Turtles All the Way Down de John Green

M-am apucat de această carte în cadrul maratonului 24h pe care l-am organizar în 31 decembrie, pe Instagram. Terminasem cele vreo 5 cărți pe care mi le propusesem să le citesc (nu vă speriați, numai una dintre ele avea puțin peste 200 de pagini) și nu știam ce să mai citesc. Așa că am început Turtles All the Way Down a lui John Green.

TITLU: Turtles All the Way Down
AUTOR: John Green
EDITURĂ: Penguin
NR. PAGINI: 304
ANUL PUBLICĂRII: 2017
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Aza, o adolescenta de saisprezece ani, n-a avut niciodata de gand sa incerce sa dezlege misterul miliardarului disparut Russell Pickett, dar la mijloc e o recompensa de o suta de mii de dolari.

Iar cea mai buna si mai neinfricata prietena a ei, Daisy, abia asteapta sa investigheze acest caz. Asa ca traverseaza impreuna prapastia sociala care le separa de fiul lui Russell Pickett, Davis. Aza incearca. Incearca din rasputeri sa fie o prietena buna, o fiica buna, o eleva buna si poate chiar si un detectiv bun, toate astea in timp ce e captiva in hatisul propriilor ganduri, care par s-o ia razna tot mai tare, intr-un iures ametitor.

Plecand de la propria viata, John Green ne impartaseste cu o claritate de diamant povestea Azei, in acest stralucit roman despre iubire, rezistenta si puterea prieteniei de-o viata.

Mi-a luat aprope 5 zile să pot digera această carte. De multe ori o puneam jos după ce citeam un sigur paragraf. Parcă era prea mult și parcă nu mă mai săturam de ea în același timp.

Romanul este plin de emoții, iar povestea cu miliardarul dispărut nu este decât un fundal pentru prezentarea luptei pe care o duce Aza cu propriul sine. Cartea asta nu e despre o recompensă, nu e despre iubire, nici despre prietenie. Cartea asta e despre Aza și despre tot ce înfruntă ea în fiecare zi. E despre bătălia interioară pe care o duce în fiecare secundă, în fiecare minut. E despre atunci când totul e bine, iar un simplu gând schimbă lumea la 180 de grade și ea nu se mai poate gândi la altceva decât la milioanele de bacterii care o pot invada.

Mi-a plăcut romanul din atât de multe motive. Modul de descriere al anxietății și al tulburării obsesiv-compulsive este unul atât de limpede și clar, atât de tragic și dureros încât uneori simțeam că trebuie să iau o pauză, o pauză pe care Aza nu a putut-o lua niciodată. Dacă pentru mine a fost greu să citesc, atunci nici nu vreau să îmi imaginez prin ce infern trece ea zi de zi.

Un alt element fascinant a fost dialogul. Deși ciudat la început, nici un adolescent nu cred că are un dialog așa de filozofic cu cineva, a fost unul cum nu se poate mai interesant și intrigant. Se vorbește despre stele, despre prietenie, despre familie, totul analizat și pus sub semnul întrebării.

Nu pot decât să vă spun că nu înțeleg de ce am așteptat atât de mult să citesc romanul. Îl am în limba engleză de un an și ceva și nu am pus mâna pe el decât atunci când l-am așezat în bibliotecă. Acum nu îmi pare deloc rău că am ales să îl citesc.

Recomand cu mare drag Turtles All the Way Down, sper ca și traducerea să fie la fel de bună. E o carte cu un puternic impact emoțional, care te va stoarce de puteri, dar vei fi și revigorat de dialogurile filozofice ale personajelor.