Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys

Pot spune că nu mă așteptam la ceea ce am întâlnit în această carte. Nu am mai citit astfel de cărți de la Editura Epica, eram obișnuită cu cele romance sau YA. Dar când am dat de asta și am înțeles despre ce e vorba, ei bine, m-a luat cu totul pe nepregătite. E un roman dureros, dar cred că merită din plin.

TITLU:  Printre tonuri cenușii
AUTOR: Ruta Sepetys
EDITURĂ: Epica
NR. PAGINI: 320
ANUL PUBLICĂRII: 2014
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Lituania, iunie 1941: Lina, o adolescenta de cincisprezece ani, fiica de rector universitar, se pregateste sa urmeze din toamna cursurile Scolii de Arte din Vilnius, si asteapta cu nerabdare vacanta de vara de dinainte. Dar, intr-o noapte, bubuituri amenintatoare se aud la usa, iar din acel moment viata ei si a familiei ei se schimba pentru totdeauna. Politia secreta sovietica, NKVD, ii aresteaza pe Lina, pe mama ei si pe fratele ei mai mic. Cei trei sunt evacuati din caminul lor si tarati in vagoane de transportat vite, descoperind curand ce destinatie au: Siberia. Despartita de tata, Lina incearca sa strecoare indicii in desenele ei, pe care le trimite in secret, din mana in mana, sperand sa ajunga in lagarul unde este el incarcerat. 

In aceasta miscatoare si tragica poveste, Lina se lupta cu disperare pentru viata ei si a celor apropiati, cu singura arma de care dispune: iubirea. Dar oare iubirea este de ajuns ca s-o tina in viata?


Povestea e mult mai tragică și traumatică decât de aștepți. Nici Jurnalul Annei Frank nu cred că m-a mișcat atât de mult cum a făcut-o această carte. Dar aici nu vreau să compar. Pentru că sunt povești diferite și țări diferite. Aici e vorba despre Lituania, o țară care nu a fost prea mult luată în seamă în acel timp. Toată lumea vorbește despre Germania și despre ce au făcut naziștii, dar nimeni nu vorbește despre grozăviile prin care au trebuit să treacă oamenii din Lituania atunci când au fost deportați în Siberia.

Este o carte foarte dureroasă. Am citit-o când am fost la munte la Brașov și pot spune că nu am făcut nimic altceva în afară de să stau și să citesc, pentru că nu mă puteam desprinde de carte și nici nu voiam să știu nimic din ceea ce e în jurul meu până nu aflam ce se întâmplă cu Lina.

Dar din când în când aveam nevoie și să iau o gură de aer. Să las cartea jos pentru câteva minute și să mă uit pe pereți, gândindu-mă la evenimentele petrecute în carte. Pentru că sunt atât de intense și atât de sfâșietoare și triste.

Vei plânge, te asigur. La început vei crede că poți trece prin asemenea evenimente, vei putea citi, nu vei vărsa lacrimi. Dar așteaptă până la final și mai apoi vorbim. Atunci să îmi spui că nu ai plâns și eu am să te felicit, dar voi crede că nu ai simțit cartea pe deplin. E scrisă atât de bine încât vei simți ceea ce simte personajul principal și îl vei însoți prin toate greutățile prin care trece și vei sta lângă el la fiecare eveniment care îl va aduce la un pas de moarte.

Nu știu ce aș putea să mai spun despre această carte. Merită citită pentru a înțelege. Cartea e bazată pe fapte reale și asta înseamnă că descrie cu acuratețe ceea ce se întâmpla atunci. E un subiect despre care nu am mai auzit să se fi scris o carte de ficțiune, de aceea cred că e important să o citim și să aflăm povestea oamenilor care au experimentat acele evenimente.

Recomand cu mare drag acest roman, dar trebuie să spun că ai nevoie să fii tare ca să poți să fii martor la aceste întâmplări. De asemenea, nu te sfătuiesc să o citești când ești în vacanță, nu e o carte cu care să te relaxezi (ceea ce eu nu știam).

Cartea mi-a fost oferită pentru recenzie de Editura Epica și o puteți achiziționa de aici: LINK.