De ce nu cred în cărțile de dezvoltare personală

Orice carte de dezvoltare personală îți promite ceva. O dată ce le termini, o să poți să îți descoperi inteligența, să fii tu însuți, să fii de succes etc. Dar oare chiar ne ajută cu ceva aceste cărți? 

Am aflat de ele acum mult timp. Cred că aveam vreo 13-14 ani când am dat peste o carte de genul. Dar nu mai îmi aduc aminte despre ce era. Oricum, am început să le cumpăr. Erau cărți despre cum să îți îmbunătățești memoria, cum să te îmbraci pentru a comunica mesajul dorit, chiar și limbajul gesturilor, care, nu neg, te poate ajuta, dar doar dacă ești vreun afacerist.

Nu zic că nu ajută. Cred că ele exista pentru că au un efect. Dar de ce nu cred eu în ele?

După ce am cumpărat cele câteva cărți. am început să le citesc. Și am încercat să aplic ce scrie acolo. Dar este o singură problemă: oamenii sunt foarte diferiți, iar unele metode nu pot merge la toți. Astfel că nu am putut să mă adaptez cerințelor impuse.

Și tocmai diferențele dintre noi mă fac să cred că uneori aceste cărți îți pot face mai mult rău decât bine, cel puțin în cazul meu. Pentru că nu reușeam să implementez nimic în viața mea de zi cu zi, mă făcea să mă simt rău. Dar mi-am dat seama de un lucru.

Eu nu trebuie să mă schimb pentru a face ceva. Nu trebuie să mă forțez să fac ceva dacă nu rezonez cu acel ceva. Adică, dacă eu nu sunt o persoană matinală, asta nu înseamnă că trebuie să mă chinui să mă trezesc la 5 dimineața pentru a fi de succes. Nu mă trezesc așa de dimineață, dar totuși am intrat la facultate și fac o treabă destul de bună cu blogul.

Cred că e mai mult vorba de diferența de perspectivă. Pentru cei care au scris cartea, drumul pe care l-au ales merge, dar pentru alte persoane, nu poate fi asigurat acest lucru.

Eu cred că ar trebui să evoluăm pe baza a ceea ce trăim. E bine să învățăm din viața și greșelile altora, dar cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe noi înșine, pe viața noastră și pe experiențele noastre.

Să încercăm să devenim persoane mai bune, dar avându-ne pe noi în mijloc, nu vreun principiu cules dintr-o carte de dezvoltare personală. Așa că susțin să încercăm să ne cunoaștem pe noi și să devenim cea mai bună versiune a noastră, nu a altcuiva.

Cam asta am avut de zis despre cărțile de dezvoltare personală. Specific că e stric părerea mea.

Ce părere aveți despre aceste tipuri de cărți?