Frankly in Love de David Yoon

Recenzie Frankly in Love de David Yoon

Povestea mea cu această carte e una mult mai interesantă. De fapt, chiar cred că e unică. Și asta e pentru că a fost prima dată când nu am vrut să las o carte în librărie. Am simțit că trebuia să o iau acasă cu mine.

TITLU: Frankly in Love
AUTOR: David Yoon
EDITURĂ: Penguin Books
NR. PAGINI: 406
ANUL PUBLICĂRII: 2019
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Frank Li is a high school senior living in Southern California. Frank’s parents emigrated from Korea, and have pretty much one big rule for Frank – he must only date Korean girls.

But he’s got strong feelings for a girl in his class, Brit – and she’s not Korean. His friend Joy Song is in the same boat and knows her parents will never accept her Chinese American boyfriend, so they make a pact: they’ll pretend to date each other in order to gain their freedom.

Frank thinks fake-dating is the perfect plan, but it leaves him wondering if he ever really understood love – or himself – at all.


Sunt multe lucruri despre care vreau să vă vorbesc în legătură cu această carte. Dar să încep cu începutul.

În duminica de dinainte să se mute cursurile în online, eu umblam prin mall-uri să caut boba tea. Dacă nu ai auzit până acum de boba tea, oprește-te acum și caută pe net. E un dar pe pământ! Și, după cum spuneam, am mers să cumpăr boba tea tocmai în Mega Mall, în estul Bucureștiului (ceea ce e mult pentru că rar ies din zona de vest și centru). A fost pentru prima dată când am mers acolo și normal că trebuia să merg și prin câteva magazine, doar nu era să fac atâta drum doar pentru ceai. Așa am ajuns să descopăr Cărtureștiul de acolo și pot spune că e unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Am intrat în librărie și mi-au sărit în ochi o mulțime de cărți, mai ales cele cu tradiții japoneze și noile apariții YA. Când am ajuns la raftul cu cărți în engleză, mi-au căzut ochii pe Frankly in Love. Doar atât a trebuit să citesc: ”A love story, a treatise on racism, a peek into adolescence, and a welcome to korean-american culture, all at once.” Știți cum sunt în perioada asta, nu pot rezista la nimic care e legat de Asia. Și mi s-a părut atât de fascinant să descopăr această perspectivă la care nu m-am gândit niciodată înainte.

Recenzie Frankly in Love de David Yoon

Partea mai puțin neobișnuită din poveste e momentul când prietena mea cea mai bună a văzut că vreau să cumpăr cartea și mi-a spus să o pun înapoi, că am multe cărți acasă care mă așteaptă. Știam și eu acest lucru, dar când m-am gândit să o pun înapoi pe raft, am început să plâng. Exact ca un copil mic. Când m-a văzut, prietena mea m-a luat de mână și mi-a zis să nu mai plâng ca proasta (glumea, desigur 😂) și să mă duc să o plătesc.

Și așa am ajuns în posesia unei povești la care nu mă așteptam. Sincer, Frankly in Love e o aventură. Am descoperit multe lucruri de-a lungul lecturii, iar acțiunea nu a încetat să mă uimească.

Mă așteptam la un roman YA, ușor și distractiv de citit. Ce am descoperit însă a fost ceva mult mai intens. S-au întâmplat multe lucruri la care nu mă așteptam deloc, m-au luat complet prin surprindere. Acum, dacă stau să mă gândesc, cred că plotul e puțin clișeic, dar, hei, cui nu-i place un clișeu bun?

Recenzie Frankly in Love de David Yoon

Însă ceea ce am apreciat cu adevărat a fost perspectiva culturală. Mi-a plăcut mult că nu s-a axat doar pe perspectiva lui Frank, cea a unui băiat adolescent coreean-american care trebuie să respecte o grămadă de reguli impuse de părinți și de cultura în care trăiește, ci a conturat și perspectiva lui Brit, cea a unei fete adolescente, care e european-americancă și care e ușor confundată cu ceilalți americani doar pentru că nu se deosebește cu ceva anume prin apariția ei. E un topic foarte interesant și o perspectivă pe care nu am mai întâlnit-o în vreo altă carte.

De asemenea, o parte importantă a cărții e rasismul care e peste tot. Nu îmi pot da seama dacă lucruri chiar stau atât de dramatic sau sunt duse puțin la extrem, dar cert e că acum văd cu alți ochi problema rasismului. Cred că e oarecum mai greu pentru noi, românii, să ne dăm seama de această problemă care e destul de pregnantă, dacă suntem mai atenți în jurul nostru.

Oricum, recomand cu mare drag această carte. Pe Goodreads am văzut că nu multă lume s-a conectat cu această carte așa cum am făcut-o eu, dar cred că dacă vă face să vă gândiți să o citiți, nu ar trebui să ezitați.