Cum eram cândva de Amber Smith

Am o mică povestioară cu această carte. Prima dată am auzit de ea în sala de clasă, la ora de română. După cum știți, Arthur are nu știu ce fel de legătură și mai vinde cărți „cluburilor de lectură” de prin școli. Astfel, fosta mea profesoară de română ne-a spus că este o carte interesantă și ne-a întrebat dacă vrem să o cumpărăm. Vreo cinci elevi au ridicat mâna. S-a decis, va da comandă de carte. 

Dar după o săptămână, poate două, vine la oră și ne spune că a anulat comanda. A citit cartea și i se părea o prostie. A spus că nu era cine știe ce și că mai bine că a citit-o și nu ne-a pus să o cumpărăm fără rost.

Și doar nu era să ascult ceea ce a spus ea. Când am zărit cartea la Bookfest am luat-o fără dar și poate.

TITLU: Cum eram cândva
AUTOR: Amber Smith
EDITURĂ: Arthur
NR. PAGINI: 360
ANUL PUBLICĂRII: 2018
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Lumea lui Eden, o fată timidă și liniștită, se învârte în jurul familiei, a clarinetului și a micului ei grup de prieteni. Până într-o noapte, când, în siguranța propriei case și la adăpostul propriului pat, este violată. Pentru Eden nimic nu va mai fi la fel. Va ajunge să urască tot ce a iubit vreodată. Toate acelea lucruri pe care le știa dintotdeauna ca fiind adevărate se transformă brusc în niște minciuni. Eden nu se poate întoarce în timp ca să schimbe acea noapte, dar poate schimba ce se întâmplă în continuare.

Acest roman îndrăzneț, care măsoară cicatricile adânci lăsate de un eveniment traumatic, vorbește totodată despre dezamăgirile, durerile și inevitabilele schimbări ale adolescenței, din prisma unei fete care învață să-și asume incredibila forță de care nu se știa capabilă.

Din păcate, este o poveste clasică a unei fete care își schimbă personalitatea din cauza unei traume. După evenimentul tragic, Eden devin o persoană complet diferită.

Inițial, ea este o fată liniștită, mediocră, care nu este remarcată de nimeni și care ducea o viață normală. Cântă la clarinet și își petrece timpul cu un mic grup de prieteni. Dar într-o noapte, se întâmplă ceva îngrozitor.

După acea noapte, totul se schimbă. Eden caută o nouă definiție a vieții. Fata de dinainte i se pare vulnerabilă,  fără apărare, astfel că ea își construiește un zid în jurul inimii.

Din dorința de a simți și altceva în afară de durere, ea caută experiențe noi. Astfel ajunge să lipsească foarte mult de acasă și să devină o așa zisă „fată rea”.

Trec trei ani, iar Eden se regăsește la răscruce. Simte că viața ei nu va mai fi niciodată ca înainte și îi pare rău pentru toate persoanele pe care le-a rănit. Dar va spune vreodată cuiva ce i s-a întâmplat? Asta vă las să aflați singuri.

Este o poveste tristă, trebuie să spun, dar cu un final care poate le va da speranță unora. Sincer, nici nu prea am cuvinte. Este o carte emoționantă, care mi-a scos vreo două lacrimi la iveală, dar care nu m-a convins până la capăt să îi dau mai mult de 4 inimioare, deși cred că e mai mult de un 4.5.

Recomand cartea tuturor. Cred că în special fetelor, pentru ele poate că ar înțelege mai bine prin ceea ce trece Eden, dar cred că e bine să o citească oricine. Oricum, este o carte răvășitoare și prin asta am spus tot.