O zi la FILIT și un weekend acasă

Deși mi-am spus că nu voi merge acasă chiar din prima săptămână de facultate, oricum am făcut-o. Cu siguranță unul dintre motive nu a fost că s-au dat legitimațiile de student, pentru că de abia de astăzi au început să se elibereze de la secretariat. Așa că am să vă povestesc ce am făcut în acest weekend și am să detaliez unul dintre cele destul de multe motive pentru care m-am întors acasă. 

Să o luăm treptat. Săptămâna trecută a fost prima săptămână de facultate. Și ca orice copil revoltat, am zis că nu mă voi întoarce acasă până de Crăciun. Asta până ce am făcut-o. Dar am avut câteva motive întemeiate. În primul rând, marți este ziua mea, iar tortul e mult mai bun savurat alături de familie, oricât de mult nu te poți înțelege cu ei. Apoi, luni nu fac ore (adică azi). Și nu în ultimul rând, sâmbătă, Cristina Nemerovschi organiza o întâlnire cu cititorii care nu au putut veni la întâlnirea cu ea de joi, din cadrul FILIT.

A, și colega mea de cameră pleca acasă, mi-ar fi fost ciudat să dorm singură în camera de cămin. Cel puțin acum, la început.

Astfel, vineri, după ora 2, deși ar fi trebuit să ies teoretic la ora 3, am început să alerg prin București. De la Facultatea de Jurnalism, adică de pe la Politehnică, până în Militari, la stația Preciziei. Am ajuns la cămin și mi-am împachetat cele câteva lucruri pe care să le iau cu mine și, desigur, rufele. Nu eram foarte decisă zilele trecute, iar vineri m-am hotărât pe loc să plec, de aceea nu îmi făcusem bagajul dinainte.

Am băut o cană cu apă și am ieșit pe ușă. Apoi am luat metroul spre Gara de Nord. După ce am stat vreo jumătate de oră la coadă, am aflat că nu mai sunt absolut deloc bilete pentru trenul spre Suceava. Mi s-a zis să mai stau puțin să mai aștept, dar mi-am luat bagajul și m-am îndreptat direct spre autogara Obor, ca să iau RVG-ul de la 7 seara. Mama a sunat și mi-a făcut rezervare și se pare că aș fi rămas fără loc dacă nu făcea. Așa că am mâncat Fornetti din Obor și am așteptat să vină ora să plece autobuzul.

Am ajuns acasă pe la 3 dimineața. După un somn nu foarte lung, m-am trezit pe la 9 jumătate, m-am pornit cu mama spre Iași ca să mă duc la întâlnirea cu Cristina. Am mers la Palas Mall, am dat o raită prin jur, am pus ochii pe niște cărți și am aflat că în acea seară era întâlnirea cu scriitoarea Veronica Roth, celebră pentru seria Divergent.

Am mers la întâlnirea cu Cristina, într-un pub numit The Trumpets, cu un stil englezesc foarte interesant și drăguț. Am conversat, ne-am întânit mai mulți și am luat-o la întrebări pe Cristina despre cărțile ei și despre când va apărea Răzvrătiții.

Apoi, mi-a trecut prin cap să mă duc și eu la întâlnirea cu Veronica Roth, dar se pare că nu au mai fost bilete și nici acele locuri ”last minute” despre care vorbeau pe site. Am renunțat în principal din cauză că nu am găsit pe nimeni cu care să discutăm despre intrare și să înțelegem clar dacă mai avem o șansă sau nu.

M-am mai interesat și de alte evenimente din acea zi din cadrul FILIT, dar nu prea am înțeles multe din orarul evenimentelor și se pare că au avut loc în mai multe locații, uneori chiar îndepăratate de mall.

Sunt dezamăgită de organizarea de la festival. Mi se pare trist că un asemenea festival literar, de o asemenea amploare a fost organizat atât de ineficient.

După o zi lungă, am ajuns acasă pe la 10 seara. Duminică am mers la bunici, m-am întânit cu o prietenă pe care încerc să o corup să vină la București și apoi am luat masa, noi două și părinții mei, la un restaurant ca să serbăm oarecum ziua mea.

După acest weekend destul de haotic, mi-am luat ziua de luni pentru a-mi trage sufletul. Mi-am descărcat 100 și ceva de episoade și fillme de pe Netflix deoarece nu stau bine cu internetul la cămin și vreau să fiu sigură că nu ajung să mă uit iar la documentarele pe care le-am văzut săptămâna trecută, doar din cauză că erau singurele lucruri descărcate de pe Netflix.

Diseară îmi voi face bagajele și la ora 9 voi lua trenul spre București. Mă așteaptă o săptămână plină de cursuri și mă bucur că au venit, în sfârșit, legitimațiile de student, să îmi pot face și eu abonament la metrou.

Sunt curioasă, dacă a-ți participat la FILIT, ce părere aveți despre festival?