Ce ne facem cu concursurile?

După cum bine știți, voi, cei care ne urmăriți pagina de Facebook a blogului,  obișnuim să organizăm frecvent concursuri cu anumite cărți drept premii. Acum, haideți să vorbim despre lucrurile puțin mai delicate legate de aceste concursuri. De ce organizăm astfel de concursuri? Ce fel de oameni premiem? Cum alegem câștigătorii? Cum se comportă participanții? Ei bine, vă voi răspunde în acest articol la toate aceste întrebări. 

Obișnuiesc să fiu foarte comunicativă, să nu ascund nimic după perdea pentru că, dacă ascund, atunci cititorii blogului nu vor mai avea încredere în mine. Așa că am hotărât să mai clarific niște lucruri, în special pentru unele persoane care probabil se vor simți.

De ce scriu acest articol?

La începutul lui decembrie, am „dat drumul” unui concurs de Crăciun cu un premiu valoros. Am oferit două pachete pentru doi câștigători, un câștigător per pachet. Iar fiecare pachet conținea două cărți, trei obiecte de la cei trei sponsori care au fost destul de drăguți să mă ajute și încă câteva lucruri cumpărate de mine care valorau aproape 70 de lei per pachet. Să spun sincer, a fost mai multă muncă decât mă așteptam, dar eu cred că rezultatul a fost pe măsură. Oricum, în timpul concursului (chiar ieri am anunțat câștigătorii și am trimis pachetele) am observat multe lucruri și obiceiuri care tind să se repete de la un concurs la altul.

De ce organizăm astfel de concursuri?

Ei bine, nu pot să mint și nici nu am de ce. Răspunsul este simplu: să creștem numărul de like-uri și interactivitatea pe pagină. De ce avem nevoie de aceste lucruri? Nu ca să ne lăudăm (bine, și asta puțin 🙂 ), dar în principal pentru că numărul de like-uri și interactivitatea dictează cât de populară și de evoluată este pagina.

Să o luăm așa: un număr mare de like-uri înseamnă mai mulți oameni care primesc informația, mai mulți oameni care primesc informația înseamnă mai mulți oameni pe care îi și interesează informația, iar asta înseamnă oameni care vor da share informației pentru a o răspândi. Ideea pe Facebook e să faci informația să circule, iar aceste concursuri „pescuiesc” persoane care pot fi interesate de informația pe care o distribuim. Astfel se aduce și mai mult trafic pe blog, aproape jumătate din trafic provine din Facebook, deci este o rețea socială importantă.

Ce fel de oameni premiem?

Acum cred că vă dați seama că avem niște criterii. Pentru a fi câștigător, o persoană trebuie să fi îndeplinit toate condițiile de participare și să nu fie un cont creat doar pentru concursuri. Atât. Nu sunt cerințe chiar așa de grele, mie mi se par de bun simț. Atunci când aleg câștigătorii, verific aceste criterii. Dacă cineva participă și nu le respectă, nu înțeleg de ce s-ar supăra, doar precizez aceste lucruri la fiecare concurs.

Cum alegem câștigătorii?

Ei bine, precizez în fiecare descriere a concursurilor că alegem câștigătorii prin tragere la sorți. Am schimbat de vreo două ori platforma prin care extrăgeam, dar asta nu înseamnă că nu se cheamă tot tragere la sorți, eu doar apăs un buton și calculatorul îmi arată direct numele persoanei și comentariul de la postare. Verific criteriile, iar dacă acestea sunt în regulă, atunci persoana în cauză este câștigătorul.

Nu am eliminat niciodată o persoană pentru că nu îmi plăcea sau pentru că am avut probleme cu ea ori pentru că arăta bătrână sau chestii în acest gen. Vreau să îmi păstrez credibilitatea și chiar nu am de ce să fac astfel de fapte înjositoare. Toată lumea are șanse egale de a câștiga.

Cum se comportă participanții?

Pot spune că participanții se împart în patru categorii: cei pozitivi și liniștiți, cei pozitivi și activi, cei negativi și liniștiți și cei negativi și activi. Partea bună e că sunt mai puțin participanți din ultimele două categorii. Cum cei pozitivi și negativi, liniștiți se exprimă foarte puțin, adică un like ori absolut nimic, voi vorbi mai multe despre categoriile celor activi.

Nu mint, îmi plac mult cei pozitivi și activi. Sunt acele persoane care dau like-uri, ador-uri și postează comentarii cu „mult succes” sau „felicitări” atunci când se anunță căștigătorul. Ei sunt cei care mă fac să mă bucur, împart pozitivitate deși nu au câștigat nimic. Și mă fac să mai organizez concursuri pentru a avea șansa să câștige și ei.

