Înscrierea la facultate și cum am trecut eu prin ea

În perioada asta voi scrie mai multe articole off topic deoarece sunt ocupată în majoritatea timpului cu transferul dubios de la liceu la facultate și nu mai am destul timp cât să fac și altceva. Ultimul eveniment important prin care am trecut a fost înscrierea la facultate. 

Tot ce mi se întâmplă acum mi se pare extrem de ciudat. BAC-ul mi s-a părut în regulă, am mai dat simulări, nu era ceva nou. Dar să merg să mă înscriu la facultate a fost cu siguranță ceva nou.

Astfel am ajuns într-o zi de miercuri dogoritoare în București. După o noapte mai mult sau mai puțin nedormită (m-am pornit cu autobuzul la ora 21 și am ajuns în jurul orei 4 dimineața), primul loc în care am poposit a fost McDonald’s-ul de la Gara de Nord. Am stat acolo până pe la 7, când a venit și mama, care venise de la mare doar ca să mă însoțească la înscriere.

Prima oprire a fost la hotel, unde am lăsat mașina. Apoi am ajuns la Facultatea de Jurnalism (FJSC) cu un tramvai, dar ne-am dat seama că aveam nevoie de un notar. Am căutat un notar, am luat un metrou și am reușit să legalizăm toate documentele legate de Bacalaureat. Apoi ne-am întors la facultate. Acolo am stat ceva timp până am găsit locul unde se fac înscrierile.

Sincer, nu îmi vine să cred cât de multă lume se înscrie la jurnalism. După ce am trecut de un corp al căminului, am dat de corpul principal al complexului, am găsit lifturile și într-un final și cele două clase dedicate înscrierii.

Într-o sală intrai și te ajutau câțiva oameni să completezi fișa de înscriere lungă de vreo 4 pagini, apoi să îți verifice dacă aveai tot ce îți trebuie în dosar. Nu te gândi la ce e mai bun, nu luau oamenii la rând sau ceva, pur și simplu se pendulau nebunește de la unul la altul. Eu nu am plecat de acolo decât când am fost sigură că aveam tot ce trebuia.

În cea de-a doua clasă, aproape toate băncile erau pline cu oameni care voiau să depună dosarul, unii însoțiți de părinți, la fel ca mine (ceea ce m-a făcut să mă simt puțin mai bine, nu eram singura care venea cu părinții 🙂 ). M-am așezat într-o bancă din spatele clasei. Mai târziu au fost rugați părinții să aștepte pe hol, iar, nu mult după aceea, au anunțat că mai deschis o clasă pentru înscrieri și că ultimii veniți sunt rugați să meargă în acea clasă.

Așa am ajuns împreună cu încă 7-10 oameni să mergem în cea de-a doua clasă, unde urma să ne depunem fiecare dosarul. După mult mult timp, în care unii dintre acești oameni au venit și au plecat, ca mai apoi să revină (destul de mulți nu aveau dosarul complet), am reușit să depun dosarul meu care spunea că voi da examen de admitere la toate cele trei specializări din cadrul facultății. Doamna secretară (sau ce funcție o avea) chiar m-a felicitat că am avut un dosar bine pus la punct și asta m-a amuzat teribil.

După ce am scăpat din infernul ce înseamnă înscrierea la FJSC, trebuia să mă mai duc să depun dosar și la Facultatea Româno-Americană (RAU), dar deja nu mai aveam chef să pierd atât de mult timp. Când am terminat la FJSC era deja ora 13:30. Dar, după ce m-am gândit mai bine și după ce a mai încercat și mama să mă convingă, am hotărât să merg și acolo.

Ne-am dat jos din autobuz și inițial am luat-o în direcția greșită, dar ne-am dat seama și ne-am întors. Am ajuns la RAU și pot spune că am fost impresionată de clădire, e foarte modernă. Dar uneori mărul frumos e putred în interior. Am intrat în instituție și imediat a venit cineva și ne-a întrebat dacă suntem pentru înscriere. Am scris pe dosarul tip plic ceea ce trebuia, după un model, am pus ce trebuia în dosar și am mers la una dintre doamnele secretare (sau ce funcție or avea) și ea a completat o fișă de înscriere pe calculator, a printat-o, mi-a cerut să verific datele și să semnez. Apoi doar am mers cu fișa până la un ghișeu aproape de birourile doamnelor secretare și am achitat taxa de înscriere. Am mers înapoi la domna, a adăugat chitanța la dosar și asta a fost. Nu a luat nici jumătate de oră. Mai erau și alți oameni care doreau să se înscrie, dar nu în halul ăla de mulți cum erau la FJSC.

La RAU am beneficiul de a nu mai da admitere deoarece am atestat la informatică și echivalez. M-am înscris la marketing, sper să fie bine.

De acum trebuie să merg luni, marți și miercuri să dau examenele de admitere la FJSC și cred că pe 29 aflu rezultatele. La RAU aflu pe 22 pe ce loc mă clasez și pot confirma locul până pe 27. Asta este o problemă, pentru că, dacă vreau să confirm locul, chiar dacă e posibil să intru la buget, nu e totul singur până în septembrie, trebuie să plătesc 40% din taxa pe un an. Oricum, voi vedea ce fac după examenele de admitere.

Între timp voi savura 3-4 zile de studiu la malul mării. Am hotărât că nu merită să pierd încă 8 ore pe drum spre casă, apoi încă 8 ore spre București pentru examene.