Tu de Caroline Kepnes

Am început acestă carte acum mult mult timp în urmă. Cred că acum 6-7 săptămâni. Între timp însă mi-au căzut și alte cărți în mână care m-au făcut să iau o pauză de la acest roman. Dar azi, am reușit în sfârșit să îl termin! 😀

TITLU: Tu
AUTOR: Caroline Kepnes
EDITURĂ: Herg Benet
NR. PAGINI: 464
ANUL PUBLICĂRII: 2017
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤

Tu este o carte specială. Este un thriller original, nu am mai citit nimic care să îi semene. Este despre obsesii și despre cât de departe pot ajunge ele, dar și despre partea negativă a acestora.

Atunci cand o tanara si frumoasa scriitoare aspiranta intra in libraria din New York in care lucreaza Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine in situatia lui: ii cauta pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit.

Este doar o singura Guinevere Beck in intreaga metropola. Ea are un profil public de Facebook si posteaza pe Twitter neincetat, dezvaluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie sa stie: se recomanda pur si simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la Universitatea Brown, locuieste pe Bank Street si va fi la un bar din Brooklyn diseara – locul perfect pentru o intalnire „intamplatoare”.
Pe masura ce Joe capata in mod invizibil si obsesiv controlul asupra vietii lui Beck, el orchestreaza o serie de evenimente pentru a se asigura ca Beck nimereste in bratele lui primitoare. Trecand de la statutul de hartuitor din umbra la cel de iubit oficial, Joe se transforma in barbatul visurilor lui Beck, totul in timp ce, pe tacute, inlatura orice obstacol care i-ar putea sta in cale. Chiar daca asta ar insemna sa ucida.
Romanul e scris într-un stil aparte. Auzim gândurile lui Joe și pare că îi povestește lui Beck tot ce face pentru a putea fi împreună cu ea. Din ziua când femeia a intrat în librărie, el a căpătat o obsesie înfricoșătoare.
El face orice este nevoie pentru a o cunoaște și pentru a o întâlni întâmplător, pentru a putea să o facă să se îndrăgostească de el. Într-o seară în care Beck bea prea mult, acesta îi fură telefonul care va deveni o sursă importantă de informații. O va urmări peste tot, chiar și la unele festivaluri foarte ciudate și va afla unele secrete ale fetei.
Romanul este terifiant, deși modul în care povestește Joe te face să crezi că nimic nu este în neregulă, ceea ce face el este complet normal, el doar vrea să se asigure că ea este în siguranță.
Așa ajunge să înlăture unele persoane care crede el că sunt nocive pentru Beck. Începând de la fostul ei iubit, Benji, cu care se mai vede ocazional, dar care este dependent de droguri și duce o viață fără responsabilități, până la una dintre cele mai bune prietene ale ei, Peach, care minte că e depresivă și că are impresia că cineva o urmărește, doar pentru a masca faptul că e îndrăgostită de Beck și dorește să o aibă tot timpul în jur.
Dar Joe știe cum să se comporte cu felul acesta de persoane și consideră că Beck merită mult mai mult, că îl merită pe el. În viziunea lui, Joe este fără cusur. Dacă se întâmplă ceva nepotrivit, cum ar fi cineva bătut sau mort, el se consolează spunându-și că victimele au vrut-o, că ele au spus indirect asta când au comunicat sau când au dezamăgit-o pe Beck. Astfel el crede că aduce lege în univers, că victimele merită tot ceea ce primesc.
Stările lui Joe se schimbă foarte rapid. Dacă Beck îi spune că îl iubește sau dacă îl sună/îi trimite mesaj, el este în al nouălea cer și nu mai poate de fericire. Deja se vede în luna lor de miere ori acasa, conviețuind și iubindu-se atât de intens.
Dar o dată ce Beck începe să se îndepărteze, el crede că viața lui se sfârșește, toată lumea lui se prăbușește. Atunci ea ia hotărârea să găsească miezul problemei, cauza care o face să se distanțeze. Deoarece el crede că ea nu dorește să se distanțeze, dar cineva o influențează să o facă.
Joe pare că știe tot timpul ce simte Beck și ceea ce gândește. E foarte ciudat, pare că înăuntrul lui a mai crescut o Beck, de parcă ea e parte din el și el nu poare trăi fără ea.
Însă obsesia asta nu va avea niciodată un final fericit, este o boală, care, deși pare că la un moment dat va fi tratată, nu dispare.
Romanul este unul greu de digerat, cel puțin așa a fost pentru mine. Acțiunea și personajele par simple la început, dar pe măsură ce evenimentele evoluează, totul devine mult mai intens.
Recomand cartea cu tot dragul fanilor genului thriiler. Eu nu sunt mare fan al acestui gen, dar această cartea chiar mi-a plăcut 🙂