Tuse, muci și podoabe de crăciun de Rareș Fogaș

Știu, știu. Dubios titlu, așa e? Dar crede-mă când îți spun că această carte este mult mai mult decât pare la prima vedere și că titlul nu vrea decât să te atragă și să te facă să te întrebi despre ce ar putea fi vorba. Așa că haide să te lămuresc ce vei găsi în Tuse, muci și podoabe de crăciun

TITLU: Tuse, muci și podoabe de crăciun
AUTOR: Rareș Fogaș
EDITURĂ: Fractalia
NR. PAGINI: 180
ANUL PUBLICĂRII: 2016
RATING:❤ ❤ ❤ ❤

Cartea prezintă drumul unui scriitor în scrierea cărții sale. Prezintă emoțiile, evenimentele și sentimentele prin care trece, într-o stare pură, necizelată. Deși la prima vedere pare o carte scrisă într-un mod vulgar, neîngrijit, te asigur că ceea ce vei găsi în ea, conținutul ei, îți va ascunde câteva idei și principii care te vor face să îți pui la îndoială unele aspecte ale existenței.

Cartea urmărește povestea unui tânăr aflat în ultimul an de liceu, care dorește să scrie. Se apucă să își relateze unele evenimente prin care trece, ținându-le bine ascunse în calculatorul său. În carte găsim diferite fragmente din viața lui, întâmplările prin care trece, sentimentele stârnite de anumite persoane, toate aceastea redate printr-o manieră necizelată,  neprelucrată.

Deși, la prima vedere, stilul de scriere ți se va părea barbar, te asigur că dacă îți vei păstra mintea deschisă și vei trece de acest obstacol, vei găsi o carte pe care o vei gusta din toate punctele de vedere. Pe lânga asta, stilul de scriere de așa natură subliniază realismul textului. Se vede că este un tânăr din România, aflat în perioada sa de rebeliune, dar și cuprins de frica de schimbare, care nu se ferește de cuvinte și mai ales de înjurături.

Atitudinea personajului este una tipic românească, dar cu o tentă unică, reflecțiile care tind spre filozofie subliind acest lucru. Deși la început pare că este doar un tânăr simplu, care își relatează viața și toate aspectele ei, îți vei da seama că acesta trece de bariera trăirii și ajunge să își pună la îndoială viața și cum o trăiește, de asemenea, și cum îi este afectată de ceilalți oameni.

Din diferite motive, încă neclare mie, mi-a plăcut cartea mai mult decât pot exprima în scris. Cred că m-am simțit bine să citesc ceva cu care pot să mă indentific, după toate romanele americane și englezești care au prea puțin de a face cu realitatea din România. Mi-a plăcut să îi urmăresc întâmplările și cum răspunde el la toate dificultățile pe care le întâmpină.

Mai multe nu am ce spune despre această carte, dar dacă vrei o lectură actuală, cu care să puteți rezona, date fiind locul în care se petrece acțiunea și naționalitatea personajului, îți recomand cu drag Tuse, muci și podoabe de crăciun. Este o carte cu adevărat unică și frumoasă într-un fel numai al ei.

Cartea mi-a fost oferită pentru recenzie de Editura Fractalia și poate fi achiziționată de aici: LINK.