Și-a căutat-o… de Louise O’Neill

Nici nu vă imaginați cât de greu îmi este să vorbesc despre această carte. Începe ușor, mai că te păcălește că va fi o lectură ușoară, fără implicare emoțională, chiar amuzantă. Dar nu te lăsa dus de nas pentru că înăutrul ei, chiar în inima poveștii se ascund lucruri întuncate și rele, lucruri periculoase care o vor afecta pe Emma, dar și pe tine în aceeși măsură. Decii fii cu băgare de seamă cititorule atunci când începi Și-a căutat-o…

TITLU: Și-a căutat-o…
AUTOR: Louise O’Neill
EDITURĂ: Storia books
NR. PAGINI: 272
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING:❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Într-un orășel în care toți locuitorii se cunosc între ei, Emma O’Donovan este diferită. Ea este cea specială – frumoasă, celebră, puternică. Și face tot ce este posibil pentru ca lucrurile să rămână așa. Până într-o seară…

Acum, Emma simte doar rușine. Acum este doar o târfă. Acum nu mai este nimic. Iar pozele acelea – văzute de toată lumea – o fac să nu poată să uite vreodată.

Emma O’Donovan nu este deloc o fată cuminte. Se consideră de o frumusețe unică și crede că ar trebui să fie model, să aibă mulți bani și să fie foarte fericită. Îi place să își trăiască viața până la capătul ei, să treacă prin toate experiențele și nu se dă în lături de la nicio petrecere. Dar stilul ei de viață și oamenii cu care se înconjoară vor duce la cel mai teribil moment din viața ei.

Dar să începem cu începutul.

Prima parte a cărții este scrisă într-un stil mai dinamic, ceea ce inițial m-a indus în eroare. Mai întâlnisem un astfel de stil de scriere, în care lipsesc anumite acțiuni elementare ce te fac să te pierzi puțin în spațiu și timp, și astfel am crezut că nu va fi mare lucru, că va fi o poveste ușurică, chiar dacă știam ce fel de subiect aborda.

Și chiar m-am lăsat dusă de nas, chiar nu am anticipat cum se va schimba stilul de scriere, cum va deveni mai dur, mai reflexiv și chiar mai depresiv, totul fiind scris din persepectiva personajului principal.

În ceea ce privește protagonista, mărturisesc că am spus măcar o dată că ea merită ceea ce i s-a întâmplat, pur și simplu pentru că asta am simțit. Dar cu cât am pătruns mai mult în conștiința fetei, cu atât mai mult am înțeles cum e să fii victima unei agresiuni sexuale și m-a făcut să realizez că pot să fii cel mai rău om de pe pământ și tot să nu meriți să ți se întâmple așa ceva, mai ales într-un mod atât de brutal cum a îndurat Emma.

Acum nu pot vorbi foarte mult despre cea de-a doua parte a romanului, întrucât aș putea dezvălui ceea ce s-a întâmplat și aia este o bombă de care nu am de gând să mă ating, nu ar avea același efect dacă ați ști prin ce a trecut protagonista. Astfel că pot comenta doar ce se întâmpla după o astfel de traumă, cum victima trebuie să aleagă între a arăta cu degetul pe cineva și a rămâne tăcută, îngropată în rușine, sperând că toți vor uita într-o bună zi. Se prezintă cauzele pentru care atâtea femei aleg să închidă ochii și să meargă mai departe, cum acționează martorii unei astfel de întâmplări și deznodământul final.

Iar când vorbim de final, el este cel care face cartea foarte reală, foarte credibilă. Pentru că e unul la care nu te aștepți și mă gândesc că poate nu vei fi de acord, ori, din contră, poate vei înțelege alegerea Emmei.

Tot ce știu e că romanul te va face să îți pui multe întrebări. Te vei gândi dacă fata a meritat tot ce i s-a întâmplat, având în vedere stilul ei de viață și caracterul ei. Te va face să te gândești cum ai reacționa tu în astfel de cazuri, ba chiar cum ai reacționa dacă propriul copil ar păți asta.

Recomand cu mare drag romanul! A fost o lectură pe un subiect pe care l-am întâlnit destul de rar și care m-a surprins prin perspectiva pe care o propune. Sunt foare curioasă cum ar gândi băieții dacă ar citi cartea asta, mă întreb ei de partea cui ar fi…

Cartea mi-a fost oferită de Storia Books și o puteți achiziționa de aici: LINK.