Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley

Îmi place la nebunie să citesc cărți ușoare în timpul verii. Ce înseamnă pentru mine cărți ușoare? Sunt acelea care nu mă implică decât minim emoțional ori mă implică emoțional doar în povești de dragoste, sunt acelea în care nu există teme grele cum ar fi războiul sau moartea, pe scurt, cam tot ce e YA contemporan ori romance. Și da, Cuvinte în albastru intens este o carte ușoară, chiar dacă implică și moartea.

TITLU: Cuvinte în albastru intens
AUTOR: Cath Crowley
EDITURĂ: Storia Books
NR. PAGINI: 304
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Anticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cărților Urlătoare, unde cititorii lasă scrisori străinilor, îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. E povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie. Cu ani în urmă, Rachel era îndrăgostită de Henry. În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit niciodată. Acum Rachel s-a întors în oraș – și la anticariat –, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, pentru că fratele ei s-a înecat în urmă cu câteva luni, iar ea nu mai poate să simtă nimic. 

Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini –, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.


Dar nu e moarte în acel fel violent, e mai mult o călătorie prin care unul dintre personajele principale se vindecă după un deces. Și asta chiar mi-a plăcut, pentru că dintr-o carte ce mi se părea tristă și care mă gândeam că nu prea îmi va plăcea, am descoperit o poveste drăguță despre vindecare, prietenie și iubire. Și, desigur, despre cărți.

Pentru că atmosfera cărții e concentrată în anticariatul Cărțile Urlătoare, un loc prin de povești, de oameni și de amintiri. Și cum aș putea uita faimoasa secțiune numită Biblioteca scrisorilor unde oamenii au voie să scrie pe cărți, să sublinieze citatele preferate și să lase scrisori pentru ca alți oameni să le găsească.

Dar revenind la plotul principal, aici vorbim despre o poveste de prietenie ce a pierit acum 3 ani, când Rachel s-a mutat și la lăsat pe Henry în aer, așa crede el. Dar de fapt, Rachel i-a lăsat o scrisoare în biblioteca anticariatului în care își exprima iubirea pentru el. Romantic, nu-i așa? Dar el nu a răspuns niciodată la scrisoare, iar Rachel a înțeles că prietenia lor s-a terminat.

După un accident groaznic în care fratele ei s-a înecat, Rachel se întoarce și începe să lucreze la anticariat pentru a nu se mai gândi la deces. De aici lucrurile încep să evolueze și vom urmări câteva povești, ale personajelor principale, ale unor altor personaje, ale unor scrisori, ale unor cărți și chiar a anticariatului.

Într-o atmosferă plăcută și înconjurată de cărți, romanul te invită să redescoperi viața prin alți ochi și te va fermeca cu totul.

Dacă vrei o lectură de vacanță, pentru concediu sau doar ceva ușor de citit în timpul verii, Cuvinte în albastru intens te cheamă să îi descoperi povestea. Și, serios, cărui cititor nu îi place o poveste despre cărți și biblioteci?

Romanul mi-a fost oferit pentru recenzie de Storia Books și îl puteți achiziționa de aici: LINK.