Pink Floyd în roșu de Michele Mari

Pink Floyd în roșu nu e deloc ceea ce te-ai aștepta. În ultimul timp, numai de astfel de cărți dau, dar de data asta este într-un sens bun. Da, este o carte despre Pink Floyd, arhicunoscuta trupă, dar povestită într-un mod cu totul inedit. Te-am făcut curios? Atunci citește în continuare pentru a ști la ce să te aștepți de la roman. 

TITLU: Pink Floyd în roșu
AUTOR: Michele Mari
EDITURĂ: POLIROM
NR. PAGINI: 248
ANUL PUBLICĂRII: 2011
RATING: ❤ ❤ ❤

Pentru a fi o experiență completă, în timp ce scriu, ascult Side 3 al albumului The Wall. Acum ascult acest album având o cu totul altă perspectivă asupra pieselor. Nu cred că voi mai asculta vreodată la fel Comfortably Numb.

Revenind la carte, nu am știut nimic despre trupă. Am ascultat renumita piesă Another Brick in the Wall Part. 2, am cumpărat două viniluri pe care se găsește albumul The Wall, am făcut o încercare pe YouTube cu albumul The Dark Side of the Moon și cam atât. Nu știam din cine este formată trupa, nu știam nici măcar cam prin ce perioadă exista. Dar astea nu au constituit nicio problemă în lecturarea cărții, m-am adaptat pe parcurs.

Pink Floyd in rosu este un roman experimental, in care rafuielile membrilor formatiei Pink Floyd devin un prilej pentru reluarea metaforica a unui proces de creatie. Calatorie in lumea legendarului grup, puzzle de amintiri, marturisiri si istorii alternative, cartea ii ofera cititorului sansa de a afla secrete despre istoria formatiei, de a face cunostinta cu cei din preajma lui Syd Barrett si cu aceia care au avut, fie si tangential, legatura cu Pink Floyd. Documentindu-se si, in aceeasi masura, impletind strins fictiunea cu faptul istoric, autorul aduna la masa rotunda a naratiunii toate personajele in masura sa redea povestea unui mit, de la sunetisti pina la celebritati ca Stanley Kubrick, David Bowie sau Michelangelo Antonioni.

Pink Floyd în roșu este scrisă sub forma unei anchete ce cuprinde lamentații, interogații, mărturii, rapoarte și altele de asemenea. Inițial, această alcătuire te va deruta. Eu sigur am fost derutată, mă gândeam că nu voi putea duce cartea la capăt pentru că din primele lamentații nu am înțeles aproape nimic. Părea o lectură greoaie și mă gândeam de ce am cerut această carte. Dar după vreo 10 pagini m-am obișnuit cu ritmul ei și a început chiar să îmi placă, mi-am dat seama cât de interesantă este.

Nu pot să mint, legenda lui Syd Barrett, în jurul căreia pare că se învârte cartea, a constituit un lucru foarte curios. Cum nu cunoșteam absolut nimic despre trupă, a fost totul nou pentru mine. Nu știam de soarta unuia dintre originarii membri ai trupei, dar am aflat destul de multe lucruri. Astfel că mi s-a părut că s-a axat mai mult pe Syd și pe cum a influențat acesta trupa atunci când făcea parte din ea, dar și după plecarea lui.

Cartea dorește să se prezinte ca o biografie fictivă a trupei, adică nu e nimic sigur, este o lucrare de ficțiune. Dar în timp ce am citit, tindeam să scap din vedere caracterul acesta. Din această cauza, mi-a fost greu să mă conving că nu e nimic oficial sau sigur în ceea ce s-a scris. Nu zic, poate sunt și lucruri adevărate, dar nu sigure 100%.

Ceea ce mi-a plăcut la carte este că m-a făcut să caut mai multe despre trupă. După ce am citit o mărturie despre concertele pe care le dădeau Pink Floyd și cât de grandioase erau. Ei bine, după ce am terminat de citit mărturia cu pricina, am deschis YouTube-ul și am căutat un concert al lor. Am rămas plăcut surprinsă.

Deși discursul pare fragmentat, la un moment dat, se poate distinge o curgere lină. Subiectele curgeau ușor, diferite persoane reale sau fictive discutând despre ele, având parcă un dialog.

Pink Floyd în roșu este o carte cu totul specială. Mie personal mi-a plăcut, dar și poate pentru că am ascultat de ceva timp (chiar dacă nu prea mult) câteva melodii de ale lor. Cred că merită citită de fanii trupei, dar și de cei care doar le-au apreciat muzica.

Cartea mi-a fost oferită de Libris.ro și o puteți achiziționa de aici: LINK.