Libris.ro mi-a oferit în luna decembrie două cărți: Răzbunarea piticilor de grădină (din seria Goosebumps) și O poveste haioasă. Cele două nu au absolut nici măcar un element comun. Prima este o poveste horror pentru copii, pe când a doua este poveste pentru adolescenți despre un băiat cu depresie. Dar acum vă vorbesc doar despre cea de-a doua 🙂
TITLU: O poveste haioasă
AUTOR: Ned Vizzini
EDITURĂ: Youngart
NR. PAGINI: 390
ANUL PUBLICĂRII: 2014
RATING: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Nu cred că voi putea exprima de ajuns cât de bună este această carte. Poate nu toată lumea este de acord, dar pentru mine este o master piece. O poveste haioasă nu este deloc o poveste haioasă.
Craig Gilner are 15 ani și ambiția l-a așezat pe drumul visat. Are tot ce-și poate dori un tânăr de vârsta lui – o familie iubitoare și un loc la unul dintre cele mai prestigioase licee din Manhattan –, dar fericirea întârzie să apară.Odată prins în caruselul competiției și al temelor pentru școală, viața devine pentru Craig un coșmar: se confruntă zi de zi cu tulburări de alimentație și de somn, consumă marijuana, își accentuează starea de nefericire visând la iubita celui mai bun prieten al său și se plimbă de la psiholog la psiholog sperând la marea Schimbare, care să-i facă viața suportabilă.
Dar schimbarea nu apare până când, în toiul unei crize, Craig ajunge să-i cunoască pe pacienții de la secția de psihiatrie a unui spital din Manhattan. De la aceștia tânărul învață cum sa-și înfrunte temerile și să privească viața cu mai multă îngăduință.
Inspirată din experiența personala a lui Ned Vizzini, O poveste haioasa ne învață să zâmbim în fața necazurilor și ne arată că, uneori, fericirea se ivește din cele mai neașteptate situații.
Sunt unele recenzii pe care le scriu foarte greu. Îmi este dificil să îmi găsesc cuvinte și gânduri și să le transpun aici. Este și cazul acestei recenzii. Îmi este foarte greu să mă exprim.
Craig este un personaj unic, deși reprezintă mulți oameni din viața reală. Este un puști care a făcut eforturi nemăsurate și a sacrificat prietenii pentru a ajunge la școala pe care și-o dorește. A învățat foarte mult și a tot învățat până când visul s-a transformat în realitate.
Și mai târziu în coșmar. Aflând că testul de admitere a fost mai ușor decât în alți ani, Craig își dă seama că a depus foarte multă muncă și a intrat nu pentru că ar fi deștept, ci pentru că a muncit. Dar ca să se mențină la nivelul colegilor, are nevoie să depună și mai mult efort.
Craig vede toate aceste îndatoriri ca pe niște tentacule care îl sufocă. Și acestea se înmulțesc ajungând să îl facă să nu se mai dea jos din pat. Plin de îndatoriri și de obligații, acesta se simte peste măsură de presat încât ajunge să dezvolte o depresie de toată frumusețea.
După ce a vizitat numeroși psihologi și a început un tratament, băiatul se simte mai bine. Dar, din nefericire, are la un moment dat o „criză” și ajunge într-un spital pentru oameni cu probleme psihice.
Acolo întâlnește o mulțime de personaje cu diferite probleme și învață că viața nu e așa cum pare. În cele cinci zile în care este obligat să rămână acolo, Craig își va reanaliza viața și va face descoperiri despre el însuși.
Romanul aceste te învață că viața e mult mai frumoasă decât pare. Trebuie doar să ne dăm doi pași mai în spate și să privim ansamblul. Iar dacă nu ne place ce vedem, să facem o schimbare. Chiar dacă am crezut că avem viața pe care am dorit-o, dar suntem presați și triști, cel mai bine e să schimbăm ceva, cel mai bine chiar sursa presiunii și a tristeții.
Recomand cartea tuturor. Este o lectură ușoară și interesantă care mi-a plăcut foarte mult. E un roman care te face să îți schimbi puțin perspectiva despre lume.
Cartea mi-a fost oferită spre recenzare de Libris.ro și poate fi achiziționată de aici: LINK.