Sadie de Courtney Summers

Trebuie să mărturisesc că nu sunt un fan al genului thriller și totuși apar din când în când cărți care mă fac să vreau să le citesc. Acesta a fost și cazul lui Sadie.

TITLU: Sadie
AUTOR: Courtney Summers
EDITURĂ: Leda Edge
NR. PAGINI: 352
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING:  ❤ ❤ ❤ ❤

Sadie nu a avut deloc o viață ușoară. Rămasă orfană, într-un orășel izolat, a fost silită să aibă grijă nu doar de ea însăși, ci și de surioara sa, Mattie, străduindu-se să-i asigure o viață cât mai normală. Dar, atunci când Mattie este omorâtă cu brutalitate, întregul univers al lui Sadie se prăbușește. 

După ce polițiștii fac o anchetă de mântuială, tânăra hotărăște să îl descopere singură pe ucigașul surorii sale, așa că pornește într-o adevărată călătorie în căutarea dreptății, dar și a răzbunării. Numai că drumul său e presărat cu primejdii nebănuite și, curând, tinerei i se pierde urma. 

Atunci când prezentatorul radio West McCray află povestea celor două surori, acesta începe o investigație menită să scoată la iveală adevărul despre dispariția lui Sadie, dar și despre moartea lui Mattie. Aproape imediat, podcast-ul despre ancheta sa devine o adevărată senzație pe internet, căci din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de soarta lui Sadie, sperând, cu toții, că aceasta va fi descoperită de curajosul investigator înainte de a fi prea târziu…

Să încep cu începutul. Romanul este structurat prin două puncte de vedere. Pe de o parte, avem perspectiva personajului principal, Sadie, o fată de 19 ani ce pornește într-o călătorie istovitoare cu gândul de a face dreptate surorii sale. Pe de altă parte, avem un podcast denumit Fetele care urmărește povestea lui fetei dintr-o perspectivă mai obiectivă. Este un podcast de investigații, iar West McCray încearcă să descopere traseul pe care l-a facut Sadie și încearcă să își dea seama unde ar putea fi.

Singurul lucru de care sunt extrem de sigură este faptul că m-a lăsat rece. Povestea nu m-a implicat aproape deloc emoțional. Am trecut prin ea așa cum aș trece printr-un lac foarte rece, abia așteptam să văd finalul și am înaintat foarte repede prin ea.

Este o carte, trebuie să spun, interesantă. Ideea răzbunării personajului, cum fata ar merge până în pânzele albe pentru a face dreptate surorii ei. Dar și mediul în care au crescut cele două, fără un tată, o mamă dependentă de droguri care venea cu diferiți bărbați acasă, nu este unul dintre cele mai bune, Sadie și Mattie s-au avut întotdeauna una pe cealaltă. Și asta a fost de ajuns. Până într-o zi în care mama lor pleacă, iar Mattie intră într-un episod despresiv. Chiar dacă până la urmă aceasta își revine, se creează o ruptură între ea și Sadie care nu va mai fi niciodată reparată.

Este o poveste extrem de tristă. Chiar dacă nu am fost mai deloc implicată emoțional, am simțit pe alocuri tristețe și deznădejde. Nu pot spune că nu mi-a părut rău pentru cele două fete, pentru viața pe care au avut-o, dar nici nu știu cum altfel s-ar fi putut întâmpla lucrurile.

Este un roman ciudat, vei găsi secvențe care nici până acum nu am înțeles complet de ce există, chiar dacă nu mă plâng, pentru că au avut și ele elemente interesante. Dar pare o poveste fără început și fără sfărșit. M-am simțit pierdută la un moment dat, pentru că totul era atât de întunecat și atât de trist încât nu mai vedeam o ieșire din acea stare pentru protagonistă.

Cred că elementul definitoriu, care m-a făcut să îi dau 4 stele în loc de 5, a fost finalul. Nu vreau să dau spoilere, dar pe mine, cel puțin, nu m-a mulțumit. Am încercat să mă gândesc cum cred că s-au terminat lucrurile, dar finalul nu m-a satisfăcut deloc. Nu am simțit că așa ar fi trebuit să se termine.

Dacă îți plac thrillerele, cu siguranță îți recomand această carte. Chiar și pe mine m-a ținut în priză prin stilul de scriere al autoarei. Și cred că vei rezona mult mai mult cu lumea și atmosfera creată.

Romanul mi-a fost oferit de Leda Edge și îl puteți achiziționa de aici: LINK.