Ascensiunea de Rebecca Ross (Destinul reginei #1)

Acum două zile am început Ascensiunea. Am început-o cu inima deschisă și cu speranță în suflet întrucât mi-a fost recomandată de foarte mulți cititori. Știam că va fi o lectură bună, dar nu mă așteptam să fie o lectură superbă! Astfel că, în numai două zile, am terminat-o.

TITLU: Ascensiunea
AUTOR: Rebecca Ross
EDITURĂ: LEDA EDGE
NR. PAGINI: 464
ANUL PUBLICĂRII: 2018
SERIE: Destinul reginei
RATING:❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Deoarece este un copil din flori, mademoiselle Brienna Colbert a fost alungată din nobila ei familie și trimisă la Casa Magnalia, o școală pentru cei care doresc să devină maeștri ai uneia dintre cele cinci pasiuni: artele plastice, muzica, arta dramatică, înțelepciunea și cunoașterea. Pe măsură ce ziua absolvirii se apropie, Brienna trebuie să facă față nu doar sentimentelor sale interzise față de inteligentul și frumosul ei profesor, maestrul cunoașterii Cartier Évariste, ci și năucitoarelor amintiri ale unuia dintre strămoșii săi, pe care începe să le retrăiască aievea. Iar aceste țăndari ale trecutului dau la iveală secrete periculoase și ajung să o arunce pe tânără în mijlocul unui complot îndrazneț, aproape nebunesc, menit să îl detroneze pe regele nedrept al Maevanei pentru a o reînscăuna pe urmașa reginelor îndrituite și a redeștepta la viață magia.

Războiul e pe punctul să înceapă, iar Brienna trebuie să aleagă de partea cui vrea să lupte: a pasiunii, loialității și dreptății sau a familiei de sânge și a ambiției.

Vreau să încep această recenzie subliniind frumusețea lumii create de autoare. Avem două țări separate de un canal: Valenia și Maevana. Valenia este o țară cu propriile ritualuri și tradiții, printre care se poate enumera aceea a stăpânirii unei pasiuni și a existenței caselor cunoașterii, unde vin copii să  poată învăța una dintre pasiuni, ca după un număr de ani să poată fi numiți stăpâni ai pasiunii alese.

De cealaltă parte a canalului Berach se află Maevana, o țară cu riualuri și tradiții diferite de ale Valeniei, unde deși domnește un rege, acum vreo câteva sute de ani domnea o regină ce avea puteri magice. Se spune că puterile magice curgeau prin sângele uneia dintre familiile nobiliare din Maevana și că doar fiicele din acea familie poate fi regine ale țării. Dar această tradiție a fost îngropată o dată ce casa nobiliară Lannon a ajuns la conducere, ajungând ca în zilele noastre să domnească un rege crud care nu se sfia să ia capul oricui nu-i făcea pe plac.

Brienna, de când se știe, se află în custodia bunicului, dar la 10 ani acesta o duce la casa Magnalia pentru ca fata să îți poată însuși una dintre cele cinci pasiuni. Deși nu are un talent special pentru nici una dintre ele, Brienna știe cât de important este, atât pentru ea cât și pentru bunicul ei, să ajungă stăpână a unei pasiuni. Se spune că cei care nu reușesc să devină stăpâni a pasiunii și care nu ăși găsesc un protector vor deveni niște proscriși, inadaptați în societate, care nu vor avea unde munci și vor fi priviți cu ochi răi oriunde se vor duce.

Astfel că Brienna muncește din greu timp de 8 ani pentru a-și desăvârși studiile și a ajunge maestră a unei pasiuni. Dar totul nu merge comform planului. Cu numai câteva săptămâni înainte de absolvire, tânăra are niște viziuni care nu le poate explica. După ceva timp și cu ajutorul unei persoane de încredre, află că a moștenit amintirile unui strămoș de care nici nu știa că era legată și își dă seama că ea știe cum ar putea să îl detroneze pe regele impostor.

Dar va avea de făcut nu numai o alegere pe parcursul acestei călătorii, dar și mai multe, Brienna fiind sfâșiată între dreptate și familie de sânge, între ceea ce iubește și ceea ce moștenește.

Toată ideea acestei lumi, cu cele două țări, cu frumoasele tărâmuri pe care se găsesc, m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de carte. Mi-aș dori să pot să vizitez acele locuri, să pot vedea casele cunoașterii și să văd maestre ale pasiunii, dar și femeile din Maevana care sunt războinice înnăscute, aș vrea să le pot vedea armura și cum se pregătesc de luptă. Dar tot ce pot face este să pun această lume cu grijă pe un raft, ca apoi să mă pot reîntoarce acolo oricând îmi doresc.

Personajele sunt de complexe, având atât defecte cât și calitatăți. Dar cel mai mult mi-au plăcut pasajele care transmiteau diferite stări, de la sentimentul de familie, chiar dacă de fapt nu sunt rude de sânge, până la sentimentele de prietenie și încredere, care au continuat mai mult decât crezusem.

Mi-a plăcut foarte mult personajul principal în special datorită calităților ei. Deși ar fi putut să îi trădeze pe oamenii care nici măcar nu îi sunt rude sânge, ea a hotărât să facă ceea ce crede ea mai bine, chiar dacă asta a însemnat să trădeze pe cineva care începuse să fie cineva special pentru ea.

Îmi e așa de greu să nu pot vorbi mai explicit, dar chiar nu vreau să dezvălui nimic pentru că aș strica toată povestea. Această carte trebuie descoperită treptat de fiecare cititor care o citește.

Acțiunea nu a mai contat. Nici nu îmi aduc aminte dacă prima parte a fost sau nu mai plictisitoare. Nu cred, nu m-am plictisit nici o singură secundă. Dar pot spune cu certitudine că spre sfârșit acțiunea se va complica și va fi atât de intensă că nu te vei putea dezlipi de carte până nu afli sfârșitul.

Cartea asta a ajuns până la un nivel la care multe alte cărți nu au reușit. Deși nu se compară cu lumea creată de Cassandra Clare, pot spune că este pe locul 3 în clasamentul lumilor fantastice pe care le ador (pe locul 1 și 2 regăsindu-se lumea vânătorilor de umbre și cea din seria Harry Potter). Nici nu vă puteți seama ce lume frumoasă a creat autorea și consider că este o pierdere să nu încerci măcar să citești Ascensiunea.

Recomand cu mâna pe inimă (de parcă aș spune imnul) Ascensiunea de Rebecca Ross. Este o carte grozavă, bestială, superbă și frumoasă care te va trece prin toate stările posibile și imposibile, care te va face să plângi, să țipi și să te superi că nu poți vizita aceste tărâmuri, dar și să zâmbești, să râzi, să chicotești la interacțiunile înduioșătoare dnintre personaje, la legăturile frumoase ce se formează între ele.

Consider că este o carte ce îți va oferi mult mai mult decât pare la prima vedere și care, sunt 200% sigură că nu te va dezamăgi.

Romanul mi-a fost oferit pentru recenzie de Leda Edge și îl puteți achiziționa de aici: LINK.