Eliza și monștrii ei de Francesca Zappia

Dacă ar fi să vă dau doar un singur motiv pentru a citi această carte, un singur element care le va acoperi pe toate celelalte, ar fi vibe-ul ei, atmosfera care o înconjoară. Cu asta am zis tot. Dar totuși…

TITLU: Eliza și monștrii ei
AUTOR: Francesca Zappia
EDITURĂ: Storia Books
NR. PAGINI: 384
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING:  ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

În lumea reală, Eliza, o fată de 18 ani, este timidă, ciudată și lipsită de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonimă a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers și de fani în întreaga lume. Eliza nu-și închipuie că ar putea vreodată să îndrăgească lumea reală așa cum o iubește pe cea online și nu simte nicio dorință să încerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transferă la școala ei. Wallace crede că Eliza este un fan ca oricare altul și, pe măsură ce băiatul o scoate din carapacea ei, fata începe să se întrebe dacă nu cumva viața offline merită o șansă. Dar, când secretul Elizei este împărtășit din greșeală cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relația ei cu Wallace, până și propria sănătate mintală – începe să se năruiască.


Nu credeam că îmi va plăcea atât de mult. Nu credeam multe lucruri, dar romanul a venit la mine și mi-a spus că nu ar trebui să îl judec, pentru că el e mai mult decât pare. El nu e acțiune, el e atmosferă și desene și povești.

Aș putea spune că este un YA clasic, dar nu prea e. Adică, da, situația, fata care nu se află într-o situație foarte bună întâlnește băiatul care o salvează (oarecum), este cam aceeași. Dar ceea ce o face să se diferențieze de celelalte e tot acest vibe, sentimentele pe care mi le-a transmis când Eliza își exprima dragostea față de banda ei desenată, cum iubea să creeze și cum putea sta ore în șir desenând.

Iar toate ilustrațiile, fragmente din benzile ei desenate și poveștile lor, sunt ceea ce au făcut această carte să îmi placă și mai mult. Parcă am simțit cum Eliza era lângă mine și îmi șoptea povestea ei. Este o senzație atât de uluitoare și de euforică, să simți că personajul îți șoptește povestea lui, de parcă ar fi doar pentru tine.

Și am simțit-o reală. Foarte reală. O poveste pe care ai putea-o întâlni și în lumea noastră. Pentru că sunt sigură că există creatori de povești, de la benzi desenate la fanfiction ori povești originale, care să fie atât de populari și care să aibă fani care îi susțin.

Iar povestea de dragoste a fost puțin mai atipică. Adică urmează acea schemă, dar pe la sfârșit începe să ia o direcție la care nu mă așteptam. Dar te asigur că îți va topi inima și te va face să verși vreo câteva lacrimi. Pentru că eu am făcut-o.

Deși nu mă așteptam, cartea chiar se axează pe niște teme mai profunde, cum ar fi depresia și anxietatea. Ceea ce m-a surprins a fost cât de ușor puteam să nu îmi dau seama, autoarea nu le pune în prim plan. Îți dai seama de ele prin simptomele prin care trec personajele și am observat că sunt numite și recunoscute doar o singură dată pe parcursul poveștii.

Poate nu a fost o carte profundă. Poate nu a fost o carte diferită. Prea mult. Dar mi-a plăcut. Foarte mult. Am adorat-o. Și am citit-o în numai 3 zile în timp ce eram într-un weekend la Ocna Șugatag. Am citit-o în Mocăniță, am citit-o în pat, am citit-o la masă, am citit-o chiar și în mașină. Un minut liber pe care îl aveam era un minut în care mă puteam scufunda în lumea Elizei și în Mounstrous Sea.

Ți-o recomand cu drag! O poți citi într-un weekend să te relaxezi (deși e posibil să treci printr-o gamă mai variată de sentimente și trăiri), o poți citi în vacanță, dar eu cred că se poate citi și într-o săptămână agitată în care vrei să ai câteva clipe de evadare.

Romanul mi-a fost oferit pentru recenzie de Storia Books și îl puteți achiziționa de aici: LINK.