-a întrunit așteptările, este o carte ușor de citit și nici nu realizezi cât de repede treci prin ea. A fost una dintre puținele cărți la care nu m-am uitat constant la numărul de pagini și nu am verificat la fiecare 5 minute cât de mult am înaintat în carte.
În ceea ce privește acțiunea, inițial mi s-a părut o carte obișnuită și care nu avea ceva super interesant. Partea care mi-a atras atenția a fost când a introdus cea de-a două axă temporală, cea în care își recitea jurnalele și călătoream împreună cu Lily în trecutul ei. Atunci au început lucrurile să devină mai interesante.

Dar axa temporală inițială a fost oarecum ciudat construită. Uneori timpul se mișca mai repede, dar nu am avut timp să procesez acest lucru. Uneori doar mă anunța că au trecut 2-3-6 luni și, dacă nu eram atentă, ajungeam să mă întreb cum de lucrurile merg atât de repede. Dar nu a fost un inconvenient prea mare. Dar încă nu m-am putut obișnui cu faptul că acțiunea se petrece pe parcursul a 1-2 ani, având în vedere că mi s-a părut că acțiunea s-a petrecut în maximum 6 luni.
Oricum, în ceea ce privește personajele… ei bine, aici autoarea a făcut niște chestii mult mai interesante și cringe în același timp. Adică, trecutul lui Ryle pare foarte ireal, deși știu că ar putea fi, lucruri de genul ăsta se întâmplă. Însă personajul Lily e foarte bine construit. Trecutul ei pare o situație care ar putea fi reală și chiar și evenimentele din prezent, trăirile ei, te fac să o vezi ca pe un om în carne și oase.
Mi-a plăcut mult subiectul abordat de autoare. Violența domestică nu e un lucru despre care poți scrie cu ușurință și nu poate fi abordat de oameni care nu au avut niciodată contact cu ea. Din fericire, eu nu am avut contact, dar e foarte adevărat că această carte mi-a dat de gândit. Într-adevăr, m-am simțit ca acei oameni din exterior despre care vorbea personajul principal, acei oameni care nu pot înțelege de ce o femeie nu își părăsește soțul atunci când acesta o agresează. Și romanul acesta mi-a dat un răspuns și m-a făcut să înțeleg că problema e mult mai complicată decât pare, opțiunile nu se rezumă doar la a rămână sau a pleca. Sunt mult mai multe variabile în joc și nu numai dintre cele practice, ci și din cele emoționale.
Din acest motiv, cred că este o carte pe care merită să o recomand. Nu am mai recomandat de ceva timp cărți, dar pe aceasta chiar simt nevoie. Este singura carte pe care am citit-o pe acest subiect și cred că e o abordare interesantă.
Știu că rating-ul meu nu e unul foarte mare, dar aici mă refer doar la anumite lucruri subiective care nu mi-au plăcut și peste care nu am putut să trec. De asemenea, știu că nu e un lucru bun, dar o compar cu cărțile cărora le-am dat 4 stele și pur și simplu nu simt că se ridică la nivelul acestora. Astea sunt singurele mele motive pentru care nu i-am dat un rating mai mare.
Dar încă rămân fermă pe poziție, chiar consider că această carte ar trebui citită de mai mulți oameni, în special de femei pentru că, cred eu, ele vor înțelege și vor rezona mai bine cu perspectiva lui Lily.
Dacă te-am făcut curioasă, poți să cumperi cartea de pe Libris.ro
