Bestia obișnuinței de Radu Găvan

Recenzie Bestia obișnuinței de Radu Găvan

Am amânat foarte multe zile să scriu această recenzie. Motivul principal îl constituie faptul că îmi este greu să vorbesc despre această carte, pe de-o parte, pentru că nu am prea multă experiență în a recenza volume de poezie și, pe de altă parte, pentru că nu știu câtă dreptate pot să îi fac acestei cărți. Dar haideți să vorbim mai pe larg despre ea.

TITLU: Bestia obișnuinței
AUTOR: Radu Găvan
EDITURĂ: Herg Benet
NR. PAGINI: 146
ANUL PUBLICĂRII: 2019
RATING: ❤ ❤ ❤

Am citit încă alte două cărți semnate de Radu Găvan. Acestora le-am făcut recenzii acum câțiva ani și puteți să le citiți aici: Neverland și Exorcizat. Dar acestea au fost cărți de ficțiune și mi-a fost mult mai ușor să vorbesc despre ele. Acum, însă, autorul a venit cu un volum de poezii care naște sentimente palpabile.

Recenzie Bestia obișnuinței de Radu Găvan

Dar povestea mea cu această carte a fost puțin diferită. Știu că poezia ar trebui citită încet și ar trebui savurată, dar nu sunt în posesia unei cantități mari de răbdare, așa că în numai 3 zile am trecut prin tot volumul.

Ceea ce a început ca un volum cu care mi se părea că nu mă puteam conecta, a devenit, începând cu cea de-a doua parte, un volum prin care am început să văd frânturi de emoții și încet, încet, am găsit versuri cu care să mă conectez.

Într-adevăr, experiența de viață e una total diferită de a mea, dar sunt versuri pe care le-am simțit că mi-au vorbit și cu care am putut să indentific anumite evenimente din viața mea.

Ăsta e un lucru pe care îl apreciez la poezie. E un gen foarte subiectiv și fiecare cititor experimentează diferit o poezie, în funcție de background-ul său. De aceea știu că versurile cu care eu nu am putut să mă conectez pot fi văzute ca o adevărată inspirație pentru alții.

Cred că îți poți da seama dacă un volum de poezii îți va plăcea doar atunci când îl citești. Desigur, poți spune că un volum e bun atunci când e apreciat de mai mulți oameni, dar asta nu asigură 100% că ți se va potrivi, că îți va vorbi.

Recenzie Bestia obișnuinței de Radu Găvan

Sunt multe versuri și poezii în carte autorului care mi-au plăcut și unele care parcă mi-au vorbit direct mie. Și cred că ăsta e singurul și cel mai important lucru pe care îl poți cere de la acest gen literar.

să atingi o coală albă

și în urma degetelor să rămână viață.

Bestia obișnuinței de Radu Găvan

Desigur, recomand cu drag să încercați acest volum. Doar luați-l în mână și citiți la întâmpla 1-2 poezii și veți ști dacă vă vorbește sau nu.

Recenzie Bestia obișnuinței de Radu Găvan