Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne de Mackenzi Lee (Frații Montague #2)

Mi-a luat aproape trei săptămâni să citesc cartea aceasta. Mult. Din punctul meu de vedere. Și, de asemenea, m-am ales și cu un frumos reading slump la începutul maratonului. Pe scurt, am terminat înainte să încep. Deci, ce părere am până la urmă despre carte?

TITLU: Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne
AUTOR: Mackenzi Lee
EDITURĂ: Leda Edge
NR. PAGINI:480
ANUL PUBLICĂRII: 2019
SERIE: Frații Montague
RATING: ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Revenită în Anglia, după uimitoarele sale aventuri în compania destrăbălatului frate mai mare, Monty, Felicity Montague și-a pus în minte două lucruri: să evite cu orice preț căsătoria cu brutarul Callum și să studieze medicina. Istețimea, pasiunea și erudiția tinerei nu sunt însă suficiente pentru a-i convinge pe venerabilii doctori din Edinburgh, care consideră că știința este un domeniu rezervat bărbaților. Speranța încolțește în inima lui Felicity atunci când află că idolul ei, medicul Alexander Platt, caută ajutoare pentru viitoarea expediție în Statele Berbere. Cum să ajungă însă la Platt, aflat în Germania, dacă n-are un ban în buzunar? Șansa îi surâde când Sim, o tânără algeriană, se oferă să îi plătească drumul. Cu o condiție, totuși: să îi permită accesul în casa ilustrului medic pentru a recupera un obiect misterios. Pe negândite, Felicity se vede implicată într-o aventură din care nu lipsesc o mână de mercenari lipsiți de inimă, câțiva pirați cumsecade și niște animale desprinse parcă din basme.


Aventurile lui Felicity nu m-au ținut atât de prinsă așa cum au făcut cele ale lui Monty. Și asta m-a făcut mai mult să trag de carte decât să o citesc cu plăcere.

Înțeleg și chiar apreciez cum a fost conturată lumea și greutățile prin care trece Felicity din cauză că este femeie într-o lume a bărbaților. Îmi venea să îi strâng de gât pe acei doctori care preferau să râdă de ea când le spunea că vrea să învețe medicina, mai degrabă decât să asculte ceea ce are de zis. Dacă ești femeie și spui că vrei să înveți medicină, după ce ai studiat foarte mult, oamenii aceștia îți vor spune că au loc pentru tine numai la curățat saloanele din spitale. Doar pentru că ești femeie.

Da, asta mi s-a părut foarte interesant conturat în carte. De asemenea, și îndoiala care o paște pe Felicity atunci când îi este inchisă ușa în față de prea multe și se gândește dacă nu ar fi mai bine să se mulțumească a fi soția unui bărbat cu loc de muncă bun și să se îngrijească de copii acestuia. Dar ea nu renunță și asta e ceea ce va face romanul cât de cât interesant.

Avem parte de răsturnări de situație, de dezvăluiri și de descoperirea unui întreg complot. Se vor construi prietenii și vom întâlni dezamăgiri.

Dar când am început această carte, nu mă gândeam că voi ajunge la acel conflict. Asta e ceea ce m-a dezamăgit. Am crezut că se va focaliza mai mult pe parte medicinei (m-a dus cu gândul la Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel) și credeam că voi putea să mă desfat cu detalieri și mulți termeni medicale. Pentru un om care iubește medicina, așa ca mine (dar nu neapărat îndeajuns încât să o și studiez cu adevărat) povestea a fost o dezamăgire din acest punct de vedere.

În schimb am primit o aventură cu pirați și oameni de știință, cu exploratori și doamne foarte îndrăznețe. Mi-a plăcut? Da și nu. Uneori prefer să îmi întâlnească așteptările decât să mă trezesc cu un conflict la care nu mă așteptam și care să nu fie atât de intens sau interesant cum îmi doream.

Aș vrea mult să vă spun despre ce e vorba, dar îmi e frică că ar fi un spoiler și, dacă o citiți și vă place, nu vreau să vă stric bucuria.

O recomand numai dacă ești fan al romanelor de aventuri. Cred că ți-ar plăcea să vezi prin ce aventuri năstrușnice trece Felicity și prietenii ei, dar nu te aștepta să găsești foarte multe lucruri tehnice în ceea ce privește medicina. Ceea ce face romanul mai ușor de înțeles și de parcurs.

Cartea mi-a fost oferită de Leda Edge și o puteți cumpăra de aici: LINK.