Recenzie: Drumul către libertate de Yeonmi Park

Recenzie: Drumul către libertate de Yeonmi Park

Ultima carte pe care am citit-o pot spune că a fost ca o palmă peste față. Mi-a arătat că nici nu am idee de fapt prin ce trec unii oameni și că anumite condiții de viață pe care le considerăm primitive încă există. A fost sfâșietor, trist, dar eye-opening.

TITLU: Drumul către libertate: autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord
AUTOR: Yeonmi Park
EDITURĂ: Polirom
NR. PAGINI: 304
ANUL PUBLICĂRII: 2015
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Yeonmi Park a crescut crezind ca e normal sa vada cadavre in drum spre scoala si sa fie atit de flaminda, incit sa manince plante salbatice. A fost invatata sa nu-si exprime niciodata parerile si i s-a spus ca „Iubitul Conducator“ poate sa-i citeasca gindurile si sa o pedepseasca pentru ele. La virsta de 13 ani, dupa ce tatal ei a fost condamnat la munca silnica, Yeonmi si familia ei au luat decizia disperata de a fugi din Coreea de Nord traversind fluviul inghetat Yalu in China, unde au cazut insa in miinile traficantilor de persoane. Dupa aproape doi ani de captivitate intr-o lume la fel de brutala si de periculoasa ca aceea pe care o parasisera, Yeonmi si mama ei si-au riscat din nou viata, strabatind desertul Gobi si orientindu-se dupa stele in drumul lor spre libertate. Yeonmi Park isi spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj si uneori cu umor. Drumul catre libertate e o marturie despre forta spiritului uman si despre riscurile pe care sintem dispusi sa ni le asumam ca sa fim liberi.


Drumul către libertate ilustrează drumul pe care a trebuit să îl străbată Yeonmi pentru a putea să trăiască liber. Deși pare simplu la o primă vedere, de fapt, cartea este mult mai complexă. Vorbește despre atât de multe teme. Nu e numai o carte despre o femeie care a scăpat în copilărie din Coreea de Nord, ci și despre problemele cu traficul de persoane din China, despre drumul greu pe care îl are în față după ce a ieșit din Coreea de Nord și despre integrarea în societate, despre faptul că libertatea nu este întotdeauna ceea ce ne-am aștepta și că a fi liber vine cu un cost.

Ah, cartea aceasta mi-a dat atât de multe teme de gândire. M-a făcut să îmi dau seama cât de puține știu despre lumea în care trăiesc. Adică, întotdeauna am fost conștientă de ororile lumii, dar parcă niciodată nu le-am văzut efectiv. Am auzit de ele cum auzi de creaturile fantastice din basme. Le înțelegi, dar nu ajungi să crezi în ele, să crezi că ele există.

Citind povestea lui Yeonmi, unde am putut să văd aproape pas cu pas evenimentele prin care a trebuit să treacă, a adus mai aproape aceste lucruri de mine. A fost ca și cum aș asculta povestea unei femei care e aproape de mine, cum ar fi o vecină care, deși nu ai cine știe ce relație, locuiești lângă ea de ani întregi. Ador cum cărțile au puterea aceasta, de a aduce aproape oamenii, de a crea conexiuni care nu existau înainte.

Recenzie: Drumul către libertate de Yeonmi Park

Sincer, e o carte grea de digerat, așa cum este orice carte despre teme de acest gen. Cu cât sunt mai aproape de realitate și cu cât sunt mai în detaliu descrise, cu atât sunt mai greu de digerat. Ai nevoie de timp să stai să înțelegi prin ce a trecut. Scriind acestea îmi aduc aminte de un roman de ficțiune istorică, bazată pe povești reale, Printre tonuri cenușii. În comparație cu aceasta, Drumul către libertate este în totalitate non-ficțiune, ceea ce o face să fie cu atât mai dureroasă.

Pe lângă evenimentele prin care a trebuit să treacă ca să ajungă să fie considerată un cetățean liber, ceea ce am apreciat foarte mult la carte este faptul că acoperă și evenimentele de după. Cum Yeonmi a trebuit să se zbată să se integreze într-o societate complet diferită de ceea ce a învățat când era mică. Toată lumea ei, toate valorile și crezurile s-au întors la 180 de grade și a trebuit să învețe de la 0 ce înseamnă a trăi într-o societate și cum să aibă opinii proprii. De asemenea, a atins și subiectul discriminării nord coreenilor în Coreea de Sud, pentru că, deși acum este cetățean liber cu drepturi depline, ea încă este percepută de ceilalți oameni prin prisma unui stereotip.

Recomand tuturor această carte. Cred că este o lectură necesară, mai ales pentru cei interesați de diferite regimuri politice sau de ceea ce se întâmplă în această lume. Sunt multe lucruri pe care le-am învățat la facultate în legătură cu comunicarea într-un regim totalitar, comunist, și pe care le-am întâlnit și în carte și am putut vedea exact cum sunt folosite și cum afectează viziunea cetățenilor asupra sistemului. E prima carte de 5 stele/inimioare din cele 13 pe care le-am citit până acum în 2021. Acum nu știu dacă pur și simplu nu am citit cărți prea bune în acest an sau dacă asta chiar e cea mai bună pe care am citit-o până acum.

Recenzie: Drumul către libertate de Yeonmi Park