Dar participanții negativi și activi sunt cei care îmi înjumătățesc bucuria. Sunt acele persoane care dau trist sau furios la comentariu/postarea în care anunț câștigătorii, și să nu uit de comentariile precum „ nu mai particip la nimic”, „de ce nu am câștigat?„, „oh… iar nu am câștigat” și multe altele de acest gen. După ce te străduiești atât să faci aceste concursuri, să zicem că astfel de reacții nu prea îți cad bine…

Dar am uitat și de cea de-a cincea categorie de participanți: lingușitorii. Persoanele care îmi trimit mesaj pe privat aducându-mi la cunoștință cât de mult își doresc premiul prin diferite tehnici. Ori mi se spune direct că își dorește premiul, ori îmi spune că e ziua ei (persoanei) chiar când anunț câștigătorul, ori că ne-am întâlnit undeva într-o altă țară și că am ajutat-o eu cu ceva. Recent am primit un mesaj în care o persoană îmi zicea că are o rudă de familie cu cancer și că acea rudă își dorește foarte mult premiul.

Poate nu e frumos, dar nu am băgat pe nimeni în seamă. Am mai spus unora că e prin tragere la sorți și am încercat să îi fac să înțeleagă că nu aleg pe cine am eu chef. Și persoanele în cauză ar trebui să fie conștiente că mesajele trimise pe privat nu sunt atât de private, iar dacă decid pot să le fac publice. În afară de datele de contact ale persoanei, pot face publică orice discuție. (Dar de obicei îmi e rușine să le fac publice.)

Sincer, sunt foarte curioasă să vă citesc opinia despre aceste concursuri în comentarii 🙂

 

29 de gânduri despre ”Ce ne facem cu concursurile?

 1. Teodora zice:

  Concursurile sunt o idee foarte buna si continui sa le distribui chiar daca nu am castigat niciodata nimic. In acest mod am dat eu de pagina ta si asa doresc sa afle cat mai multi oameni de existenta ei. E o modalitate foarte frumoasa de a creste numarul like-urilor si urmaritorilor, starnindu-le chiar pofta de a citi. Eu apreciez foarte mult ceea ce faci 🤗

  Apreciat de 2 persoane

 2. Daniela zice:

  :)) m-am amuzat teribil când am citit motivele pentru care unii oameni considera ca trebuie sa câștige.
  cu siguranță vor exista nemulțumiții care întotdeauna se vor considera nedreptățiți de organizatorul concursului sau de ce nu, de soarta 😁
  concursurile sunt bune pentru toată lumea, premiile sunt frumoase dar cea mai multa munca e depusa de organizator 🙂
  Faci o treaba buna! felicitări!!

  Apreciat de 2 persoane

 3. anasylvi zice:

  De acord cu toate cele mentionate mai sus, cu o singura nelamurire, pe care o am aici: „Pentru a fi câștigător, o persoană trebuie să fi îndeplinit toate condițiile de participare și să nu fie un cont creat doar pentru concursuri. ” Cum separi conturile create doar pentru concursuri (asa-zisii concursomani de care e plin FB) de cele reale? Eu de exemplu dau postare publica numai la concursuri, pentru ca asa este cerinta, in rest eu postez numai pentru prieteni, chiar si articolele mele de pe blog. In concluzie, daca nu ma ai in lista de prieteni, ma poti poate lua drept unul dintre acesti „concursomani”. In rest, dupa cum am zis deja, mi se par lucruri de bun simt. Am castigat si eu un numar de concursuri si stiu sigur ca este pe bune, deoarece nu aveam nici in clin nici in maneca cu organizatorii. Ma bate gandul sa organizez si eu unul la un moment dat. Mult succes in continuare, niciodata nu vom putea vreunii dintre noi sa multumim pe toata lumea.

  Apreciat de 2 persoane

  • dumitrita zice:

   Conturile create pentru concursuri au de obicei un număr mic de prieteni și puține poze. Se vede ca nu exista o persoană care să îl utilizeze cu scopul de a socializa. Iar în timeline gasesc o grămadă de share-uri la concursuri, ba și cate 6-7 in aceeasi zi, aproape fiecare zi.

