Fetița care a salvat Crăciunul de Matt Haig

Am fost foarte încântată de această carte. Așa de încântată încât, în luna decembrie, chiar am cerut-o pentru recenzie. Bucuria mea mare a fost să o văd în mână chiar în ziua de Ajun. Și în aceiași zi am terminat-o. 

TITLU: Fetița care a salvat crăciunul
AUTOR: Matt Haig
EDITURĂ: NEMIRA
NR. PAGINI: 336
ANUL PUBLICĂRII: 2017
SERIE: Crăciun
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Deși am fost foarte entuziasmată să o citesc, nu am fost foarte entuziasmată să îi fac și o recenzie. Nu mă înțelegeți greșit, mi-a plăcut mult cartea, dar am avut o perioadă mai aglomerată de sărbători și în luna ianuarie. Nici nu îmi vine să cred că e sfârșitul lui ianuarie acum, când scriu asta.

Este lectura perfectă pentru perioada Crăciunului. Chiar dacă este o carte pentru copii, o poate citi oricine, este o lectură magică, plină de speranță și fericire.

Un element pe care îl ador este frumusețea lumii create de autor. Avem satul Elfhelm care este un loc special, plin de voioșie și de bunăstare. Dar ceea ce face mare plăcere cititorului sunt acele detalii infime pe care uneori nu le luăm în seamă, dar care ne creează o atmosferă perfectă și care mă fac să mor de drăguțe ce sunt.

Fiind al doilea volum, după Un băiat numit Crăciun, avem destul de multe elemente comune. Deși sunt gândite într-o ordine, cele două volume se pot citi în ordine aleatorie (dar e de preferat în ordinea stabilită).

Fiind o carte pentru copii, nu te-ai aștepta să aibă o acțiune prea antrenantă. Însă, Matt ne surprinde și ne oferă o acțiune chiar incitantă, evenimente care te fac să aștepți cu sufletul la gură ce se va mai întâmpla.

Pot spune că elementul de bază sunt personajele. Acestea sunt foarte bine conturate și se îmbină perfect cu atmosfera de Crăciun. Cui nu i-ar plăcea să stea și să savureze o ciocolată caldă în timp ce lecturează o poveste cu elfi, Moș Crăciun, reni și copii cuminți?

Dintre toate personajele întâlnite, preferații mei sunt elfii. Ei au un aer aparte, cred că sunt un simbol al Crăciunul (uneori chiar mai mult decât Moș Crăciun). Ei sunt partea muncitoare a echipei, dar muncesc cu drag și spor și fac toate acele jucării minunate pentru copiii din toată lumea.

Romanul este perfect pentru o seară liniștită de Crăciun, cu o cană cu lapte sau cu ciocolată caldă lângă. Este o poveste ce se citește ușor, pentru un adult este o lectură de o zi, pentru un copil, o lectură de 2-3 zile, dar asta nu contează. Ce e important: nu trebuie să ai o anumită vârstă pentru a savura o astfel de poveste, ține doar de cât de copil ești în sufletul tău.

Cartea mi-a fost oferită spre recenzare de Editura Nemira și o puteți achiziționa de aici: LINK.