Recenzie: The Twisted Tree de Rachel Burge

Aceasta este prima recenzie pe care o scriu de multe multe luni și chiar mă bucur că am reușit să pun din nou mâinile pe tastatură și să mă conving să scriu despre o carte. The Twisted Tree este un roman pe care l-am avut de câțiva ani buni, și acum îmi aduc aminte cum l-am cumpărat din Waterstones în Londra și cum am citit câteva pagini cât o așteptam pe mama să facă cumpărături în Primark. Cartea îmi aduce aminte de vremuri foarte frumoase.

TITLU: The Twisted Tree
AUTOR: Rachel Burge
EDITURĂ: Hot Key Books
NR. PAGINI: 256
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING: ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Martha can tell things about a person just by touching their clothes, as if their emotions and memories have been absorbed into the material. It started the day she fell from the tree at her grandma’s cabin and became blind in one eye.

Determined to understand her strange ability, Martha sets off to visit her grandmother, Mormor – only to discover Mormor is dead, a peculiar boy is in her cabin and a terrifying creature is on the loose.

Then the spinning wheel starts creaking, books move around and terror creeps in . . .

Set in the remote snows of contemporary Norway, The Twisted Tree is a ghost story that twists and turns – and never takes you quite where you’d expect. 


Trebuie să încep prin a spune că e o carte perfectă pentru sezonul de toamnă, dar merge citită oricând atâta timp cât îți place atmosfera mai dark. Are fantome, monștri și o atmosferă întunecată foarte incitantă. Adică tot ce ți-ai putea dori de la un roman în acest gen.

The Twisted Tree este un roman pentru adolescenți care o are în centru pe Martha, o tânără care poate afla lucruri despre o persoană adoar atingându-i hainele. Fiecare haină și fiecare material spune ceva despre persoana care le poartă. O premisă foarte interesantă. Hotărâtă să înțeleagă mai bine această putere neobișnuită, Martha decide să fugă la bunica ei în Skjebne, Norvegia. Bunica ei, Mormon, a fost întotdeauna mai înclinată spre lucrurile supranaturale, iar puterea Marthei a început după un accident în care a căzut dintr-un copac din curtea bunicii ei. Martha punând toate lucrurile cap la cap, pornește spre bunica ei pentru a afla mai multe.

Însă când ajunge la cabana acesteia, mare îi e surpriza când găsește un băiat necunoscut în cabina lui Mormon și bunica ei pare că nu e nicăieri. Așa cum aflăm din sinopsis, se pare că Mormon a murit și că tot ce a rămas în urmă este cabina și lucrurile din ea. Iar băiatul nescunoscut, pe care aflăm că îl cheamă Stig, se dovedește că a fugit de acasă și că locuiește de ceva timp în cabana părăsită a bunicii ei. Lucrurile devin și mai ciudate cu cât descoperim mai multe despre copacul din curtea cabanei și despre strămoșii Marthei.

The Twisted Tree este o poveste puțin horror, puțin paranomal, puțin fantasy, puțin romance și le îmbină pe toate într-un fir narativ care te ține în suspans și care te face să vrei să afli mai multe.

Pentru mine, începutul a fost superb! Prima parte a romanului m-a ținut în priză, m-a luat prin suprindere și m-a introdus într-o atmoferă întunecată și spooky foarte faină. Mi-au plăcut personajele, mi s-a părut foarte interesantă puterea Marthei și modul în care funcționa. Să fiu sinceră, nu citisem prea bine sinopsisul, așa că moartea bunicii ei m-a luat prin suprindere. Dar sunt și multe alte lucruri pe care nu le-am prevăzut.

Pasul evenimentelor a fost unul foarte bun și satisfăcător, am avut și perioade de liniște, dar care au ținut destul de puțin așa că nu m-au plictisit. Autoarea insera imedia după acestea o scenă care să te țină cu sufletul la gură, să te facă să citești puțin mai repede.

În partea a doua din roman, însă, nu m-au încântat așa de mult evenimentele. Mi s-au părut originale și interesante, dar simt că acțiunea nu s-a dus așa cum aș fi dorit, am avut așteptări mai mari de la ea. Dar trebuie să îmi aduc aminte că este o carte pentru adolescenți și că acestea uneori au punctul culminant mai puțin complicat decât alte tipuri de cărți.

De asemenea, partea de romance mi s-a cam părut puțin trasă de păr, dar am trecut-o cu vederea deoarece acțiunea principală a fost mult mai interesantă și mai bună.

The Twisted Tree este un roman ușor de citit, numai bun de lecturat când nu ai foarte mult timp, dar vrei să citești ceva cu tentă spooky. Recomand această carte în special adolescenților și tinerilor adulți, cred că este o carte care merită citită pentru orginalitatea sa și pentru atmosferă.