Cinder de Marissa Meyer (Cronicile lunare #1)

Când am citit acest roman a fost acum mult mult timp. Mai exact pe la începutul lui ianuarie. Dar cum școala mă omoară, nu am avut deloc timp să îi scriu o recenzie. Și am vrut de atâta timp să o scriu, romanul ăsta merită așa de mult! Ceea ce vă pot spune sigur e că nu veți fi dezamăgiți de Cinder, pentru că această carte le are pe toate! 

TITLU: Cinder
AUTOR: Marissa Meyer
EDITURĂ: Epica
NR. PAGINI: 367
ANUL PUBLICĂRII: 2017
SERIE: cronicile lunare
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Cinder nu se compară cu nimic din ce am citit până acum. Este o poveste SF, cu elemente fantasy și romantice, un deliciu literar, ce mai! Deși poate părea un ghiveci literar, nu îți face griji, Marissa se pricepe de minune în a pune cât trebuie din fiecare și în a le combina fără să pară mult prea mult.

La 126 de ani dupa Al Patrulea Razboi Mondial, oamenii si androizii aglomereaza strazile zgomotoase ale Noului Beijing. O molima letala face ravagii printre cetateni. Din spatiu, un popor lunar nemilos priveste cu atentie, asteptand sa actioneze. Nimeni nu stie ca soarta Pamantului atarna pe umerii unei singure fete…
Cinder, o adolescenta de saisprezece ani, mecanic talentat, e cyborg. Provenind dintr-o regiune defavorizata, e urmarita de un trecut misterios si detestata de mama ei vitrega. Dar cand viata ei se intrepatrunde cu cea a chipesului print Kai, fata se trezeste in centrul unei lupte intergalactice si a unei atractii interzise.
Captiva intre datorie si libertate, loialitate si tradare, tanara trebuie sa descopere secretele trecutului ei pentru a putea proteja viitorul omenirii. Intrucat exista ceva neobisnuit in legatura cu Cinder, ceva pentru care unii ar face moarte de om.

Elementul cel mai de interes este lumea făurită de autoare. Ne aflăm în anul 126 de la cel de-al Patrulea Război Mondial. Este o lume a viitorului, unde trăiesc pe Pământ oameni, cyborgi și androizi, iar pe Lună trăiesc, evident, lunarii. Suntem în Noul Beijing și urmărim povestea lui Cinder, un cyborg de șaisprezece ani și un mecanic talentat.

Personajul Cinder este unul complex care pornește de la personajul Cenușăreasa din popularul basm. Deși par că cele două au aceleași rădăcini, o mamă vitregă rea, surori vitrege rele și o situație tristă, aici se opresc toate asemănările. Cinder e diferită de personajul din basm prin caracterul ei. Este o fată independentă, care încearcă să își ascundă statutul de cyborg pentru a nu fi marginalizată de societate și care încerca să scape de sub tutela mamei vitrege, pe care o disprețuiește.

Cea mai bună prietenă a ei, Iko, este un android care aduce cele mai amuzante părți din carte. Cipul defect de personalitate a androidului care îi conferă un caracter unic, face ca fiecare dialog cu Cinder să fie de un umor inteligent și molipsitor.

Acțiunea din roman te va ține cu sufletul la gură. Deși începutul este puțin mai molcom, așa cum sunt toate începuturile, nu te descuraja, suspansul te va lua cât de curând prin surprindere. Nu au cum să lipsească situații la limită și încercările imposibile. Toate acestea constituind o adevărată plăcere pentru cititor, pentru mine sigur a fost 🙂

Când un client sub acoperire vine și îi cere un serviciu lui Cinder, aceasta va declanșa fără voia sa o serie de întâmplări mai puțin fericite dar care vor avea un final cu totul neașteptat.

Multe nu pot spune despre carte, nu vreau să vă stric plăcerea lecturii.

Recomand cu mare drag acest roman! Este un must read pentru orice iubitor de SF-fantasy, un deliciu literar. Aștept cu sufletul la gură continuarea seriei și sper că va apărea cât mai curând.

Cartea mi-a fost oferită spre recenzare de Editura Epica și o puteți achiziționa de aici: LINK.