Partea întunecată a magiei de V. E. Schwab (Culorile magiei #1)

Când am primit cartea asta (în decembrie, dacă îmi amintesc bine), am fost atât de încântată și mi-am dorit așa de mult să o citesc încât nu am pus mâna pe ea până acum două zile. Știu că sună ciudat, dar așa am obiceiul să fac cu romanele de care sunt foarte entuziasmată. Le las, în capul meu spunându-mi „nu acum, încă nu sunt pregătită să citesc asta, lasă că citesc altă carte, care mă așteaptă de mai mult timp”, și așa ajung să reușesc să citesc cartea la luni bune distanță de ziua în care am primit-o. Dar lăsând la o parte dubioasa mea practică, este timpul să vă spun de ce trebuie să citiți această carte, pentru că, crede-mă, orice împătimit de fantasy trebuie să o citească! 

TITLU: Partea întunecată a magiei
AUTOR: V. E. Schwab
EDITURĂ: Nemira
NR. PAGINI: 381
ANUL PUBLICĂRII: 2017
SERIE: Culorile magiei
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Într-un univers guvernat de magie există mai multe Londre: Roșie, Gri, Albă și, în trecut, una Neagră.

Kell este ultimul dintre Antari, magicieni care pot călători între lumile paralele. A crescut în Londra Roșie și este mesagerul oficial pentru afacerile cu sângeroasa Londra Albă și cu Londra Gri, cea fără de magie. Neoficial însa, Kell e un contrabandist pasionat de artefacte din alte lumi, Lila, o hoață care bântuite în travesti străzile Londrei Gri și visează sa ajungă pirat, îi fura un obiect magic extrem de periculos. Inițial dușmani, Kell și Lila sunt nevoiți să se ajute unul pe altul când își dau seama că au intrat într-o conspirație mortală.

Vreau să încep această recenzie expunându-mi admirația pentru lumea creată de autoare. Ideea celor patru Londre suprapuse este atât de fascinantă pe cât este de estetică. Londra Roșie, orașul în care trăiește Kell, este un loc plin de viață, de culoare și de magie. Vibrația ei se simte peste tot, orașul pare chiar să pulseze. Londra Albă este, așa cum sugerează și numele, un oraș rece, ca de gheață, unde oamenii își pierd magia și fac orice pentru a o recăpăta, pentru a o supune, iar asta i-a transformat pe oameni în monștri, în animale hămesite pentru orice fărâmă de magie. În Londra Cenușie lucrurile stau cu totul altfel. Orașul Lilei este lipsit de magie, mai exact, uitată de foarte mult timp. Pare plină de un aer cenușiu, de praf și este asemănătoare Londrei originale, cea din realitate. Chiar dacă ar părea plictisitoare, oamenii din acest oraș nu sunt chiar atât de neștiutori pe cât vor să pară. Iar cea din urmă, Londra Neagră, este un oraș distrus de magie. Aceasta a ajuns să devoreze oamenii la propriu, iar ceea ce s-a întâmplat în acest loc i-a făcut pe locuitorii celorlalte Londre să închidă granițele, trecerile, singurii care mai puteau comunica erau vrăjitorii antari.

Kell este unul dintre ultimii antari rămași. El poate să treacă dintr-o Londră într-alta cu ajutorul magiei pe care o are. Dar asta nu este întotdeauna un lucru bun. Astfel el lucrează pentru regele și regina Londrei Roșii și este pe post de poștaș între orașe. Dar, din cauza unei preferințe pentru anumite lucruri, Kell face contrabandă cu diferite obiecte, aducându-le și ducându-le între cele trei orașe suprapuse.

După o întâlnire nefastă cu regina și regele Londrei Albe, Kell este păcălit să aducă un lucru foarte prețios și periculos în Londra Roșie. După o serie de evenimente produse de această întâmplare neobișnuită, Kell o întâlnește pe Lila, o hoață din Londra Cenușie.

V-aș spune mai multe, dar nu vreau să dau spoilere și sper că nu am dat nici până acum. 😀

Cartea este scrisă la persoana a III-a, ceea ce conferă o perspectivă mai largă. Aflăm gândurile atât ale lui Kell și ale Lilei, cât și ale altor personaje, uneori personaje care doar ajută la extinderea perspectivei dincolo de viziunea protagoniștilor.

Kell este un personaj complex, real aș putea spune. Deși își iubește foarte mult prietenul, acesta nu îi respectă dorința de a opri contrabanda. După o serie de evenimente, el dovedește curaj și chiar nechibzuință în luarea deciziilor pe viață și pe moarte.

Pe de altă parte, Lila este exemplul de personaj negativ cu porniri bune. Ea obișnuiește să fure de la cei bogați, întrucât ei se apărau mai puțin decât săracii, pentru a putea să se întrețină. Visează să ajungă pirat, să aibă propria corabie, în alte cuvinte, să fie un hoț pe mare. Dar, o dată ce apare Kell în viața ei, ea își descoperă o latură neștiută, ce cuprinde solidaritate și dorința de a proteja pe altcineva.

Romanul este foarte complex, mai mult chiar decât pare la prima privire. Adevărul e că îți va lua ceva să te obișnuiești cu lumea creată, la început și eu eram în ceață, nu prea înțelegeam unele lucruri. Dar crede-mă când îți pun că merită să continui să citești!

Nu recomand, îți spun cu mâna pe inimă: dacă iubești genul fantasy, trebuie neapărat să citești această carte, iar, dacă nu ești chiar fan al genului, cred că ar trebui să-i dai o șansă, o carte ca aceasta greu vei mai găsi.

Cartea mi-a fost oferită spre recenzare de Editura Nemira și o puteți achiziționa de aici: LINK.