Să n-aud de Ivy Pocket de Caleb Krisp

Gândește-te la cea mai îngrozitoare persoană. Să fie și îngâmfată. Ei bine, să spunem că e o simplă cameristă. Dar ea are toate instinctele… unui agent secret, unui agent de bursă, fiicei unui diriginte de poștă, unei prim-balerine, unei omizi, unui scriitor de romane ieftine de groază, unei vaci sedate, unui pustnic din munți, unui iepure speriat și asta nu e tot. Fă te rog cunoștință cu Ivy Pocket, o cameristă dintre cele mai bune, o ființă absolut remarcabilă!

TITLU: Să n-aud de Ivy Pocket
AUTORI: Caleb Krisp
EDITURĂ: Gama
NR. PAGINI: 400
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Biata Ivy Pocket! De parcă n-ar fi de-ajuns că e orfană, singură-singurică în lumea asta mare, pe deasupra e și un dezastru umblător, care, pe unde trece, lasă în urmă haos, neînțelegeri și trăsnăi. Așa că, știind toate astea despre Ivy Pocket, i-ai cere să-i înmâneze un colier cu diamant, absolut neprețuit, incredibil de frumos și posibil blestemat Matildei Butterfield înainte de balul celei de-a douăsprezecea ei aniversări?

NU! Cu siguranță, nici n-ai vrea să auzi de Ivy Pocket!

Dar, vai, lucrurile stau altfel în această carte.

Nici nu cred că mai e nevoie să precizez că subiectul acestei cărți, lucrul care o face specială, este protagonista. Ivy Pocket e un personaj despre care să tot citești. Deși jumătate din roman vei sta și îți vei spune de ce te-ai apucat să-l citești, personajul ăsta e mult prea de tot și te scoate până și pe tine din sărite, crede-mă, la un moment dat, vei ajunge, fără să îți dai seama, să o îndrăgești.

De la felul ei ciudat de a ocoli adevărul pe care nu vrea să îl vadă, până la diferitele tipuri de trecut pe care și le inventează, fata dă dovadă de o imaginație debordantă și de un control cum nu am mai văzut. Prin imaginație, ea găsește o scăpare dintr-o existență pe care nu o dorește. Ea își creează noi lumi și euri, noi situații și pățanii. Și tocmai mi-am dat seama că este un personaj mai profund decât mi-am imaginat. Pentru că, atunci când citești inițial, nu vei vedea decât defectele.

Ivy e loială. Și e hotărâtă. Și e o bună prietenă, deși poate că nu e foare bună la făcut complimente din inimă. E o luptătoare și o supraviețuitoare și muncitoare. Ea e mult mai mult decât ceea ce se poate vedea la prima vedere.

Și poate că de asta personajul este unul atât de interesant. Eu am simțit lectura asta ca pe ceva care ne prezintă personajul. Misterul și toate celelalte, acțiune și personajele secundare, toate sunt construite pentru a susține conturarea lui Ivy. Am simțit romanul că vorbește mai degrabă despre personaj, decât despre acțiune și mister.

Dar dacă ar fi să comentez puțin și cadrul în care se produce devenirea fetei, misterul a fost foarte inteligent construit. Deși este o carte pentru middle grade (recomandarea e 8-10 ani), nici măcar eu nu am reușit să îi dau de capăt. A trebuit să aștept până la final ca să mi se lămurească totul.

Începutul este mai încet, acțiunea se va cristaliza mult mai bine la final, când totul ia o întorsătură ciudată și parcă nimic nu iese cum ar trebui.

Recomand cu drag Să n-aud de Ivy Pocket. Sunt sigură că o veți găsi pe Ivy o ființă foarte specială și cu totul insuportabilă, dar pe care veți vrea să o înțelegeți și să îi urmăriți aventurile.

Cartea mi-a fost oferită de Editura Gama și o puteți achiziționa de aici: LINK.