De veghe între lumi de Marisha Pessl

Cum te-ai simți dacă ai fi prins într-o secundă? Dacă ai ști că dintre toți prietenii tăi, numai unul va supraviețui și e posibil ca tu să nu fii acela? Te-ai panica? Ai fugi? Sau ai rămâne împietrit? Beatrice e în această situație. Află ce a făcut ea.

TITLU: De veghe între lumi
AUTOR: Marisha Pessl
EDITURĂ: Nemira
NR. PAGINI: 328
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING:  ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Beatrice Hartley și prietenii ei erau cea mai populară gașcă de la liceul Darrow-Harker. Asta, până la moartea șocantă a lui Jim, geniul grupului și iubitul lui Beatrice.
La un an de la absolvire, ea se întoarce cu amicii ei la vila din Wincroft, unde petrecuseră împreună nopți întregi cu destănuiri, planuri să schimbe lumea, iubiri trecătoare. Acolo speră să găsească răspunsuri la întrebările întunecate care îi bântuie de la dispariția lui Jim.
Dar un bărbat misterios le bate la ușă și îi anunță inimaginabilul: pentru ei timpul s-a oprit. Pentru ca lucrurile să revină la normal, trebuie să-și retrăiască cele mai traumatice amintiri și să ia o hotărâre imposibilă.
Așa începe veghea între lumi…


Beatrice se întoarce în Watch Hill, Rhode Island după primul an la facultate, iar vechii ei prieteni, cu care întrerupsese orice relație, o contactează și o invită la Wincroft să se întâlnească toți.

Ea se duce, deși nu o prea trage inima, doar ca să afle răspunsuri la întrebările ce au bântuit-o în ultimul an.

În ultimul an de liceu, toți au fost prieteni buni. Dar, într-o noapte, unul dintre ei, iubitul lui Beatrice, Jim, moare și totul se destramă. Beatrice a rămas cu multe întrebări la care nu a găsit răspuns și a petrecut mult timp prin spitale și alătui de psihiatri a reușit să se pună din nou pe picioare. Nu știe cum prea iubitul ei Jim a putut să moară și nu înțelege ce s-a întâmplat. Lucruri astea o macină și în ziua în care se întoarce la Wincroft ca să își revadă foștii prieteni.

Dar un lucru ciudat se întâmplă și ei se trezesc într-o buclă de timp. Mai exact 11,2 ore care se repetă la nesfârșit. Cum ar putea să iasă de acolo? Omul ciudat care a bătut la ușa lor spune că trebuie să voteze toți și să hotărască care dintre ei va rămâne în viață. Pentru că doar unul dintre ei poate supraviețui.

Sincer, inițial nu prea mă atrăgea cartea. Dar apoi am citit o recenzie a iei și cineva spunea că e idee foarte interesantă, cum retrăiești aceeași zi din nou și din nou până reușești să faci lucrurile corect.

Și m-am gândit să îi dau o șansă. Nu mi-a părut rău. Ce am descoperit a fost mai mult decât mă așteptam.

Când s-au trezit toți prinși în Veghea dintre Lumi, nu știau ce să facă. După ceva timp, s-au gândit că elucidarea misterului din jurul morții lui Jim i-ar putea ajuat să decidă cine să rămână în viață.

Sincer, nu am înțeles la început de ce aveau nevoie să știe ce s-a întâmplat de fapt cu băiatul ca să iasă din acea buclă de timp, dar mai apoi mi-am dat seama la ce se gândeau. Voiau să vadă care e cel care nu are nicio vină, care ar merita să trăiască.

Când încă eram la începutul cărții, m-am gândit: „Cum ar putea autoarea să lungească acțiunea încă 300 de pagini?” Pentru că da, era ușor să ieși din Veghea dintre Lumi, dar de fapt cea mai mare provocare era să se hotărască cine va ieși viu. Și nimeni nu voia să moară. Nu era greu să voteze, era greu să se decidă pe cine să voteze.

Așa că timp de 300 de pagini, până iau hotărârea finală, prietenii se vor redescoperi, își vor redefini relațiile dintre ele și vor afla adevărul.

Finalul este unul cu adevărat năucitor. Te face să te îndoiești de ce ai crezut până atunci și te face să te întrebi ce s-a întâmplat cu adevărat.

Personajele sunt destul de multe. Mi-a luat ceva timp să le țin minte bine, dar sunt 5 prieteni, fiecare cu caracteristicile lui specifice. Sunt diferite tipuri de oameni, ceea ce face toată povestea mai interesantă. Vedem fiecare cum înfruntă realitatea din veghe și cum încearcă să se împace cu situația.

Acțiunea e început una destul de interesantă. După jumătatea cărții, începe să devină mai alertă, vei ajunge să citești foarte repede pentru că vei simți nevoia să știi ce se va mai întâmpla.

Recomand De veghe între lumi oricărui iubitor de genul acesta de cărți. Te asigur că nu te va dezamăgi. E un thriller, cu ceva elemente fantasy, dar care te va ține lipit de carte până la ultima pagină.

Romanul mi-a oferit pentru recenzie de Editura Nemira și îl puteți achiziționa de aici: LINK.