Femei de Charles Bukowski

Pot spune că am avut ceva de furcă cu această carte. Nu este absolut deloc ceea ce mă așteptam, iar asta nu mi-a căzut chiar bine. Să zicem doar că nu a corespuns așteptărilor mele destul de ridicate… Din această cauză nu e bine să presupui cum este o carte înainte să o citești. 

TITLU: Femei
AUTOR: Charles Bukowski
EDITURĂ: Polirom
NR. PAGINI: 328
ANUL PUBLICĂRII: 2012
RATING: ❤ ❤

Femei de Charles Bukowski este o lectură ce pare a fi de departe foarte interesantă. Încă de când citești titlul, îți faci o imagine a ceea ce ar putea fi. Femei m-a dus cu gândul la perspectiva unui bărbat care încearcă să înțeleagă femeile. Ceea ce e total greșit. De aproape, adică citind sinopsisul, ai crede că ai înțeles cam despre ce este vorba. Dar din nou, eu am greșit. Am crezut că va fi o poveste despre un bărbat care se autocunoaște sau evoluează prin prisma experiențelor sale cu femeile.

Protagonistul romanului Femei, Henry Chinaski (alter ego al autorului, prezent în mai multe cărți ale sale), este un scriitor alcoolic, mare amator de femei, măcinat de gândul ratării. Dincolo de obsesia pentru sex, băutură și pariuri la curse și de predilecția pentru scenele de umor negru care răsar, alături de erotismul dezlănțuit, la fiecare pagină, se ghicește disperarea naratorului care-și striga singurătatea, nevoia de tandrețe și compasiune.

De fapt, acțiunea romanului se poate rezuma așa: un bărbat găsește o femeie, își face de cap cu ea, se îmbată de gelozie pentru că o vede cu altul ori pur și simplu se plictisește de ea și caută altă femeie. Desigur, găsește încă o femeie și se întâmplă exact același lucru. Ajunsesem deja pe la jumătatea cărții când nu am mai reușit să țin numărul femeilor cu care a fost. Trist.

Din cauza acestei acțiuni ciclice, nu mi-a luat mult să mor de plictiseală. De la pagina 217 am sări direct la 304, nefiind în stare să mai urmez de încă n ori același ciclu. Nu sunt mândră de mine pentru această decizie, dar simțeam că am să disper continuând să citesc aceeași șaradă, dar cu alte personaje.

Protagonistul nu este nicidecum un bărbat simplu. Este un scriitor de poezii celebru, cu mii de fane. În același timp, și un alcoolic care nu poate păstra o femeie pentru o perioadă mai lungă de câteva luni. Deși îmi părea rău pentru orice ratare a sa, nu pot să nu-l învinuiesc. Deși știe că ar trebui să se schimbe, el nu dorește acest lucru. A, și am uitat să menționez obsesia pentru pariurile la curse.

Scriind mai tot timpul beat, poeziile lui sunt foarte apreciate de critici, lucru destul de curios. Are un comportament dezinvolt și nu există lansare de carte sau lectură la care să nu bea. Și în ciuda dependenței lui pentru alcool, acesta are un succes grozav, primind în fiecare zi scrisori de la alți scriitori, întrebându-l despre cum scrie și de la fane, spunându-i cât de mult ar vrea să-l întâlnească.

Oricum, romanul se focalizează mai mult pe femeile pe care le are. Nu cred că am să o uit vreodată pe Lydia (parcă ea era) care, deși s-a despărțit de n ori de el, a tot revenit din cauza faptului că-l iubea. Efectiv, când afla că este cu încă o femeie, deși erau despărțiți, venea și îi vandaliza casa, făcând un dezastru infernal. Ca să vă dați seama la ce mă refer, să luăm de pildă momentul când i-a spart toate ferestrele și ușa și a început să distrugă mobilierul. Da, femeia asta mi s-a părut total nebună pentru ce a făcut, dar și pentru că îl iubea.

Femei nu este un roman pentru oricine. Are un limbaj vulgar, dar pe mine nu mă deranjează, are multe scene în amănunt descrise, dar fără pic de emoție. Eu nu l-am înțeles deloc, dar simt că, dacă aș fi avut peste 20 de ani, l-aș fi citit într-un mod cu totul diferit. Nu este o carte grea, dar cred că ai nevoie de o anumită experiență și de anumiți ani ca să o înțelegi pe deplin.

Romanul mi-a fost oferit spre recenzare de Libris.ro și îl puteți achiziționa de aici: LINK.