Răzbunarea piticilor de grădină de R. L. Stine (Goosebumps #11)

Mi-am dorit să citesc această carte deoarece îmi aduce aminte de copilărie. Iar cei de la Libris.ro au fost atât de drăguți că mi-au trimis-o. Am specificat că îmi doresc orice carte din seria Goosebumps, iar câștigătoarea a fost (să bată tobele): Răzbunarea piticilor de grădină! 

TITLU: Răzbunarea piticilor de grădină
AUTOR: R. L. Stine
EDITURĂ: Rao
NR. PAGINI: 128
ANUL PUBLICĂRII: 2006
SERIE: Goosebumps
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ 

Când eram prin clasele a V-a, a VI-a și încă nu descoperisem acea pasiune pentru citit, obișnuiam să citesc foarte rar cărți. Până acum un aproximativ un an, nu am avut abonament la bibliotecă. Astfel că mergeam cu câte o colegă pe la bibliotecă să își ia o carte și de vreo două ori mi-am împrumut cărți din seria Goosebumps cu ajutorul permisului colegei mele. Îmi amintesc acele zile ciudate, când doar aceste cărți îmi erau pe plac deoarece îmi plăcea tot ce avea legătură cu horror-ul și cu crimele. Am fost o fată destul de ciudată 😀

Obișnuiam să le citesc seara și îmi plăcea nespus acel:

Cititorule, ia seama: o să mori de spaimă!

de pe aproape fiecare carte. Cărțile din seria Goosebumps au un farmec aparte și un aer cu totul unic. Nimic din ce vei întâlni nu va semăna cu acestea. Te asigur.

Noapte de noapte, în grădina lui Joe se aud șoapte ciudate și sunete înfiorătoare. Siluete întunecate încearcă să-l prindă. Habar n-are ca îl așteaptă cea mai groaznică noapte din viața lui… Căci piticii care trebuiau să fie simple ornamente de gradină sînt vii, și singurul lor scop este să facă rău. Grădini distruse, plante strivite, dar, mai rău decât atât, Joe cade în capcană și devine prizonierul lor.

După cum scrie și pe carte, dar și mai sus, cartea a apărut prin 2006, ceea ce explică stilul vechi de scriere. Acum am sesizat și mi-a fost oarecum greu să mă obișnuiesc cu cuvintele în genul „sînt”, scrise în stil vechi. Acum ne-am obișnuit cu stilul de scriere curent, dar aceste cărți nu au mai fost reeditate și, deși cred că ar merita, nu cred că vor mai fi vreodată (dar eu sper).

Este o poveste pentru copii mai deosebiți. În ziua de astăzi, majoritatea copiilor au alte obiecte de interes. Horror-ul, fantasy-ul nu mai constituie genuri care să le atragă atenția. Drama și dragostea au preluat frâiele. Dar cred că fiecare copil ar trebui să experimente genuri într-o manieră echilibrată. Acesta trebuie să știe că există și lucruri frumoase, dar și lucruri înspăimântătoare, nu poate nega existența celor din urmă.

Într-un stil ușor de înțeles, cu un vocabular comun, presărat cu doar câteva cuvinte mai interesante pentru a stârni curiozitatea, Răzbunarea piticilor de grădină reprezintă o carte perfectă pentru copii, unde vor învăța că oricine pare bun, nu e întotdeauna așa. Dar și că există întotdeauna speranță, că, într-un final, există un happy end.

Recomand toate cărțile din seria Goosebumps tuturor copiilor. Cred că se poate încadra cam la vârstele de peste 10-11 ani. E o carte care te ține în suspans și care te îți face părul măciucă. Dar e perfectă pentru copii, e o sursă de distracție care sigur va fi un punct de interes.

Cartea mi-a fost oferită spre recenzare de Libris.ro și o puteți achiziționa de aici: LINK.