Vassa și Noaptea de Sarah Porter

Vassa și Noaptea e ceva cu totul nou și original. Este atât de altfel, încât prevăd că îmi va fi foarte greu să scriu această recenzie. 

TITLU: Vassa și Noaptea
AUTOR: Sarah Porter

EDITURĂ: NEMIRA

NR. PAGINI: 336
ANUL PUBLICĂRII: 2017
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Vassa și Noaptea este un roman fantasy atipic, inspirat din povestea rusească Vasilisa cea Frumoasă. E un fel de roman fantastic cu multe elemente de basm care vor zăpăci mintea cititorului și îl va forța să se desprindă de orice reper real.

Să citești acest roman este de parcă ai fi în spațiu și totul e volatil.

Mi-a fost greu să intru în ritmul poveștii. Nu am citit nimic despre basmul rusesc și nici basmul în sine, astfel că nu știam la ce să mă aștept.  Am citit sinopsisul și tot ce știam despre carte este că acțiunea are loc în Brooklyn unde magia dăinuie.

Vassa locuieste impreuna cu mama vitrega si surorile vitrege intr-un cartier in care magia e la tot pasul. Babs, proprietarul magazinului din partea locului, are obiceiul de a-i decapita pe hoti si uneori chiar si pe clientii nevinovati. Asa ca, atunci cand trebuie sa iasa la miezul noptii sa cumpere becuri, se prea poate sa fie o misiune suicidara. Noroc ca are un sprijin: o papusa de lemn, ascunsa intr-un buzunar. Cu ajutorul ei, poate ca va alunga blestemul…

Știu, sinpsosisul este foarte ambiguu și chiar nu ai idee la ce să te aștepți. Așa că să te ajut puțin. Vassa locuiește în Brooklyn împreună cu surorile sale și cu mama vitregă. Iar într-o seară, subit, toate becurile se ard. Problema cu noaptea e că ține mult mai mult decât spune ceasul. Pe ceas noapte ține atât cât ar trebui, dar oamenii simt de parcă ar încăpea zile într-o singură noapte, un fel de dilatare a timpului foarte ciudată. De frică să nu stea pe întuneric atât timp, sora ei o trimite pe Vassa să cumpere becuri. Dar singurul magazin care este deschis la acea oră este BY’s. Problema e că proprietara acestui magazin are obiceiul de a decapita pe oricine fură (și uneori pe cei nevinovați) și le pune capetele în țepușe, în jurul parcării magazinului.

Dar Vassa, într-un acces de zel, dorind să îi arate surorii ei că nu îi este frică, merge să cumpere becuri. După ce intră în magazin, fetei îi va lua încă trei nopți până când va putea ieși de acolo, asta dacă va ieși. Iar din acest punct, magia își face de cap, autoarea jucându-se cu tot ce poate părea real și transformându-l în ceva la care nici măcar nu te-ai gândit.

Ritmul poveștii este unul alert, citești pagină după pagină fără să îți dai seama. Este ca o furtună care nu se oprește până în finalul cărții. Găsești momente când îți dai seama că nu vei mai pune cartea jos ceva timp dacă începi să citești următorul paragraf, intuiești că va fi un eveniment plin de suspans. E un tumult de acțiuni care te vor lua pe sus și te vor purta prin toate întâmplările incredibile din carte.

Dar acțiunea alternată cu descrierile succinte, suficiente pentru a contura un cadru cât de cât concret, construiesc o scenă cu adevărat incredibilă. E ca și cum ai asista la un spectacol de magie, dar suspansul este în mai mare măsură. Sunt câteva cadre pe care greu le voi uita, sunt de unicitate aparte și uneori cu elemente surprinzătoare. Cert e că autoarea se joacă cu realitatea din poveste.

Sarah Porter are un stil de scriere ce se îmbină perfect cu genul în care scrie. Dacă mi l-aș imagina, stilul de scriere ar arăta ca niște volănașe, delicate și gingașe, ca o panglică violet cu nenumărate bucle și răsuciri. Asta îmi apare aminte atunci când mă întreabă cineva cum mi se pare că scrie autoarea.

Romanul este o operă uimitoare și o recomand cu tot dragul. Fanilor genurilor fantasy și basm, această carte este clar un must read. Dacă v-ați gândit vreodată că ați vrea să citiți Vassa și Noaptea eu vă sfătuiesc să nu ezitați.

Romanul mi-a fost trimis spre recenzare de Editura Nemira și îl puteți achiziționa de aici: LINK.