Adevărul despre sponsorizări

Colindând Facebook-ul, zilele acestea, am remarcat câteva postări pe pagina personală a autoarei Cristina Nemerovschi care îl aveau ca subiect pe domnul Daniel Cristea-Enache. Intrând pe pagina dânsului, am constat aceleași tip de postări ce marchează o dispută între cei doi. Dar nu asta este important acum. Voiam să le mulțumesc amândurora pentru că au ajutat la conceperea ideii acestui articol, mai exact, ideea m-a lovit în moalele capului în timp ce citeam postările lor. 

Cum am făcut-o și în articolul Ce ne facem cu concursurile?, în această postare doresc să vă răspund la câteva întrebări care, surprinzător sau nu, mi-au fost puse în special de alți bloggeri. Ce reprezintă o colaborare? Ce impune o colaborare? Cum obții una? O sponsorizare sau o colaborare sunt același lucru? Recenziile sunt sincere? Dacă ne recomanzi cartea o faci pentru că îți place sau pentru că ți-au dat-o gratis?

După cum am mai menționat și în alte articole, doresc ca cititorii mei să aibă deplină încredere în mine și cred că (tocmai mi-a venit ideea) voi crea o categorie de articole pe tema aceasta. Îmi doresc să răspund tuturor întrebărilor cititorilor și ale bloggerilor cu privire la aspectele de a fi blogger și ceea ce înseamnă un blog. Nu aș avea nimic de câștigat dacă m-aș ascunde după perdea, mai rău, mi-aș putea pierde credibilitatea.

Ce reprezintă o colaborare?

Să fiu sinceră, nu am o definiție clară. Dar să vă explic ce înțeleg eu prin asta. O librărie/editură îți oferă materiale gratuite pentru recenzare cu scopul de ași face reclamă.

De ce fac aceste lucru? Pentru că din ce în ce mai multă lume citește bloguri. Lumea care citește blogurile respective vede că bloggerul recomandă librăria/editura, deci sunt de încredere atât în mediul online, cât și cel offline, adică oferă o calitate bună, un preț bun în raport cu calitatea și cărți care să merite banii. Și, să fim sinceri, ce blogger ar recomand o librărie/editură cu care nu se împacă ori nu îi place? Nu ar ieși cu nimic în câștig. Iar un blogger, prin definiție, este o persoană care își exprimă liber opinia.

Ce impune o colaborare?

Mulți bloggeri care doreau să trimită mail-uri pentru colaborări, m-au întrebat ce condiții se impun. Pot spune că la fiecare librărie/editură este altfel și uneori se schimbă.

Spre exemplu, cu Libris.ro protocolul prevede să trimit o listă în fiecare lună cu cărțile pe care mi le doresc, iar aceștia îmi vor selecta cărți în valoare de până la 50 de lei, ori 60 de lei dacă sunt mulțumiți de cum evoluez. Cu Leda Edge, noile condiții prevăd să trimit o listă în fiecare lună cu cărți pe care mi le doresc (pentru a evita primirea unor cărți care nu cred că mi-ar plăcea), dar logic un număr de 1-2, maxim 3 cărți (trebuie să le termin într-o lună, nu aș avea timp să citesc mai multe, dar depinde și de numărul de persoane care se ocupă de un singur blog). De la Nemira primesc o dată la câteva luni câteva dintre noutățile apărute. La Herg Benet aplic de două ori pe an, și de fiecare dată (dacă sunt acceptată) primesc în jur de 3-6 cărți pentru o perioadă de 5-6 luni.

Vreau să spun că fiecare colaborare are condițiile și deadline-uri proprii. Unele îmi impun deadline, altele înțeleg cât de ocupată sunt și lasă la latitudinea mea când voi publica recenzia. Ideea că trebuie să am grijă la fiecare cum abordez problema și, de multe ori, ordinea de pe lista de to read pentru recenzii nu corespunde deloc cu ordinea în care am primit coletele.

În concluzie, condițiile sunt: să trimit liste cu cărți la un anumit interval, să respect deadline-urile și să scriu recenzii serioase. Nu am nicio obligație să scriu o recenzie pozitivă. Chiar și publicitatea negativă e tot publicitate.

Cum obții o colaborare?

