Când am început cartea mă așteptam să îmi placă. Am cumpărat-o de la Bookfest și am participat la lansarea ei, deci aveam habar despre ce e și ce fel de structură are. Dar ceea ce nu mă așteptam a fost că o să îmi placă atât de mult. Oh, Doamne! Nu o fi o carte de ficțiune, dar e la fel de bună!
TITLU: Ce ne facem cu România? Dialoguri cu cititorii
AUTOR: Cristina Nemerovschi
EDITURĂ: Herg Benet
NR. PAGINI: 271
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Carte compusă din dialogurile online avute de Cristina Nemerovschi cu cititorii săi.
„E ușor să te bați cu pumnul în piept că iubești România. E simplu să-ți cumperi un fular în culorile tricolorului – roșu, galben și albastru – și să ieși în piață de 1 Decembrie, la un pahar de vin gratis. E comod să te cerți în diferite grupuri pe Facebook cu „nenorociții care nu iubesc trupul patriei mamă și-l pângăresc“. E la îndemână să-ți lipești pe manșetă o etichetă care urlă că „românii sunt frumoși“. E confortabil să te împăunezi cu reușitele altor români, alții decât tine – fie că vorbim despre filme românești premiate în lume, fie că vorbim despre o echipă de fotbal sau niște liceeni olimpici la matematică. E ideal să spui, de acasă, din fotoliul tău, scuipând o coajă de sămânță pe covor: „E buni, domle, e români de-ai noștri!“ Dar, de fiecare dată când ești tentat să spui asta, pune-ți și întrebarea: când am făcut, cu adevărat, ceva real și personal PENTRU România?”
Trebuie să subliniez foarte clar: dacă ai un dibiu cât de mic că această carte te va plictisi, nu e deloc adevărat. Spun cu mâna pe inimă că și eu am avut un astfel de dubiu, mă gândeam doar că va fi interesant să citesc niște răspunsuri la întrebări pe care le găsești deseori și în interviuri. Total greșit. Am învățat că nu trebuie să subestimez niciodată vreo carte a Cristinei Nemerovschi.
Cartea cuprinde 20 de capitole. Majoritatea sunt scrise pe structura întrebare-răspuns și au diferite teme, precum personajele cărților autoarei, viața de scriitoare, cititorii ei, dar și despre România, despre populația ei, despre filozofie, despre muzica rock, despre controverse.
Sunt și două capitole, de la finalul cărții, care surprind postări, comentarii culese, care au ca autori ori Cristina, ori acei hateri, cei care îi denigrează cărțile. Aceasta a fost una dintre părțile cele mai interesante ale volumului.
Ce facem cu România? expune foarte multe idei interesante, credințe și teorii. Punctul de atracție este însăși perspectiva asupra lumii a autoarei. Aceasta vede viața într-un mod unic, pe care nu îl găsești prea ușor și are darul de a-ți deschide ochii, te face să îți chestionezi propria viață, să înțelegi dacă tu trăiești sau doar ești viu.
De asemenea, vei găsi multe evenimente pe care le povestește, întâmplări prin care a trecut, mesaje pe care le-a primit care ori i-au stârnit râsul, ori au bucurat-o peste măsură. Cu toate astea, încearcă să aducă la cunoștință anumite probleme pe care noi tindem să le ignorăm sau pur și simplu nu avem habar de ele. Face o comparație între ceea ce înseamnă piața de carte în România și ceea ce înseamnă în străinătate, în țările civilizate.
Să fiu sinceră, când am citit cartea, m-am simțit de parcă aș fi la o lansare a Cristinei. Puteam să îi aud vocea cum răspundea în timp ce citeam, a fost o experiență total nouă. Cărțile ei au constituit întotdeauna o sursă de inspirație pentru mine. În timp ce le citesc, creierul meu vine cu diferite idei, care mai de care mai interesante și mai trăsnite. Cred că acum am acumulat peste 5 idei de evenimente și articole. De un articol veți auzi cât de curând, deja e în proces de scriere.
Recomand cu tot dragul această carte! Dacă ai citit măcar una dintre romanele Cristinei și ți-a plăcut, sunt sigură că îți va plăcea această operă, o carte în care se răspunde la întrebări care ți-au trecut măcar o dată prin minte.
Cartea nu mi-a fost oferită spre recenzare pentru că am cumpărat-o cu proprii bănuți pentru a susține autorii români. O puteți achizionța și voi de aici: LINK.