Biblioteca invizibilă de Genevieve Cogman (Biblioteca invizibilă #1)

Când am început Biblioteca invizibilă, citeam la acel moment încă două cărți. Dar nu avea chef să le citesc, așa că am zis: ce ar fi mai bine decât să mai încep o carte, poate, poate îmi revine foamea de lectură? Are în titlu bibliotecă, e despre cărți, ce poate fi mai bun? Dar ce am găsit în ea nu e nimic din ceea ce m-am așteptam.

TITLU: Biblioteca invizibilă
AUTOR: Genevieve Cogman
EDITURĂ: Armada (Nemira)
NR. PAGINI: 312
ANUL PUBLICĂRII: 2019
SERIE: Biblioteca invizibilă
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Irene este un agent special al Bibliotecii, organizația secretă care strânge cele mai importante cărți din toate universurile paralele. Alături de Kai, enigmaticul ei ucenic, este trimisă într-o Londră infestată de haos, unde legile naturale sunt modificate de supranatural și magie. Misiunea lor? Să recupereze o variantă unică a poveștilor Fraților Grimm.
Ajunși acolo, Irene și Kai sunt prinși într-un labirint de pericole, indicii contradictorii, societăți secrete, dragoni, vampiri, reptile din metal și roboți controlați prin magie. Nu doar viețile lor și reputația Bibliotecii sunt în pericol, ci realitatea însăși.


Un roman steampunk despre o bibliotecă ce se află în afara mai multor lumi paralele, dar care are acces la ele și de unde colectează cărți cu valoare mare.

Mai pe scurt, avem bibliotecari care aici sunt un fel de spioni bine antrenați, capabili să se infiltreze în aceste lumi paralele. Sunt antrenați cinci ani în interiorul bibliotecii și abia apoi lăsați în misiuni. Învață o mulțime de limbi, proceduri și, de asemenea, studiază Limbajul, care este un fel de magie a bibliotecarilor și care îi lasă să controleze anumite obiecte, dacă acestea au în natura lor acțiunile comandate. Adică o ușă se va închide, dacă îi este ordonat în Limbaj, pentru că este în firea ei să o facă. Dar nu se va apuca să meargă sau să vorbească.

În ceea ce privește acțiunea, urmărim misiunea lui Irene și a lui Kai, o bibliotecară și un ucenic, care sunt trimiși să recupereze un exemplar unic al poveștilor Fraților Grimm. Aceștia ajung într-o Londră care are un grad ridicat și periculos de haos, dar în care sunt trimși oricum.

Nu vei avea timp să te dezmeticești și să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău pentru că acțiunea se mișcă rapid și vei fi luat pe sus de vâtejul de evenimente în care intră personajele. Un lucru îl pot spune sigur, nu te vei plictisi.

Ceea ce am găsit ciudat în carte a fost ideea de lucruri adunate laolaltă. Adică avem vampiri, vârcolaci, un fel de zâne, zeppeline, aligatori cyborgi și câte și mai câte. Adunătura asta de elemente fantastice, supranaturale și tehnologie care pare că e avansată doar în unele aspecte am găsit-o destul de derutantă. Aici punând la socoteală și aerul victorian al Londrei, cu maniere și o anumită ținută care trebuie respectate. Pe scurt, e ca și cum totul e pe invers, în loc să aibă un sens și o cronologie, totul e aruncat împreună.

Personajele sunt doar ușor conturate. În afara personajului principal, toate celelalte sunt înconjurate de un aer de mister și le vei descoperi pe parcurs. Și te vei îndoi de mulți, nici tu nu vei ști în cine să te încrezi, asta fiind o parte din farmecul cărții.

Când am terminat-o am simțit puțin regret că plec din lumea respectivă, dar aștept cel de-al doilea volum care se promite a fi foarte interesant.

Recomand cu drag acest roman, mai ales dacă ești fan fantasy și steampunk. E o lectură intensă care te va fermeca cu lumea pe care a creat-o și te va purta în aventurile personajelor.