   Apreciat de 2 persoane

   • Ema Georgiana zice:

    Eu sunt de acord aproape cu tot ce ai scris acolo. Insa sunt curioasa care sunt aceste persoane eliminate. Poate ca ar fi fain sa anunti pe cine ai eliminat, ca sa nu mai participe apoi… De exemplu contul acesta pe care il folosesc nu este contul meu oficial. Initial l-am creat pentru concursuri, apoi a devenit mai activ decat celalalt, pentru ca aici toti prietenii sunt iubitori de carti. Problema conturilor create pentru concursuri se datoreaza faptului ca majoritatea firmelor la care lucram ne verifica retelele de socializare si se sesizeaza destul de urat cand vad share-uri la concursuri… Parerea mea e ca nu ar trebui sa fie o conditie de eliminare. Si nu zic asta pentru ca ma incadrez, pentru ca am sute de prieteni, insa mai stiu si alte persoane la fel si nu mi se pare ok sa nu aiba sanse de castig…

    Apreciat de 1 persoană

 4. Barbalata Mirela zice:

  Nici eu nu înțeleg persoanele care dau click pe „trist” așa cum nu le înțeleg nici pe cele care comentează aiurea. Un concurs „prin tragere la sorti” este o loterie sau cum ai noroc. Am castigat la unele concursuri iar la altele nu.
  Acum, eu mai am un mic off pentru voi ce organizați astfel de concursuri. Cum ai spus si tu, un motiv, este nr.ul de like-uri. Atunci de ce va deranjează când apar, deodată, persoane (nu, nu acelea cu conturi speciale) cu care nu ați interacționat până atunci si poate nu o să o faceți nici după??!!!
  În momentul în care postezi un concurs având una dintre condiții like-ul atunci trebuie să îți asumi un risc.

  Apreciat de 2 persoane

  • dumitrita zice:

   Pe mine nu m-a deranjat niciodată acest lucru. Cine se înscrie și da like la pagina e bine venit în comunitate, dacă nu ii place, poate face ce doreste. Ideea e ca macar sa dea de pagina, nu neapărat să îi și placă. Si cine ar participa la un concurs la care se da drept premiu o cartea daca nu ii place sa citească? Consider că e mai importantă impartasirea informației decât la ce fel de persoane ajunge.

   Apreciat de 1 persoană

 5. Alexandra Lucia zice:

  sincer acum, de multe ori stau și mă gândesc câtă bucurie e în sufletul unui om care organizează un concurs de genul la început (cel puțin la mine cam așa stă treaba), iar apoi cât de prost poate să se simtă datorită comentariilor și mesajelor oamenilor negativi… concursurile, totuși, sunt ceva ce ar trebui să continue oricum. încearcă doar să ignori negativitatea. ^.^

  Apreciat de 1 persoană

 6. evaancutahamza zice:

  Mie nu imi place sa organizez concursuri, desi stiu ca este indicat sa le faci, pentru a creste blogul. Motivele pentru care nu imi place le-ai cam expus tu destul de bine in articol. La ultimul concurs, dintre participanti, o multime erau conturi create doar pentru concursuri.De unde stiu? Trebuia sa castige unul dintre acele conturi dar, surprinzator, nu indeplinise toate cerintele.

  Apreciat de 1 persoană

 7. ducablue zice:

  Bună și felicitări pentru inițiativă.

  Nu știam de acest blog până am primit notificare pe mail cum că unul din blogurile pe care le urmăresc a dat share postării pe profil.

  Sunt blogger part-time, nu intențonez să fac carieră din asta ci să rămân la stadiul de hobby pentru că mă relaxează și îmi place să vorbesc mult, prost și fără rost :))

  Cu toate acestea te înțeleg perfect și sunt de acord cu absolut tot ce ai menționat mai sus. Acest comportament se datorează în proporție de 25 – 30% și celor 7 ani de acasă, nu doar a persoanei. De exemplu, personal, mă regăsesc în anumite tipologii, mai dau un like sau un share ocazional (când sunt cu adevărat impresionată) și nu mă omor cu comentariile. Dar în același timp există undeva în mintea mea o voce care îmi șoptește cu glas dulce să fiu lingușitoare, să fiu lapte și miere cu organizatorul unui concurs al cărui premiu mi-l doresc enorm, însă încerc pe tot posibilul să mă controlez. Conștientizez că nu este elegant.

  Să știi că și eu am avut parte de persoane care comentau / postau/ distribuiau doar dacă aveau ceva de câștigat și nu mereu respectau condițiile așa că nu am fost surprinsă când oamenii au evitat să mă mai viziteze după o vreme pe motiv că sunt „rea”.

  Ca o completare, dacă îmi este permis, aș vrea să mai menționez și faptul că un cititor / bogger este nevoit să își asume ceea ce face public online sau offline, pentru că întodeauna vor exista persoane de ambele părți ale baricadei.

  Apreciază

  • dumitrita zice:

   Cu totul de acord. Fiecare om trebuie să își asume ceea ce face public online, dar și offline. Din păcate, puțină lume conștientizează acest lucru, dar eu sper la o schimbare 🙂 Mulțumesc mult pentru punctul tău de vedere!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.