De ce nu cred în cărțile de dezvoltare personală

Orice carte de dezvoltare personală îți promite ceva. O dată ce le termini, o să poți să îți descoperi inteligența, să fii tu însuți, să fii de succes etc. Dar oare chiar ne ajută cu ceva aceste cărți? 

Am aflat de ele acum mult timp. Cred că aveam vreo 13-14 ani când am dat peste o carte de genul. Dar nu mai îmi aduc aminte despre ce era. Oricum, am început să le cumpăr. Erau cărți despre cum să îți îmbunătățești memoria, cum să te îmbraci pentru a comunica mesajul dorit, chiar și limbajul gesturilor, care, nu neg, te poate ajuta, dar doar dacă ești vreun afacerist.

Nu zic că nu ajută. Cred că ele exista pentru că au un efect. Dar de ce nu cred eu în ele?

După ce am cumpărat cele câteva cărți. am început să le citesc. Și am încercat să aplic ce scrie acolo. Dar este o singură problemă: oamenii sunt foarte diferiți, iar unele metode nu pot merge la toți. Astfel că nu am putut să mă adaptez cerințelor impuse.

Și tocmai diferențele dintre noi mă fac să cred că uneori aceste cărți îți pot face mai mult rău decât bine, cel puțin în cazul meu. Pentru că nu reușeam să implementez nimic în viața mea de zi cu zi, mă făcea să mă simt rău. Dar mi-am dat seama de un lucru.

Eu nu trebuie să mă schimb pentru a face ceva. Nu trebuie să mă forțez să fac ceva dacă nu rezonez cu acel ceva. Adică, dacă eu nu sunt o persoană matinală, asta nu înseamnă că trebuie să mă chinui să mă trezesc la 5 dimineața pentru a fi de succes. Nu mă trezesc așa de dimineață, dar totuși am intrat la facultate și fac o treabă destul de bună cu blogul.

Cred că e mai mult vorba de diferența de perspectivă. Pentru cei care au scris cartea, drumul pe care l-au ales merge, dar pentru alte persoane, nu poate fi asigurat acest lucru.

Eu cred că ar trebui să evoluăm pe baza a ceea ce trăim. E bine să învățăm din viața și greșelile altora, dar cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe noi înșine, pe viața noastră și pe experiențele noastre.

Să încercăm să devenim persoane mai bune, dar avându-ne pe noi în mijloc, nu vreun principiu cules dintr-o carte de dezvoltare personală. Așa că susțin să încercăm să ne cunoaștem pe noi și să devenim cea mai bună versiune a noastră, nu a altcuiva.

Cam asta am avut de zis despre cărțile de dezvoltare personală. Specific că e stric părerea mea.

Ce părere aveți despre aceste tipuri de cărți?

12 gânduri despre ”De ce nu cred în cărțile de dezvoltare personală

 1. Feli Varasf zice:

  Eu una am o părere împărțită legat de aceste cărți. Sunt unele cu adevarat bune care cu adevarat mă ajută și sunt altele pe care regret că le-am cumpărat, și cu care nu pot fi de acord. Cred că constă așa cum ai spus și tu de persoană, și perspectiva din care privim lucrurile. Oricum suntem diferiți și astfel nu putem toți să ne trăim viețile cu aceleași concepții.

  Apreciat de 1 persoană

 2. anasylvi zice:

  Citesc rar astfel de carti, iar unele dintre ele sunt chiar utile. Nu cred insa ca trebuie sa plecam de la premisa ca lectura unor astfel de carti ne va rezolva noua problemele. Ai punctat foarte bine faptul ca suntem diferiti si, in concluzie, nu putem avea aceleasi rezultate urmand aceleasi tehnici. E ca si cum toti care iau o carte de gradinarit ar deveni maestri peisagisti, sau citind cartile lui jamie Oliver ne transformam toti in bucatari buni. Din aceste carti, vom prelua doar ceea ce intuitiv simtim ca ni se potriveste, daca incercam sa luam totul drept litera de lege, evident nu facem cine stie ce progrese. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Reiki Do zice:

  Dezvoltarea personala a devenit ca atatea alte directii (dezvoltarea spirtituala), o problema de marketing. Autorii scriu ca sa vanda, deci criteriul principal este sa te faca sa cumperi cartea. Profesorii de dezvoltare personala au ca prim interes sa-si vanda cursurile. Toate astea au succes daca tu reactionezi emotional la oferta lor si cumperi. Apoi … faptul ca ei chiar stiu sa te dirijeze pe calea transformarii personale in ceea ce ai dori tu sa fii, sau ai nevoie … aia e alta mancare de peste. Cati sunt ceea ce zic ca sunt ca sa te duca si pe tine acolo?

  Apreciat de 1 persoană

  • Dumitrița Socianu zice:

   Sunt total de acord. Am cumparat uneori carti de dezvoltare personală cu gândul că ma ajută, iar după ce am deschis cartea și am înaintat ceva in ea, am descoperit ca nu ma ajuta cu nimic, doar îmi oferea câteva exemple de oameni care au reușit ceea ce as dori si eu sa reusesc…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.