5 sfaturi ca să fii mai productiv

Astăzi am ales să scriu o postare care nu are legătură cu lectura sau cu cărțile și asta din motiv că se aproprie sesiunea. Am zis că, în această perioadă, multă lume are nevoie să intre în mood-ul de studiu și să fie cât mai productivi, așa că vin să vă ajut cu câteva sfaturi.

1. Time blocking

Până în acest an, am considerat că această metodă nu e pentru mine. Ideea de a-mi divide timpul în bucăți clar definite mi se părea prea greu de urmat și o bătaie de cap atunci când interveneau lucruri neprevăzute.

Dar, luna trecută, am descoperit cât de folositor e calendarul de pe laptop. Inițial am început să îmi pun cursurile online, ca să pot primi notificare cu 10 minute înainte de fiecare (asta pentru că era să ratez de câteva ori niște cursuri). Apoi am început să îmi programez și câteva live-uri pe o platformă, unde puteam să învăț limbi străine. Apoi am început să îmi includ și timpul de studiu.

Și, după câteva săptămâni, am ajuns să îmi pun orice făceam în calendar. Dacă aveam de făcut curat, dacă aveam vreo discuție pentru vreun proiect, cursurile, timpul dedicat studiului etc. Singurele locuri care au rămas libere în zi sunt cele în care mănânc și în care fac exerciții fizice.

Această metodă e eficientă pentru că te obligă să te ții de program, chiar dacă ai întârziat doar câteva minute. Eu folosesc calendarul de pe MacBook, dar am observat și că cel de la Google e asemănător. E mai ușor să faci asta pe un calendar digital pentru că, dacă intervin schimbări, poți rearanja foarte ușor programul. Un program, într-o zi obișnuită, în care am ore, arată cam așa:

5 sfaturi ca să fii mai productiv: time blocking

Dacă vrei să afli mai multe despre această metodă, aici este un articol pe larg în care se descrie întreg procesul.

2. Doar 3 obiective/zi

În fiecare zi e bine să ai doar 3 obiective. Adică, atunci când îți faci lista cu ceea ce trebuie să îndeplinești în acea zi, rezumă-te la 3 lucruri principale și apoi, dacă mai sunt, lucruri suplimentare. Ideea e că, având doar 3 lucruri de făcut, vei fi mult mai motivat să le faci și îți va fi și mai ușor, te vei concentra doar pe acelea.

Un alt motiv pentru care vei fi productiv e că 3 obiective sunt mai ușor de realizat și chiar vei simți în ziua respectivă că ai făcut ceva. Dacă ai o listă infinită de lucruri pe care trebuie să le faci, te vei simți îngropat și nu vei avea niciun chef să te apuci de ele.

3. Programul de somn

Un lucru care are foarte mare impact în motivația de a te apuca de studiu e cât de odihnit ești. Dacă ai avut o noapte de coșmar în care te-ai culcat la 3 dimineața și apoi te-ai trezit la 7, că dădea maică-ta cu aspiratorul, îți va seta de la început o zi în care nu ai chef să faci nimic.

De aceea, favoarea cea mai mare pe care ți-o poți face înainte de sesiune și pe parcursul ei e să îți fixezi programul de somn. Asta nu înseamnă că dacă te-ai obișnuit să adormi la 3 dimineața, va trebui să te culci de acum doar la 10. Înseamnă să îți dai seama de câte ore de somn ai nevoie și între ce ore e cel mai bine să dormi. Dacă știi că nu vei fi deranjat pe parcurs zilei și înveți mai bine noaptea, nimic nu te oprește să studiezi în timpul nopții și să dormi ziua. Depinde foarte mult de orele în care înveți cel mai bine și în care ești cel mai motivat. De preferat ar fi să dormi măcar 7-8 ore pe noapte ca să eviți să ajungi în burnout.

4. Mâncarea

Deși nu pare prea important, mâncarea e un element principal care contribuie la motivația pentru studiu. În această perioadă ar trebui să încerci să îți iei cea mai mare parte din energie din mâncare și somn, mai mult decât din cafea sau energizante.

Asta înseamnă mai multe legume și fructe, dar și proteine care vin din lapte, carne sau surse vegetale. Nu sunt specialistă în acest domeniu (adică deloc), dar dacă mănânci ceea ce toată lumea consideră sănătos, asta îți garantează o sursă de energie. La fel, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci sănătos 100%, ci doar să adaugi în alimentația zilnică fructe și legume.

5. Motivația pentru studiu

Aceasta e o parte care diferă foarte mult de la om la om, asta o știu din experiență proprie. Pentru mine asta înseamnă servere pe discord și nesfârșite live-uri pe YouTube de tipul study with me, înseamnă citate motivaționale pe Pinterest și comunitatea de studyblr (Tumblr). Mai înseamnă și să îmi văd notițele crescând (știind că asta înseamnă că am trecut prin materie) sau să văd că am îndeplinit toate sarcinile pe care voiam să le fac în acea zi. Motivația vine din exterior, dar vine și din interior. Încerc să obțin bursă și anul următor (pentru că nu știu dacă mai am vreo șansă să mă clasez prima și în următorul an) și asta mă motivează să continui.

Dar pentru alții, pot fi cu totul alte surse de motivație. Poate fi niște planuri de viitor care pot fi îndeplinite doar dacă au anumite rezultate școlare, poate fi frica de a eșua sau de a lua restanțe și câte și mai câte.

Dar, adevărul e că motivația e doar jumătate de drum, pentru că motivația vine și pleacă. Azi poți să fii atât de motivat încât să muți munții din loc și mâine să fii prea ispitit să termini serialul pe care tocmai l-ai început pe Netflix. De aceea motivația trebuie susținută îndeaproape de disciplină, cât de mult poți controla conștient acțiunile tale. Și am urmărit un Ted Talk foarte interesant pe tema procastinării care ne ajută să înțelegem de ce simțim o rezistență atât de puternică când vine vorba de a munci sau de a studia.


Acestea sunt doar câteva dintre multele lucruri care influențează modul în care studiem, în care ne facem temele sau în care lucrăm. Sunt mulți alți factori pe care eu nu îi sesizez conștient sau care nu îmi trec acum prin minte, dar care pot fi la fel de importanți ca pe cei pe care i-am expus.

Dacă mai aveți și alte sfaturi, lăsați-le în comentarii pentru a-i ajuta pe cei care au ajuns aici și care ar putea avea nevoie de ele 🙂