Bird Box: Orbește de Josh Malerman (Bird Box #1)

De ce am citit cartea? Cred că e destul de evident. Din cauza entuziasmului din jurul ei. Și pentru ca avea mult potențial. Și da, chiar cred că a meritat să îi dau o șansă, am sfârșit iubind-o.

TITLU: Bird Box: Orbește
AUTOR: Josh Malerman
EDITURĂ: Leda Edge
NR. PAGINI: 352
ANUL PUBLICĂRII: 2019
SERIE: Bird Box
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Sinopsis

Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași.

Cei mici dorm încă, dar, în curând, va fi silită să-i trezească și să-i lege la ochi.

Astăzi vor risca totul. Astăzi trebuie să iasă neapărat din casă. Să plece, orbește, într-o călătorie de care depinde supraviețuirea lor.

Bird Box: Orbește este un thriller psihologic atât de bine scris, încât amintirea sa te va bântui de-a dreptul mult timp după ce îl vei fi terminat de citit.


Știți sentimentul ăla în care abia așteptați să urcați în metrou/autobuz numai ca să deschideți cartea și să citiți? Da, nici eu nu l-am simțit până ce să citesc Bird Box. A fost prima carte pe care am citit-o aproape integral în tranzit.

Nici nu știu de unde să încep. Cartea asta a fost atât de bună că m-a dat peste cap și nici după ceva săptămâni bune de când am terminat-o, nu mă pot aduna ca să scriu ceva coerent despre ea.

Hai să facem altfel. Motive pentru care să citești Bird Box:

  1. Chiar dacă nu îți plac thrillerele (eu nu am fost mare fan până de curând) te asigur că te va captiva. Și nu e chiar întru totul thriller, mai sunt elemente fantasy, dacă ne gândit la creaturile la care nu te poți uita.
  2. Urmărește două axe temporale, din perspectiva aceluiași personaj principal, Malorie. O dată putem vedea cum a început tot coșmarul acesta, cum au apărut creaturile în lumea noastră. Apoi, vedem cum ea și copiii ei încearcă să se salveze și pornesc într-o călătorie pe râu.
  3. Te ține cu sufletul la gură. De la început până la sfârșit. Nu este moment în care să nu fii absorbit de poveste. Autorul știe să scrie astfel încât fiecare moment este plin de tensiune, cu mici momente în care te lasă să îți tragi sufletul. Dar acestea nu durează foarte mult. Pentru că așa e lumea în care trăiește Malorie. Nu ai timp de tras sufletul, oricând poate apărea o creatură și trebuie să fii întotdeauna în alertă.
  4. Capitolele sunt scurte și te va face să simți că citești foarte repede. Vei frunzări cartea și nici nu îți vei da seama când mai ai un capitol și o termini.
  5. Autorul nu pierde timpul cu elemente fără sens. Toate elementele poveștii sunt legate și au un rol în fotografia de ansamblu.
  6. Te implică și emoțional. Da, sunt povești și relații între personaje care te vor face să te simți mai aproape de ele și, astfel, te va afecta mult mai mult când afli ce li se întâmplă. Asta cred că înseamnă o carte bună, să te apropie de personaje și să te facă să simți.

Mi-a plăcut atât de mult să fiu alături de Malorie pe parcursul acelor luni petrecute în cabană, dar și în acea zi pe râu. Mi-a plăcut cum am simțit toate momentele de groază prin care trece, dar și momentele infime de bucurie.

Deși se zice că e un thriller psihologic, cred că aș putea spune că are și ceva horror în el. Sunt imagini dure, pe care nu ți le descrie decât prin intermediul celorlalte simțuri, mai niciodată vizual, și te face să te simți de parcă ai fi acolo. Te transportă în acea lume.

Recomand cu R mare Bird Box: Orbește! Dacă îți plac thrillerele și genul horror sunt destul de sigură că vei adora cartea. Oricum, ea rămâne o lectură captivantă, care te va izola de lumea din exterior și te va absorbi cu totul în lumea creată de autor.

Cartea mi-a fost oferită pentru recenzie de Leda Edge și o puteți achiziționa de aici: LINK.

Recenzia unui alt thriller de la Leda Edge o puteți citi aici: Recenzie Sadie.