Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni de Mackenzi Lee

Mi-am dorit această carte încă de când am văzut-o pentru prima dată, mă refer bineînțeles la ediția ei în limba engleză. Pe atunci nu știam că va apărea și la noi, iar din descriere mi-am dat seama că va fi o lectură pe cinste. Dar, așa cum pățesc foarte des, am uitat de ea. Când am văzut că va apărea la Leda Edge, nu m-am putut abține și am dorit-o pentru recenzie. 

TITLU: Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni
AUTOR: Mackenzi Lee
EDITURĂ: LEDA EDGE
NR. PAGINI: 448
ANUL PUBLICĂRII: 2018
SERIE: Frații Montague
RATING:❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Henry „Monty” Montague a primit o educație aleasă, în speranța că va deveni un gentleman perfect. Tânărul însă este un spirit neîmblânzit, pe care nici șederile în cele mai distinse școli din Anglia, nici corecțiile fizice aplicate cu încrâncenare de severul său tată nu reușesc să îl lecuiască de pasiunea pentru jocurile de noroc, băutură și idilele cu bărbați și femei deopotrivă. Pornit în Marele Tur al Continentului, împreună cu cicălitoarea, dar inteligenta lui soră mai mică, Felicity, și avându-l alături pe cel mai bun prieten al său, Percy, un boiernaș de țară mulatru, de care e îndrăgostit până peste cap, Monty este hotărât să dea uitării toate constrângerile și să se distreze cum nu a mai făcut-o vreodată. Când însă dă dovadă de nesăbuință și își însușește un obiect misterios de la curtea regală franceză, călătoria de plăcere se transformă într-o aventură în toată regula, din care nu lipsesc tâlharii la drumul mare, pirații, secretele alchimice și întâmplările romantice.

Romanul este, așa cum s-a exprimat chiar Henry, o carte de aventuri. Deși la prima vedere, mă refer la titlu și copertă, ai avea impresia că vei găsi o poveste despre un tânăr care este învățat să fie un gentleman ca la carte. Adevărul este unul cu mult mai savuros, vei asista la o călătorie cu totul și cu totul de pomină, un eveniment la care nu poți să nu iei parte.

Eu nu am citit cartea, eu am fost alături de Henry, Percy și Felicity într-un tur al continentului, un tur cu darul de a ne struni viciile și de a ne învăța cum se poartă oamenii din înalta societate. Am fost în Paris și la curtea franceză, am fost în Marsilia, apoi am vizitat Barcelona, am făcut un ocol neprevăzut până în Veneția, iar la final am ajuns până în Santorini.

Alături de mine l-am avut pe amicul meu de pahar, Henry Montague, tânăr englez, dar cu origini franceze. E opusul a tot ce înseamnă un gentleman, astfel că tatăl său a hotărât să îl trimită în Marele Tur cu dorința de al schimba, de al face să renunțe la vicii și să se poate întoarce să aibă grijă de averea și de afacerile familiei. Desigur, Henry nu este deloc de acord cu perspectiva tatălui său, dar se bucură că poate merge în acest tur deoarece pentru el înseamnă să fie departe de casă, adică departe de tatăl său și de toate regulile sale, că poate bea și poate juca jocuri de noroc și că poate petrece foarte mult timp cu prietenul său cel mai bun, de care este îndrăgostit până peste cap.

Henry este un personaj care pare desfrânat și total lipsit de griji, ceea ce e total adevărat, dar toate acestea ascund în drame și abuzuri din copilărie și chiar actuale. Este un personaj mult mai complex decât mi s-a părut la prima vedere. Au fost momente în care nu știam dacă să îi plâng de milă sau să îl consider egoist, era pe muchie și nu mai știam ce să cred.

De toate aceste tendințe autodistructive îl ferește cu grijă prietenul său de încredere, Percy. El este un tânăr de culoare, iar asta îi va sta în cale având în vedere perioada în care se întâmplă acțiunea. Dar, în ciuda acestui lucru, el va înfrunta toate obstacolele ce îi vor sta în cale și nu își va lăsa la greu prietenul, oricât de mult ar fi supărat pe el.

În ceea ce o privește pe Felicity, ea este un exemplu de manifestare ușor feministă. Este o tânără deșteaptă, care își dorește o educație adevărată, nu cea de a fi o doamnă elegantă și cu maniere. Dorește să învețe medicină și, oricât de imposibilă pare această cale, ea studiază oricum, doar din dorința de a ști.

Alături de personajele complexe și frumos conturate putem așeza acțiunea care nu te va lăsa un moment să te plictisești. Începând de la cadrele de o frumuseșe originară a țărilor pe care le vizitează și până la momentele tensionante, în care viața personajelor se află pe muchie de cuțit, am savurat fiecare aventură.

Evenimentele sunt frumos dozate și aranjate astfel încât te vei putea bucura de o poveste frumoasă care se va transforma într-o aventură adevărată. O călătorie care te va lăsa uneori cu gura căscată, alteori cu respirația tăiată.

Nici nu mai știu de câte ori am pus cartea jos, vrând să îmi iau un moment să mă obișnuiesc cu cele întâmplate ori să mă calmez și să îmi spun: „Da, da, asta chiar s-a întâmplat! Oh, Doamne sfinte! Chiar s-a întâmplat! Oh, God…”

După cum îmi stă în obicei, nu mi-am dat seama cât de fantastică este cartea până ce nu m-am așezat în fața laptopului și am început să scriu această recenzie. Mi-a plăcut atât de mult acest roman, poate și pentru că m-am regăsit oarecum în personajul Henry, dar și pentru probleme actuale care sunt puse în discuție.

Recomand cu mare, mare drag această carte! Consider că merită citită și că merită un loc în biblitecile voastre. Deși am văzut că mai nimeni nu îi dă mai mult de 4 stele, nu știu din ce cauză, eu sunt convinsă că această carte este un must read pentru oricine!

Romanul mi-a fost oferit pentru recenzie de Leda Edge și îl puteți achiziționa de aici: LINK.