Nu știu ce părere au alții despre acest aspect, dar vreau să vă anunț că nu este deloc ușor. Am experiență în blogging de peste 5 ani, dar am început blogul de față de 1 an și 8 luni. După muncă grea în care am încercat să construiesc bazele blogului, în care mi-am perfecționat recenziile și am învățat cum să mă promovez, la 8 luni de la înființate, am primit prima colaborare din partea unei edituri, anume Herg Benet. Nu am să pot niciodată să le mulțumesc îndeajuns că au avut atâta încredere în mine.

Dar apoi lanțul a urmat, iar alte colaborări au curs: Storia Books, Libris.ro, Leda Edge și Corint, Gama, TârgulCărții.ro și Nemira. Și deja mai pregătesc terenul pentru o colaborare cu o nouă editură. Dar începutul e întotdeauna cel mai greu, prima colaborare se obține cu multă muncă și implicare.

Dar chiar dacă ai deja câteva colaborări, asta nu îți asigură o rampă spre altele. Nu am să uit niciodată că Simona de la Leda Edge, cea care se ocupa de bloggeri, m-a ținut în probe timp de trei luni până să îmi dea colaborarea doar pentru a vedea cum evoluez.

Editurile și librăriile au, de obicei, anumite criterii prin care aleg blogurile: numărul de vizitatori, metode de promovare, vechimea blogului, calitatea recenziilor, dar și responsabilitatea bloggerului.

O sponsorizare și o colaborare sunt același lucru?

Răspunsul este foarte simplu: da. Dacă îi spui sponsorizare sau dacă îi spui colaborare, în domeniul cărților, este tot una. Dar majoritatea dorim să precizăm această activitate prin termenul de colaborare deoarece e pe principiul: eu îi ajut pe ei, ei mă ajută pe mine.

Recenziile sunt sincere?

Nu pot să generalizez, dar atât eu cât și prietenii mei bloggeri facem recenzii sincere. Noi dorim să ne exprimăm părerea, astfel că nu avem interes să scriem minciuni. Dacă nu ne-a plăcut, recenzia reflectă acest lucru. Chiar dacă am primit cartea pentru recenzare, asta nu ne împiedică să facem o recenzie negativă.

Chiar am făcut câteva recenzii mai negative și, culmea, au intrat destul de multe persoane pe link-ul pentru cumpărarea cărții. Deci oricum e un mod de publicitate.

Astfel vreau să închei vorba care circulă că „recenziile cărților primite de la edituri sunt mereu pozitive”, adevărul e că, în majoritatea cazurilor, chiar ne place cartea, explicând și numărul ridicat de recenzii pozitive.

Dacă ne recomanzi cartea o faci pentru că îți place sau pentru că ți-au dat-o gratis?

Eu recomand cartea respectivă la sfârșitul recenziei. Dar o fac în modul unei concluzii și de obicei adaug câteva criterii.

Spre exemplu, dacă ești adolescent și îți place SF-ul, cartea pe care am recenzat-o poate fi pe placul tău. În caz contrat, este o posibilitate mai mică să îți placă romanul. Eu cred că fiecare carte e doar pentru un anumit grup de cititori, dar nu neapărat.

Nu pot spune că am recomandat o carte care nu mi-a plăcut doar pentru că am primit-o de la o editură/librărie. Mă exprim clar, romanul nu a fost chiar pe gustul meu, dar cred că se potrivește altor tipuri de cititori.

Sprijin un/o autor/editură/librărie pentru că îmi oferă cărți?

Cred că asta este una dintre cele mai urâte insulte care mi s-au adus. Mă face să par avară și că nu îmi pasă de nimic altceva decât de cărți.

Adevărul e că nu am făcut niciodată așa ceva. Sprijin pe cineva doar dacă îl apreciez. Așa cum sprijin librăria Libris.ro pentru că îmi place mult activitatea pe care o are și ce fel de librărie este. Sprijin majoritatea autorilor de la Herg Benet și chiar întreaga editură pentru că știu câtă muncă depun și cât de mult se implică, pe câțiva îi cunosc personal. Iar autorii scriu fără frică de cuvinte, asta apreciez cel mai mult.

Și sunt mulți alții pe care îi sprijin pentru că eu cred că sunt minunați într-un fel sau în altul.

Dacă mai aveți întrebări referitoare la astfel de subiecte, aș fi bucuroasă să le citesc în comentarii și probabil voi mai scrie articole în acest gen.

Voi ce părere aveți despre sponsorizări?