Cum găsești timp să citești atunci când locuiești în București

Deși nu pot spune că mă pricep de minune la asta, având în vedere că nu am citit decât o singură carte, de când m-am mutat în București, acum trei săptămâni, am învățat câteva metode prin care reușesc să citesc un minimum de 50 de pagini pe zi. 

Bucureștiul este un oraș mare și aglomerat. Fiind atât de mare pierzi mult timp pe drum, ajungând dintr-o parte în alta, iar asta, adăugat la cele câteva (multe) ore petrecute la cursuri/serviciu, mâncând, dormind și văitându-te că nu ai timp, te face să realizezi că nu ai destul timp să faci și ce îți place.

Sunt trei săptămâni de când stau în acest oraș și pot spune că mi-a fost greu să mă adaptez, dar măcar am trecut repede prin acest proces. Și așa, am reușit să descopăr câteva metode prin care să reușesc să citesc, chiar și în zilele în care am impresia că nu am timp nici măcar să respir.

  1. Citește în metrou/autobuz/troleu/tramvai etc. Pentru mine, această metodă a fost salvarea. În loc să îmi pun căștile în urechi și să dau drumul la un playlist pe Spotify, am început (nu tot timpul, recunosc) să îmi iau o carte cu mine. Oricât de aglumerat ar fi (aici nu se încadrează și schimbarea de metrou de la Piața Unirii spre Universitate, aceasta este un caz special și aici chiar nu ai cum) te asigur că dacă îți vei scoate cartea înainte sa te urci în metrou și o vei păstra în mână până ce ieși și ai timp să o pui înapoi, vei citi în jur de 5-10 pagini ușor.
  2. Stai la coadă? Scoate cartea! Chiar și atunci când stai la un rând, să zicem, pentru abonamente la metrou sau pentru un bilet de tren la Gara de Nord, este un prilej bun să mai citești câteva pagini. Nu știu de voi, dar eu ajung să stau la coadă și jumătate de oră, dacă nu o oră și ceva, așa că ajung să citesc câteva zeci de pagini până să cumpăr ceea ce am nevoie.
  3. Mănânci? Bei cafeaua? Ai câteva zeci de minute în care aștepți? Chiar dacă ți se va părea că nu merită să scoți cartea pentru doar 15 minute de așteptare, eu vin și te contrazic. În 15 minute, dacă îți place cartea, poți să citești chiar și aproape 20 de pagini. Iar dacă ești un siguratic ca mine, atunci când iei masa sau îți bei caufeaua singur, vei reuși să citești câteva pagini și să te bucuri de ceea ce mănânci/bei.
  4. Jumătate de oră înainte de culcare. Dacă ești tipul acela de persoană care stă seara, în pat, înainte să adoarmă, și se joacă pe telefon ori dă scroll pe rețele sociale, eu îți sugerez să îți schimbi obiceiul (de altfel, nesănătos) și să citești 30 de minute înainte să te culci. Am citit niște studii și se spune că este benefic să citești înainte să te culci pentru că îți relaxează mintea și vei dormi mai liniștit.

Probabil aș mai găsi și alte sfaturi pentru a găsi timp să citești într-o zi foarte încărcată, dar astăzi mă voi rezuma doar la aceastea patru.

Voi ce metode aveți pentru a găsi timp să citiți atunci când parcă nu aveți timp să faceți nimic?